A+ A-

Forradások 4. rész

Valahogy megszokták egymást. Megszűnt a gyomorgörcs, a helyére őszinte barátság érkezett. Már összenevettek egy-egy humoros jelenetnél, egyszerűen számon tartották egymást. Egy nap hívás futott be Máté telefonjára Alex számáról. Pont szabadnapos volt, otthon reggelizett.
- Anyám meghalt… pár napig nem mennék. – mondta egyszerűen. Máté nem tudott otthon maradni. Autóba ült, meg sem állt a Sátoros utcáig. Bajnok örömmel fogadta, de érezte a levegőben a veszteséget, nem ugrált, mint szokott, csak a farkát csóválta. Alex csak ült az asztalnál, előtte érintetlen étel.
- Tudtam, hogy nemsokára… mégis váratlan. – mondta,
- Milyen betegsége volt?
- Tüdőrák… alkoholista volt és állandóan cigarettázott. Nem bírtam én se, ő se itthon, azért volt már a szanatóriumban.
- Akkor most már tényleg egyedül vagy…
- Én egyedül vagyok már régen. 10 éve. Apám akkor ment el. Meg az öcsém. Anyám meg azóta beszámíthatatlan. Tulajdonképpen én is…
Máté nem mert kérdezni. Ez is sok volt. Érezte a mázsás terheket. Alex felállt, láthatóan nem akart többet mondani. A szobából kihozott egy füzetet, Máté elé tette, a szekrényből elővett egy pálinkás üveget, és jól meghúzta. Aztán megint és megint. Máté nem szólt. Nézte a füzetet, majd belelapozott. Újságból kivágott cikk volt beleragasztva, amely egy balesetről számolt be, egy férfi és egy gyermek halálos közúti baleset, egy gyermek súlyos sérülésekkel kórházban…
Volt benne pár kép, családi ünnepek, boldog család két fiúgyerekkel, balatoni nyaralás, két fürdőgatyás kamasz… egy tragédia, a következő áldozat, az anya most ment el, s egy van még, aki görnyedten ül, fejét lehajtva. Pálinka szaga mint felhő leng körül.
Máté elborzadva tette le a füzetet. Nem tudta, mit tegyen. Ezt nem mondja meg senki, nem tanítják sehol. Alex könnybe lábadt szemmel felegyenesedett, támolyogva felállt, beleivott még a pálinkásüvegbe. Máté hirtelen mellé lépett, átfogta a vállát, majd összekapaszkodtak, két gyermek-férfi, bizonytalan, néma ölelés.
- Nem szoktam inni… - súgta Alex – csak most valahogy…
- Tudom. – felelt Máté. – Jobb lenne, ha lefeküdnél egy kicsit.
Alex betántorgott a szobába, végigdőlt az ágyon. Rövidesen aludt. Máté nem akarta otthagyni, csak ült mellette szerencsétlenül, s amikor már mélyen aludt, végigsimította az arcát, ujjaival felfedezte a forradást, mely a bal szeme mellett indult, a nyakán végighaladva eltűnt a pólója alatt. Most, hogy közelről nézte, látta, hogy a karján is van pár forradás, bár nem olyan látványosak. Csúnya baleset lehetett… - gondolta.
Alex homloka gyöngyözött, meleg volt, Máté benedvesített egy rongyot, és letörölte a homlokát, ablakot nyitott. Bajnok ott sündörgött a lábánál, nyüszített, félt.
- Semmi baj, Bajnok, semmi baj… - mondta Máté kevés meggyőződéssel. Később csinált egy kis ételt, elmosogatott, kávét főzött. A kávé illatára Alex is felébredt, kitámolygott a mosdóba. Hosszan csorgott a vizelet a kagylóba, Mátén megint elhatalmasodott a gyomorgörcs.
- Ne haragudj, nem akartalak kellemetlen helyzetbe hozni – mondta Alex.
- Ugyan… csináltam egy kis kaját, tettem-vettem. Gondoltam, jobb, ha maradok.
- Nagyon jó – mosolyodott el Alex, és hirtelen levette magáról a pólót. Máté lélegzete is elakadt. A fiú felsőtestén folytatódott a szemétől induló forradás, végighaladt a mellkasán, hasán, és kereszteződött egy másikkal, ami a jobb vállától indult, ezen kívül még számtalan varrat, heg látszott rajta. A mellkasán, hasán néhol eltakarta őket némi göndör, fekete szőrzet, de jól látható volt szerte a felsőtestén.
- Üveget szállított az autó… valaki előzött, én már nem tudom, alig emlékszem. Hónapokig kórházban voltam, altattak, úgy szedték ki belőlem a sok üvegdarabot… néhol talán még most is bennem vannak a szilánkok… Az öcsém a helyszínen meghalt, apám a kórházban. 16 éves voltam.
Egy szuszra elmondta, aztán visszavette a pólót. Még hozzátette: - Nem egyszer gondolom, hogy jobb lett volna, ha én is ott halok meg.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 5.15 pont (27 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#10 deajk2008 2017. 07. 13. csütörtök 10:05
várom a folytatást... 9p
#9 Sozofe 2016. 02. 20. szombat 14:02
Varom a folytatast
#8 veteran 2016. 02. 12. péntek 14:45
ROSSZ:
#7 papi 2016. 02. 12. péntek 13:42
Elmegy.
#6 Gróf úr 2016. 02. 12. péntek 08:00
Ez kellett két "erősebb" történet közé. Ettől lett emberi...
#5 cscsu50 2016. 02. 11. csütörtök 10:41
gyengécske
#4 rockycellar 2016. 02. 11. csütörtök 07:38
Hmmmmmmmm.....:(
#3 zsuzsika 2016. 02. 11. csütörtök 06:52
Nagyon gyenge.
#2 A57L 2016. 02. 11. csütörtök 05:03
Kár volt erre időt pazarolni.
#1 Törté-Net 2016. 02. 11. csütörtök 00:00
Mi a véleményed a történetről?