A+ A-

A meccs 1. rész - Az első gólok

Megállt a vonat. Felnéztem a tankönyvből, hogy merre járunk, de persze alig haladtunk még csak 30 kilométert. Aztán rápillantottam az oldalra: 37. Már ennyit elolvastam, de fogalmam sem volt, hogy miről szól a könyv, de talán a címét sem tudtam volna megmondani. Becsuktam és félretettem. Soha nem tudtam utazás közben tanulni, mint ahogy aludni sem. De -ahogy mondani szokták- a remény hal meg utoljára, így mindig megpróbáltam.
Az ablakon vakítóan sütött be a délutáni nap, éppen rám, így megvolt az ürügyem arra, hogy anélkül vegyem fel a napszemüvegemet, hogy majomkodásnak tűnjön. Szeretek elrejtőzni a sötét lencsék mögé. Olyan érzés, mint kiskoromban, amikor azt hittem, hogy ha eltakarom a szememet, akkor engem sem látnak. Kényelmesen elhelyezkedtem a fülkében, hátamat az üvegnek döntve, a lábamat pedig félig felraktam a designos MÁV-zöld ülésre, bekapcsoltam a CD-játszót, és kizártam magam körül a világot.
A kabinban rajtam kívül csak egy fiú ült. Nagyon magas, tenyeres-talpas srác volt és Márait olvasott. Őt néztem, persze csak titokban, úgy fordítva a fejemet, hogy még véletlenül se hihesse azt, hogy bámulom. Nem akartam megzavarni, csak lefényképezni az agyammal. Nem tudom, miért tetszett meg. Talán, mert annyira illett a kölyök képének és a nagy testének a kontrasztja a hangulatomhoz, talán, mert csak szép volt a délután, és ehhez a naphoz ő is hozzátartozott. Eszembe jutott, hogy jó volna vele beszélgetni, de ahogy én a zenébe, ő a könyvbe rejtőzött. Hangulatos pillanat volt.
- Új felszálóóóóóó! - visított egy éles hang mögöttem, és egy pillanattal később egy kék zubbonyba tuszkolt hatalmas has villant elém. Akkorát ugrottam, hogy a srác is felkapta a fejét, és elmosolyodott. Kénytelen-kelletlen előkotortam a jegyemet, de a kalauz olyan szigorral nézett rám, hogy megilletődöttségemben kérés nélkül átadtam a diákomat is. Máskor direkt nem veszem magamnak a fáradtságot, hanem megvárom, hogy felszólítson a kedvezményre jogosító okmány bemutatására, és akkor én élvezettel húzom hosszú pillanatokig a kényes-feszült várakozást, hogy megbüntethet. Aztán amikor már készíti elő a csekkfüzetet, és morális szónoklat tartására nyitná a száját, akkor diadalittas mosollyal előkapom az igazolványt. Ilyenkor rendszerint csalódottan forgatják, számolják rajta a matricákat, reménykedve, hogy talán mégsem stimmel valami, de végül be kell látniuk, hogy én is csak egy pofátlan, ámde szabályosan közlekedő egyetemista vagyok. Most viszont zavart a kalauz a nagy hasával és az idétlen egyenruhájával, mert nem illett a délután hangulatához.
Amikor végre elment, hogy mást ijesszen halálra, a kölyökképű fiú visszabújt a könyvébe, én pedig az ablakhoz mentem. A vonat ismételten megállt. Csak egy helységtáblát láttam, kb. annyi betűvel, ahány lakója a településnek lehet. A falucska nem szerepelt a menetrendben, így furcsa volt, miért állunk. Nem csak nekem, a lakóknak is: kiálltak a kertek végébe, és a vonatot nézték. Régebben én is sokat néztem a szerelvényeket: a vasútállomásnál volt egy felüljáró, ott álltam, kihajolva a korláton bámultam a gépeket. Akkor menni akartam valahová, most már meg szeretnék érkezni.
Teljes szélességemben ráhajoltam az ablakra, és kinéztem, hogy kiderítsem, ki lett öngyilkos, vagy miért állunk itt a világ végén. A távolról vonathangot hallottam, úgyhogy még kijjebb dőltem. Hiba volt. BUHHH - csak ennyit hallottam, és ijedtemben reflex-szerűen hátralöktem magam. A hajam a légnyomástól össze-vissza állt, én meg néztem bután: beléptünk az EU-ba és a MÁV máris meghonosította a TGV-t? Persze nem, csak egy IC robogott el, de azért egy pillanatra olyan jó volt azt hinni, hogy mégis csak van haladás.
Ahogy döcögve mi is elindultunk, újra kihajoltam az ablakon. Az a fajta májusi napsütéses délután volt, amikor egyébként szinte mindenre allergiás vagyok, ami a levegőben van, de mégis olyan furcsa örömmel tölt el. Banális, de jó volt látni az orgonákat, a zöldellő búzát, hallani a madárcsicsergést, és jó volt érezni, hogy részese lehetek ennek. Becsuktam a szemem, hallgattam a komótosan zakatolva gyorsuló vonat zenéjét, és élveztem, ahogy a huzat belekap a hajamba és simogatja az arcomat. Csak magamra figyeltem, éreztem, ahogy a szél kifújja belőlem az elmúlt napok stresszét, fájdalmát, a borús gondolatokat. Teleszívtam a tüdőmet a friss vidéki levegővel, kimosva magamból a szmogot és a bűzt, és igyekeztem nem gondolni semmire.
Épp valami nagyon gagyi dalt énekeltem magamban, aminek az egyik sora az istennek sem akart az eszembe jutni, amikor valaki megkopogtatta a vállamat. Bosszúsan fordultam hátra, mert megint megzavartak. A nagydarab srác állt mögöttem. Az első, ami eszembe jutott, az volt, hogy sokkal magasabb, mint gondoltam. Simán átsétálhattam volna a hóna alatt, ha kitartja a kezét.(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 5.58 pont (19 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#6 feherfabia 2016. 06. 4. szombat 07:03
közepes!
#5 A57L 2014. 05. 16. péntek 06:36
Egynek elmegy.
#4 papi 2013. 07. 3. szerda 20:10
Nem nagy durranás
#3 genius33 2013. 01. 30. szerda 07:58
Nem rossz szerintem smile
#2 megan 2004. 06. 3. csütörtök 20:04
Történetnek jó, de nem torte-netnek....
#1 Törté-Net 2004. 06. 3. csütörtök 00:00
Mi a véleményed a történetről?