A+ A-

Ösztönösen

Isten megteremtette az embert, majd megadta neki az élvezet érzését. Aztán mindent, ami örömet okozhat, megtiltott. Akkor szereted az Istent, ha megtartod a parancsait, vagy épp attól leszünk emberek, hogy megszegjük azokat? Hol akarunk boldogok lenni? A földön vagy a mennyben? És akkor leszünk boldogok a földön, ha kiélvezzük az élet minden örömét? Egyáltalán miért bűn az élvezet?
Lenyomtam a felvevőgombot - a magnó egy hangos kattanással elindult. Letettem a szerkezetet a kerek asztalra és beszélni kezdtem:
- Interjú K. Attilával, az egyetemi Keresztény Ifjúsági Kör vezetőjével. 2004. március 18. - ránézek a velem szemben ülő fiúra és folytattam. - Szervusz. Kérlek, pár szóban mesélj magadról!
Amíg ő életének legfontosabb állomásait ecsetelte, én azon gondolkodtam, hogy miért rám bízta a szerkesztő ezt a munkát. Tudtam, hogy egy emelkedett hangvételű, ajnározós és unalmas riportot várt el tőlem, de én ebben a témában erre alkalmatlan voltam. Nem csak az érdekelt, hogy mit csinálnak ők a szervezetükben, nem akartam agitálni a hallgatókat, sokkal inkább azt akartam kideríteni, hogy hogyan tudják ebben a felgyorsult világban -szerintem- elavult értékrendszerüket érvényesíteni.
Megkavargattam a kávémat és kérdeztem:
- Attila, hogyan lettél vallásos?
- Te nem vagy az, ugye? - replikázott mosolyogva. Ráztam a fejem, ő bólogatott. - Gondoltam. Tipikus ateista kérdés. Ha érdekel, a szüleim is "templomba járók", kiskoromtól kezdve hittanra járattak, így neveltek. De azt hiszem, ez nem nevelés kérdése: vagy hagyod, hogy megszólítson Isten igéje, vagy nem.
Ezzel az ájtatos szöveggel muszáj volt kötekednem:
- Ne haragudj, de nem értek veled egyet. A szocializációd sokat nyom a latba. De az érdekes lehet: soha nem merült fel benned, hogy Isten nem létezik, csak a "buta" ember találta ki, hogy meg tudjon magyarázni számára érthetetlen dolgokat? - provokáltam. Ez hat. Tüzes szemmel néz rám.
- Képzeld, nem! -vetette oda dühösen. - Ti, akik nem hisztek semmiben, nem is érthetitek, mi a hit!
Ezen felhúztam magam, és vitába szálltam:
- Már megbocsáss, de ez meg egy tipikus keresztény duma. Miből gondolod, hogy én nem hiszek semmiben? Igen is hiszek például magamban! Csak az a véleményem, hogy sokkal egyszerűbb Isten segítségét kérni, mint szembenézni a problémáiddal! Meg amúgy is, milyen kegyetlen az az isten, aki arra tanít, hogy nyomd el az ösztöneidet!
- A szexre gondolsz? -kérdezett vissza.
- Arra is, igen.
- Nem mondtam, hogy könnyű. Huszonévesek vagyunk, természetes, hogy vannak vágyaink. De nem leszek frusztrált attól, hogy még nem élem ki őket, majd csak az igazival...
- Várj, ez azt jelenti, hogy még szűz vagy?
- Igen. - mondta, és mélyen a szemembe nézett, büszkén és tüzesen, mint egy középkori lovag.
Végigmértem: 25 éves, jóképű, okos fiú. "Normális" esetben bomlanak érte a lányok. Még a beszélgetés elején felfigyeltem rá, hogy teát rendelt, nem kávét, legyezte az orra elől a cigarettafüstöt... Olyan volt, mint aki soha semmi rosszat nem tett még, anyuci pici fiacskája. Idegesített ez a nagy ártatlanság. Nem tudtam, tiszteljem-e, vagy megvessem...
Elküldtem neki e-mailben a kész cikket, válaszként megengedte, hogy leközöljem, azzal a feltétellel, ha elmegyek egy összejövetelükre. Egy hét múlva, péntekre beszéltük meg a találkozót. Kicsit izgultam: hogyan maradjak vélemény nélkül egy ilyen "vaskalapos" társaságban? A megbeszélt időpontban léptem be a kis pincehelység dohos termébe. A szoba szerényen lett berendezve: egy nagy asztal körül ültek úgy húszan, a falon szentképek és idézetek. Az egyik srác gitározott, a többiek lelkesen énekelték a rockosított zsoltárt. Attila mosolyogva intett a kezével és hellyel kínált. A bejárathoz legközelebb eső széket választottam, igyekeztem észrevétlenül helyet foglalni és kipakolni a diktafont meg a jegyzeteimet. Közben egyikük szemébe sem néztem, mert idegennek, "bűnösnek" éreztem magam a "szent" társaságban.
A dal befejeztével Attila üdvözölt, elmondta a többieknek ittlétem okát, majd ismertette az aznapi témát: Keresztény életmód a XXI. században. Nem akartam beleszállni a nem létező vitába. Inkább hallgattam a meséiket arról, hogy milyen nehéz vallásosnak lenni az egyetemi közegben. Fájdalmas, de tanulságos vallomások voltak, okosan, szerényen érveltek és adtak tanácsokat egymásnak. Engem azonban nem könnyű meggyőzni: kétkedve fogadtam a nagy összhangot és elhivatottságot. A másfél órás találkozó után indulni készültem, de Attila visszatartott.
- Beszélgessünk! Hogy tetszett?
- Őszintén? Égetett a pillantásotok! Úgy tettetek, mintha befogadtatok volna, de elítéltetek. Álszentek vagytok. - vetettem oda, de amint kimondtam, éreztem, hogy kicsit túlfeszítettem a húrt, mert Attila elvörösödött, ráadásnak nem is voltam igazságos, legalább is vele szemben nem, mert őt a legjobb szándék vezérelte, amikor meghívott.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 6.41 pont (17 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#6 Andreas6 2017. 10. 5. csütörtök 07:00
Szegény srác, talán majd rájön egyszer, hogy a két dolog nem zárja ki egymást.
#5 A57L 2014. 09. 26. péntek 07:16
Egynek elmegy.
#4 papi 2014. 02. 17. hétfő 06:05
Tetszik
#3 v-ir-a 2013. 04. 17. szerda 22:30
nem szokványos az igaz, és tetsztt smile
#2 genius33 2013. 03. 21. csütörtök 08:10
Egész jó! smile
#1 Törté-Net 2004. 05. 1. szombat 00:00
Mi a véleményed a történetről?