A+ A-

A mi játékunk

Elhúzott sötételőfüggönyök, a számítógép csöndes, néha meglepve fel-erősödő zúgása, anyu szöszmötölése odakint. Én csak ültem az ágyam szélén jólesően vakarózva, bal kezemben a kávéval, mintha el sem hinném, hogy ott van. Kint lehetett vagy harminc fok, úgy nyolc óra magasságában; álmosan néztem a függönyök résein beszűrődő júliusi izzást, és az igazat megvallva szerettem volna, ha legalább vagy tíz fokkal hűvösebb lenne. Kedvetlenül megittam a kávét, aztán kisétáltam a konyhába.
-Úgy készülj, hogy ma tiéd a mosogatás. - fenyegetett meg anyu, és láttam rajta, hogy komolyan gondolja. - Nekem itt van a padlástér. A szobádban eszel?
Mindig csodálkoztam rajta, hogy tud a korai kelés ellenére is olyan friss lenni mindig; arckifejezése általában olyan volt, mint akit éppen most vertek fel valami nagyon szép álomból, és nem tud kikerülni annak hatása alól. Kinyitot-tam a hűtőszekrényt. - Igen, ha nem baj ... Korán keltél?
Rámnézett. Ajka szélén mindig ott bújkál valami, kifejezetten az én buta kérdéseimnek szánt cinkos kis mosoly. - Ha fél hét neked korán van ... Hékás, én bevásárolni is voltam már.
-Ezzel most felvágsz.
-Úgy aludtál, hogy azt sem vetted észre, hogy megpusziltalak.
Erre el kellett vörösödnöm. Sosem tiltakoztam a puszija ellen, csak akkor, ha többen is voltak körülöttünk - vagy ha apu a közelben volt. Vágtam egy fintort, és gyorsan megpusziltam az arcát. Szőke haja megint a szemébe lógott, én meg akaratlanul is elsimítottam onnan - de amikor lehajolt a lapátért, az a tincs megint odahullott.
-Hagyd csak, a héten majd elmegyek fodrászhoz. - már az ajtóban voltam, amikor utánamszólt. - Mész ma valahová, egyetlenem?
Húha. Ilyenkor valamit tervez, már abból láttam, ahogy nagy levegőt vesz és lehúzigálja melléről a trikót. - Nem. A mai programom az lesz, hogy végre ki-játszom magam. - és mutatóujjammal úgy doboltam a tálca szélén, mintha legalábbis az egér bal gombja lenne.
-Hát, ha van feles energiád, akkor délután segíthetnél nekem odafent. - és a partvis nyelével a mennyezet felé bökött. - Szeptemberre rendet kell ott rak-nunk, mire jönnek az új albérlők.
-De csak délután! Addig is van egy lezáratlan ügyem Gandhival.
Anyu csak pislogott, és meg gügyén kacarászva visszamentem a szobámba, kezemben a szendvicsekkel rogyásig rakott tálcával. Gyorsan beizzítottam a Civilization 3-at, és mire betöltötte a gép a játékot, én már be is vágtam egy fél szendvicset. Akkor Hammurabi volt a karakterem, és bosszantott, hogy Gandhi, felrúgva a meg nem támadási szerződést, összefogott Kleopátrával ellenem. Talán egy óra múlva döntöttem úgy, hogy fel kellene állni és meg-mozgatni a tagjaimat; a vállam és a karom mindig borzasztóan el tud zsib-badni a gép előtt ülve. Visszavittem a konyhába a tálcát, anyu könnyezve vágta fel éppen a hagymát, kézfejével törölgetve a szemét.
-Mikor mosogassak?
Szipogva válaszolt, dühösen az asztalra csapva a kést. - Akár most is neki-láthatsz, ha a dalai láma engedi ... A fenébe is, nem tudom, miért vacakolok ennyit ezzel a kurva hagymával.
Feszengve tettem le a tálcát. Anyu zsebkendőt ráncigált elő a sortja zsebéből, azzal törölte meg a szemét. Tudtam, hogy kemény hete volt, bíróság, ügyvéd meg minden ... én meg csak hallgatásommal asszisztáltam hozzá. Melléléptem, és sután megsimogattam a derekát; éreztem, hogy el-ernyed a háta egy pillanatra, majd megfeszültek újra az izmok. Feszes volt mindene, mint valami gitárhúr.
