A+ A-

Decameroni este 6. fejezet

Részlet Julius J. Coach: Kollégiumi esték - Szünidei szerelmek művéből
- Szveti a soros, halljuk a nyári nagy kalandot - mondta Pörgő, s az asztalra poharakat, kávét és rumot tett. Négyen rummal ízesített kávét ittak, Kuki pedig kávéval ízesített rumot.
- Az első este elmondtam, hogy az a kaland három éve történt, de a mostani megértéséhez meg kellett azt ismernetek.
- Remélem, ez sem lesz rosszabb, bár ha filozófiai szempontból vizsgálom, akkor a két dolog azonos értékű, így meg sem tudjuk különböztetni, hogy mi a jó, mi a rossz - motyogta hamis tételét Filosz.
- A francba, Filosz, a tudományoddal, igyál és hallgass, te meg Szveti, folytasd - mondta Dodó.
- Forró, száraz vasárnap délelőtt volt. Unalmamban a nagytemplomhoz sétáltam, mert a mise végén az eltávozók között mindig lehetett találkozni egy-két ismerős lánnyal. Sikertelen volt a várakozásom. Egy ideig még tébláboltam a templom körül, majd beültem egy presszóba. Csak hátul, a félig sötét sarokban ült összebújva egy pár: ismerőst itt sem találtam. Úgy ültem az egyik asztalhoz, hogy a kirakaton keresztül lássam az utcán jövő-menő embereket. Fel se pillantottam a rendelést felvevő lányra, hanem kértem egy kávét és fél konyakot. Kifelé bámulva alig észleltem, hogy az asztalomra két kávé és két konyak került, a fejem búbjára pedig egy puszit lehelt valaki. Felnéztem, és ámulva láttam, hogy egy hosszú hajú, kékszemű, kissé telt lány mosolyog rám. Felálltam, hogy bemutatkozzam, de meglepődve láttam, hogy Pí-vel állok szemben, csak a három évvel ezelőttihez képest valamivel szebb kivitelben. Összeölelkeztünk, s megcsókoltuk egymást. A gyengéd ölelés közben is éreztem, hogy Pí - 20 évesen - már tökéletesen kifejlett, érett nővé vált. Nagyon megörültünk a találkozásunknak, de még mielőtt belekezdtünk volna problémáink megbeszélésébe, közölte, hogy ő most nem ér rá, mert délelőttös. Kettő után viszont már szabad, hazamegy. Egy fizetőcédulán átnyújtotta a címét. Egy pillantást vetettem a papírra.
- Elköltöztél az édesanyádtól? - kérdeztem.
- Külön lakunk. Anya is jól van, a régi házban lakik. Nagyon szép a lakásom, gyere el kora délután, meglátod - mondta. Megitta a kávét, koccintott, de a konyakot nem itta meg:
- Ez is a tied, a vendégem vagy - mondta, majd megpuszilt, és odament a kávéfőzőhöz, mert újabb vendégek érkeztek. Elnéztem, micsoda gyönyörű nő lett az akkori, majdnem szürke kislányból. Ahogy ment, láttam, hogy karcsú dereka alatt megerősödött, de nagyon formás domborulatai illedelmesen ringtak, s mágnesként vonzottak. Nem sok időt töltöttem a presszóban. Felidéztem az emlékeimet, s elsétáltam a régi házukhoz: a környéken most teljes volt a csend. Próbaként megnyomtam a csengőt. Éles hangja szinte megijesztett. Abban a pillanatban nyílt az ajtó, s ott állt Panna változatlan karcsúsággal, blúzt feszítő mellekkel: ugyanolyan volt, mint három éve. Mosolygott, mintha tegnap váltunk volna el. Panna változatlanságát ugyanolyan örömmel fogadtam, mint Pí megváltozását.
- Mi az, lecövekeltél? Gyere be! - invitált, s közben megszemlélte az utcát. A szoba berendezése változatlan volt. Panna poharakat és egy üveg vörösbort tett az asztalra, "úgy tudom, ezt kedveled" megjegyzéssel. A konyha felé néztem, és elméláztam.
- Nincs bent a kerti ágy, de már nem is kell, mert egyedül vagyok ebben a nagy házban - jegyezte meg, s melleit megemelve kihúzta magát. Szemébe néztem, s mélykék szemében, ha nem is villámokat, de csillagokat láttam. Emlékeztettem szemének valamikori villámaira, s mondtam, hogy azokat sohasem felejtem el.
- Aranyos kisfiú voltál. A szép emlékeim között őriztelek, és vártalak. Elmondta a két év legfontosabb eseményeit. Megemlítette, hogy Piri hozzáment férje egykori tiszttársának a fiához, de a házasság után pár hónappal a férfi disszidált. Itt hagyta Pirire a gyönyörű, nagy lakást. Csak azért nősült, hogy becsapja a rendőri megfigyelőket, akik valahonnan megtudták, hogy az apjához készül Nyugatra. Piri értékesített néhány aranytárgyat, melyekhez nem kötődött, és betársult egy presszóba. Sokat dolgozik, nagyon jól él.
- Voltam a presszóban, láttam őt, nagyon csinos. Sajnos nem tudtunk beszélgetni, mert vendégek érkeztek, akik kávét rendeltek. A nyár még elég hosszú, biztosan lesz alkalmunk visszaidézni ifjúkorunk emlékeit. Panna kínálgatott, de a beszélgetés döcögve haladt. Mindez arra utalt, hogy valami más jár az eszünkben.
- Ma vendégségbe megyek, de ha ráérsz holnap, akkor szívesen látlak vacsorára. Örülnék, ha eljönnél.
- Igen, el tudok jönni, nincs még kialakult programom. A barátaimmal nem találkoztam, többségük még nem is jött haza.
Felállt.
- Ebédre kell mennem - mondta, s még, nem is szépítettem ki magamat. Ne haragudj, el kell búcsúznunk, de holnap este hétre várlak. Anyáskodva magához ölelt, szemembe nézett, kivárt, és a szívét is beleadva szájon csókolt.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 8.97 pont (36 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#9 deajk2008 2015. 07. 25. szombat 10:42
nagyon jó írás lett és folytasd!...
#8 x124 2013. 12. 4. szerda 18:20
Jó!
#7 listike 2013. 12. 4. szerda 16:32
Nagyon tetszett. Még sok ilyet kérek tőled.
#6 janos1956 2013. 12. 3. kedd 18:32
Szerintem is nagyon jó.
#5 papi 2013. 12. 3. kedd 15:47
Hoztad a formád. Sajnos 10 pontnál többet nem lehet adni.
#4 Rinaldo 2013. 12. 3. kedd 11:02
Nagyon jó kis tőrténett volt.
#3 veteran 2013. 12. 3. kedd 09:19
JÓ.
#2 A57L 2013. 12. 3. kedd 05:18
Nem rossz.
#1 Törté-Net 2013. 12. 3. kedd 00:00
Mi a véleményed a történetről?