A+ A-

Decameroni este 2. fejezet

Részlet Julius J. Coach: Kollégiumi esték - Szűnidei szerelmek művéből
- Na, ki lesz a következő? - kérdezte Szveti. Megállapodásuk szerint, aki az első beszámolót tartotta, kijelölheti a következőt. Szveti Dodót választotta, bár ketten Kukit javasolták. Dodó szabadkozott.
- Legyen inkább Kuki a soros, mert más körülmények között, de velem is majdnem úgy történt minden, ahogy az előző este Szveti mesélte. Szveti után még azt hinnélek, hogy én csak kitaláltam az egészet.
- Nincs kegyelem. Igaz, jó zamatú vörösbort hoztál, de a döntést meghoztuk, kezdheted a szöveget - mondta Kuki, és húzott egyet az üvegből. - Ha bátorság kell, ihatsz te is az üvegből. Azzal folytatta az ivást. Dodo megadta magát.
- Tudjátok, a mi kisvárosunk igazi iskolaváros. Több középiskolába csak lányok járnak. Gimnazista koromban hol az egyik, hol a másik lányiskolával rendeztünk közös ünnepséget. Előfordult, hogy vegyes kórust alakítottunk, és sikeresen szerepeltünk egy-egy hazafias ünnepen. így nagyon könnyű volt ismerkedni, zsúrokra hívtak a lányok. De nem sikerült egy lányt sem hosszabb időre kiszakítani a bandából. Az idei nyár elején a jogászok nagy bált rendeztek: minden egyetemistát mozgósítottak, s kérték, hogy hozzunk lányokat is. Ismerőseim többnyire vidékiek voltak, de többségüknek nagy tanyájuk mellett a városban is volt házuk. Ezekben a házakban sűrűn rendeztünk táncos, társasjátékos összejöveteleket. Próbaként az egyik ismerős lány házához mentem, becsöngettem. Meglepetésemre egy igen csinos, vörös hajú, 35-40 körüli, mosolygó nő nyitott ajtót. Egy pillanat alatt rádöbbentem, hogy ez Klarisz anyja, csak eddig leeresztett hosszú hajjal nem láttam, mindig kalap volt a fején. A mamákra általában nem figyeltünk, erre most egy gyönyörű nő állt előttem, a háta közepéig érő hajjal.
- Nagyságos asszonyom - kezdtem, de nem hagyta folytatni. Elmosolyodott meglepetést eláruló tekintetem láttán, s megkérdezte:
- Klariszhoz jött? Itthon van, de nem mondta, hogy vendéget vár. Jöjjön be, fiatalúr, én vagyok Klarisz anyja, szólítson Tildának. Klarisz egy lenge, inkább hálóingnek látszó ruhában feküdt a pamlagon, s egy nőknek írt folyóiratot lapozgatott. Hosszú, barna haja leeresztve takarta fél mellét. Sötétkék szemében az ablakon bekúszó napfény tükröződött. Teltebb volt az anyjánál, de félig oldalt fekvő állapotban, relatíve karcsúnak mutatkozott erősen kidomborodó alsótestéhez képest. Azt egyből láttam, hogy nem az anyja fajtája. Az apjáról legendákat meséltek szüleim: tiszti egyenruhájában a legszebb férfi volt a városban, bolondultak érte a lányos anyák. Állítólag Tildát 17 éves korában megszöktette, mert csak így vehette el a 300 holdas család lányát. Mulatós, duhajkodó ember volt, nem szerette a tanyával járó ügyek intézését, gyakran kimaradt, s napokig nem talált haza. Négy éve egyik tiszttársával párbajozott, mert az állítólag erőszakoskodott a feleségével. A párbajban olyan súlyos sebet kapott, hogy fél évre rá meghalt. Azóta Klarisz anyja csak a birtokkal törődött, a városban nagyon ritkán jelent meg. Kinn élt a nyolcszobás kastélyban, amelyet csak tanyának neveztek. Az iskolaév alatt a városi házban Klariszt egy néhány évvel idősebb, volt játszótársa szolgálta ki, akinek az anyja belső cseléd volt a tanyán.
- Szombaton a Nemzeti Szálló nagytermében jogászbál lesz - mondtam, s szeretném, ha elkísérhetném Klariszt, természetesen Tilda asszonnyal együtt. Erre a megszólításra mindketten nagyot kacagtak, s azt mondták, hogy készültek a bálra, s örülnek, hogy lesz egy ilyen udvarias kísérőjük.
Tegezésre váltva, Tilda azt mondta:
- Hétre gyere értünk. Megkínáltak süteménnyel és egy édeskés, erős itallal, amelyről kiderült, hogy az ő specialitásuk: kevertnek nevezik.
- Menjetek, vásároljatok Klarisz báli ruhájára egy modern kitűzőt, amiből csak egy van. Vásároltunk, a presszóban kávéztunk, a cukrászdában pedig krémest ettünk. Bár kissé kínosan érintett, de Klarisz mindkét helyen ragaszkodott hozzá, hogy ő fizessen. Tudjátok, milyen szarul vagyok hazulról támogatva, s ha én fizetek, nem maradt volna báli belépőre se, ezért a sértődést csak mímeltem. Klarisz viszont mindenre megjegyzést tett, szenvedélyesen szidta a presszó kávéját, mert ez csak moslék az ő kávéjához képest.
- Menjünk haza, megmutatom milyen az igazi kávé, frissen pörkölt kávéból készítve. Az anyja, meglepetésemre, már nem volt otthon. Kiment a tanyára, de hátrahagyott egy levelet, melyben csak annyi volt: "Értem jöttek, mert a Szegfűből kilóg a borjú lába. Puszi."
Klarisz egy könnyebb, kissé áttetsző blúzba bújt, és öntött a kevertből. Meg sem várta, míg én megfogom a poharamat, hanem gyorsan kihörpintette az övét. Megfőzte a kávét, és olyan finom porceláncsészéket hozott be, hogy alig mertem kézbe venni őket. Mielőtt kitöltötte a kávét, meg kellett inni még egy pohárral a kevertből. Igaza volt, a kávéjának íze, illata, aromája átjárta egész belsőmet.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 8.04 pont (45 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#11 Ulysses 2017. 03. 27. hétfő 20:06
Még jó régen olvastam ezt, a hangulata nagyon megfogott.
#10 A57L 2016. 08. 21. vasárnap 07:44
A folytatás sem rossz.
#9 vari78 2014. 01. 23. csütörtök 21:55
JÓ A TÖRTÉNET!
#8 listike 2013. 11. 13. szerda 08:32
Jól megírt történet. 10pont.
#7 papi 2013. 09. 24. kedd 19:49
Nagyon tetszik, jöhet a következő.
#6 rolyka930 2013. 09. 24. kedd 18:40
Nagyon hangulatos, érdekes történet szépen megfogalmazva.
#5 Rinaldo 2013. 09. 24. kedd 11:21
Nagyon jó.
#4 Bikmakkocska 2013. 09. 24. kedd 11:03
Általában jó, de túl hosszú.
#3 sanyi0227 2013. 09. 24. kedd 09:05
kicsit hosszú de jól meg irt történet, nekem tetszett 10.
#2 veteran 2013. 09. 24. kedd 08:31
Nem rossz.
#1 Törté-Net 2013. 09. 24. kedd 00:00
Mi a véleményed a történetről?