-Tudok segíteni valamiben?
-Csak a takarításban. Nem értem. - kifújta az orrát. - Egész héten semmi bajom nem volt, most meg felmérgel ez a kis hagyma. - hirtelen, egy félfordu-lattal megfordult, és átölelte egy pillanatra a nyakamat bal karjával, és megint megpuszilt száraz ajkaival. Megsimogattam a fenekét, csak úgy; gyönyörűen és éretten gömbölyded volt ez a berendezés mindig, és meglepően melegnek éreztem a sort csúszós anyaga alatt. Mosolya végre szétterült az arcán. - Nem viszed onnan a kezed?
És játékosan meglegyintett a konyharuhával.
-Szóval? - sóhajtottam. - Mit segítsek?
-Mondom: délutánig semmit. Addig is ne legyél útban. Ne is lássalak.
Kicsit megkönnyebbülve ültem le a gép elé. Anyu ritkán borul ki. Nem szereti a bánatát magába fojtani, és tőlem is elvárja, hogy megosszam vele gondjaimat. Talán ezt nem értette meg apu. Szórakozottan levettem a pólóm, mert egyre fülledtebb lett a hőség, rossz még belegondolni is, hogy délután takarítanom kell, ráadásul a tetőtérben ...
Újabb óra telt el. Vészesen közeledett a nyugdíjazásom ideje, közben Gandhi mérnökei már mindenféle ketyeréket építettek a készülő űrhajójukba ... Észre sem vettem, ahogy ebédidőbe fordult lassan a nap,csak azt, hogy anyu lép be a szobába. Szeme tiszta volt, vonásai frissek, haja vizes - biztosan megfürdött. Megállt az ajtófélfának támaszkodva, és diszkréten köhintett.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 8.53 pont (250 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#17 gyuri0926 2014. 10. 15. szerda 08:37
Kár a gumiért !
#16 Liwz_13 2014. 10. 1. szerda 16:28
jó sztori volt, lehetett volna több a párbeszéd.
#15 cervelo 2012. 07. 22. vasárnap 08:20
Majdnem tökéletes!Ilyen történetek kellenek ide.
#14 Kaszkadör 2012. 01. 15. vasárnap 13:22
Nagyon izgalmas szép történet volt 10pont nyes
#13 gyuri0926 2008. 09. 1. hétfő 10:46
Nagyon klassz , kár a gumiért. Anyám nem szerette mindig anélkül csináltuk és valósínűleg ezért én sem szeretem gumiban ma sem.
#12 XY 2008. 02. 27. szerda 13:01
Szuper volt tetszett Izgalmas
#11 zed 2007. 08. 7. kedd 13:05
klassz!!10
#10 KKrisz79 2007. 03. 5. hétfő 16:33
Pffffff... pofám leszakad!! Hogy lehet ilyen jó történetet megírni?!?!?! Kegyetlenül jó, csak gratulálni tudok!! Teljesen felizgatott!:-)) Sok hasonlót nekünk!:-)))
10 pont!!
#9 lalalaci 2006. 07. 12. szerda 00:01
A leg szebb történet. Szívesn át éltem volna ezt én is. 10pont
#8 Zsuzsi 2005. 11. 21. hétfő 12:36
Érdekelne hány éves voltál ekkor.
Szép történet
#7 bloodaxe 2005. 11. 14. hétfő 14:15
szeretem a hosszú bevezetéselet ! Szuprt történet ! gtatula !
#6 tibor 2005. 11. 13. vasárnap 15:18
Szuper!
#5 levim 2005. 11. 9. szerda 16:54
Nagyon jó. És szép is.
#4 JOE 2005. 11. 8. kedd 01:35
Osztom az előző véleményeket, szerintem is ilyen életszagú történetekre van szükség, csak sokkal sűrűbben. Nállam ez 10-es
#3 hujon 2005. 11. 7. hétfő 23:52
kidolgozott, élvezetes, életszagú.9-es!
#2 Bratyó 2005. 11. 7. hétfő 23:45
Minden elismerésem!Nagyon jó történetet irtál.Végre nem egy durr bele, hanem szépen meg irt.
#1 Törté-Net 2005. 11. 7. hétfő 00:00
Mi a véleményed a történetről?