A+ A-

Talán 5. rész

- De jó, hogy hazaért Titus! - fogadott Mrs. Smith, már az ajtóban. - Mindenféle emberek betörtek a lakásába, és elhurcolták a bútorokat, meg minden, és ráadásul azt mondták, hogy megengedte nekik. Sőt minket is ki akartak rakni, és volt képük azt mondani, hogy megvette a mi lakásunkat. De megmondtam ám nekik, hogy feljelentem őket, meg hogy hívom a rendőrséget, ha nem mennek el azonnal.
- Nyugodjon meg Mrs. Smith - feleltem. - Tudom, hogy itt jártak.
- Tényleg megengedte nekik, hogy elvigyék a bútorait? - csodálkozott.
- Igen. Fel kell újítani a lakást, és a legegyszerűbb, ha elvisznek mindent, amíg a rumli tart.
- Akkor csak nem igaz az is, hogy megvette a mi lakásunkat? - aggodalmaskodott Mrs. Smith.
- Nos nem egészen, de beszéljük ezt meg nyugodtan. Van egy ötletem és remélem tetszeni fog Önöknek is.
- Miről van szó? - gyanakodott. - Ki akar minket innen rakni?
- Szó sincs róla Mrs. Smith. De ha megengedi előbb felfrissülnék, és majd átkopogok, ha megengedi.
- Szívesen látjuk Titus. Majd főzök egy jó teát addig.
- Köszönöm Mrs. Smith az jól fog esni. Viszlát.
Gondolom már napok óta azt leste, hogy mikor érek haza, és rögtön lecsapott, ahogy észrevette, hogy matatok az ajtóval. Be sem léphettem a lakásomba, már ott termett és mondta a nagy izgalmat kiváltó újságot.
Szerettem a két öreget, mert megőrizték vidám természetüket annak ellenére, hogy elég sok minden érte őket. John Smith mérnök volt az egyik nagy elektronikai cégnél és már öt éve nyugdíjba ment. Julia, a neje, nem tudom mit csinált azelőtt, mert hol tanárnak mondta magát, hol könyvtárosnak. Egy biztos, a lakásuk kész könyvtár volt. Szó szerint tele volt könyvekkel. Még a wc-ben is volt egy pár. Csendesen éltek, ritkán jártak el otthonról, és a hozzájuk is ritkán jött valaki. Volt egy fiuk, aki pilóta volt, de meghalt egy balesetben. Utasszállítókat vezetett és az elmondásuk alapján a földi irányítás egyszerre két gépnek adta meg a fel, illetve leszállási engedélyt. Ráadásul köd volt és leszálló gép pont szembe találkozott a felszállóval.
Ennek több mint tíz éve. Van ugyan egy unokájuk, de mivel a fiuk soha nem nősült meg, ezért a kislányt a barátnője szülei vették magukhoz Ausztráliában. Soha nem látták még, és csak csecsemőkorabeli fényképük van róla. Azt sem tudják hol keressék, mert a fiuk nem árulta el nekik, hogy született egy házasságon kívüli lánya.
- Gondolom tartott attól, hogy nagyon megneheztelünk rá, mert Isten áldása nélkül született egy gyereke. Pedig nagyon vágytam már egy unokára - mondogatta néha Julia, amikor nagy ritkán szóba került a fiuk.
- Üdvözlöm Dr. Cannon - fogadott egy jóvágású, szemüveges, a 30-as éveiben járó fiatalember, amikor beléptem végre a lakásomba. - Scott McNamm vagyok.
- Hello! Barbara említette, hogy itt találkozunk - feleltem, közben idegesen néztem körbe, hogy mit is műveltek a lakásommal. Szinte teljesen kiürítették, csak a dolgozószobának használt helyiség volt érintetlen.
- Nos a helyzet a következő - csapott bele Scott mindjárt. - A szomszéd lakással nem lesz gond. Volt ugyan már egy vevő a lakásra, de egy kis baráti beszélgetéssel meggyőztük őket, hogy jobban járnak, ha mi vesszük meg a lakást.
- Azért túlélték remélem - tréfának szántam, de Scott komolyan értette és a válaszából kiderült, hogy időnként ilyen eszközökhöz is szoktak folyamodni.
- Nem kellett odáig elmennünk. Elég ijesztő volt számukra, hogy egy őrült tudós, és egy bogaras vén házaspár lesz a szomszédja.
- Te jó Isten! Csak nehogy telekürtöljék vele a várost!
- Nem hiszem. Megértették, hogy jobb, ha mélyen hallgatnak az egész dologról. Nos a két öreg már keményebb dió. Nem is tudtuk elmondani az ajánlatunkat, mert rögtön a rendőrséggel fenyegetőztek. Valahogy nagyon zokon vették, hogy nem tudtak arról, hogy bejöhetünk az Ön lakására.
- Mielőtt megbeszélnénk a lehetőségeket, azt mondja el, hogy mi a tervük a három lakással.
- A belsőépítész tegnap járt itt, de még nem látta az öregek lakását. Újból el kell jönnie, ha már bemehet, hogy véglegesítse a terveket, mert addig, csak az alaprajzok adnak neki támpontot.
- Alaprajzok? A lakások alaprajzaira gondol?
- Természetesen. Első dolgunk volt beszerezni, hogy egyáltalán elindulhassunk. Nos, Mrs. Bridgestone azt mondja, hogy úgy építsük át a szintet, hogy egy lakást alakítsunk ki a háromból, két bejárattal. A belső építész szerint megoldható, de szüksége van még további helyszíni szemlére.
Miközben ezt taglalta azon morfondíroztam, hogy mi az amit ezek nem tudnak megszerezni, ha szükségük van valamire. Alig pár napja indult el ez az egész és már megszerezték a lakások alaprajzát, a másik lakást, és már ki is ürítették az enyémet. Hogy hogyan jutottak ennek az öreg háznak a terveihez örök rejtély maradt előttem.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 7.97 pont (32 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#2 listike 2014. 08. 25. hétfő 15:33
Nagyon tetszett.
#1 Törté-Net 2004. 03. 7. vasárnap 00:00
Mi a véleményed a történetről?