Társalkodó - bármiről

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

ve.ra
2024. január 17. 21:03
#762
Salsának:
Kedves, hogy mások nevében is felszólalsz, de én tettem fel a történeteimet máshová. Szeretem, ha sokan olvassák, amit írok.
1
ikkjejzjiuiiii
2024. január 13. 21:47
#760
Hogy érdemes regényt írni?

   Először is tisztázzuk, ha regényírás iparos munka nem kell hozzá ihlet,  hanem le kell ülni és dolgozni kell, akkor is ha nincs kedvünk.  Odaülünk a gép elé, nem papírra írunk tollal, mert utána fárasztó lenne bemásolni a számítógépbe.  Komoly írók este nem írnak csak hajnalban és nappal, este mást csinálnak.
Ködös elképzelésünk van, hogy mit akarunk írni. Leírunk 20 oldalt, bizonyos idő alatt. Ezután ki kell javítani a 20 oldalt, tehát nem megyünk tovább a történetben hanem javítjuk. Miután úgy ítéljük meg, hogy jó akkor a 20 oldalhoz viszonyítva lehet folytatni a történetet és megint javítás.  Miután a történet végére értünk 2 hétre félretesszük  az alkotást majd újra javítás. Megmutatjuk az elkészült művet egy előolvasónak aki megdicsér bennünket. Az elkészült regényt oda adjuk annak a személynek akit el akarunk bűvölni. És a szexis nő a karjainkba omlik.
Amit leírtam ez a szakaszos, cédulás regényírás. Szakaszonként haladunk javítunk. Fontos, hogy ha valami eszünkbe jut pl, buszon, villamoson akkor írjuk le. Megtehetjük, h a hűtőszekrényre ragasztunk kis cédulákat, jelenetek, ötletek, karakterek. A sok cédulát bele kell írni a történetbe és össze kell őket szerkeszteni, mintha egy koktélt kevernénk, finom legyen, jó legyen. Tulajdonképpen az író ilyenkor szerkesztő, összeszerkeszti a sok apróságot egy egésszé, és maga az író is meglepődik egy, egy érdekes fordulat, jelenet kapcsán. Ami fontos, a jó írónak írás közben záporoznak az ötletei, lazuljunk el, engedjünk utat a kreativitásnak. Csak engedni kell. Tilos szerkesztőkre, olvasókra gondolni az írás közben, zárjuk ki az ilyen jellegű gondolataink ezek ugyanis gátolják az ötletek megszületését. Ellazulást segíti pár pohár sör, bor, rövid ital.
Mit tegyünk ha valaki leszólja az írásunkat? Semmit.  
Mi a legfontosabb? Az egyéni stílus, egyéni ízvilág. Bátran fűszerezzük a történetünket, úgy ahogy nekünk tetszik.   Lehetünk nyelvújítók, stílus teremtők, ne féljünk új szavakat kitalálni, használni. Játszunk az anyanyelvünkkel és élvezzük a játékot. Forgassuk ki, ferdítsük el, legyen vicces, fura, mámoros, meglepő.  Na hallgassunk azokra akik féltik tőlünk a nyelvet ugyanis az anyanyelvünk a miénk.
1
ikkjejzjiuiiii
2024. január 13. 07:52
#759
Szépen megtanulsz angolul.
1
Ez egy válasz doriangrey 2024. január 12. 23:38-kor írt üzenetére.
Arya
2024. január 13. 05:14
#758
Én mindent is olvasok. Téged is. De nem foglak szeretni. Képtelen vagyok arra. Még magamat is utálom. Néha. 
Kedvenceim persze vannak. Amolyan szívem csücske-fajta. Az én szívem elég furcsa geometriai forma. Sok csücske van, de egyikbe se fér bele a szerelem.  Mindegyik csak pici csücsök. Annyira, hogy nem fér el bennük a szerelem érzése. A szereteté sem. De a gyűlöleté sem. Az utállak, az nem azonos a gyűlöllek fogalommal. Nálam. 
A krimiket is kedvelem. Érdekes, hogy minden neves író alkotott ilyen művet. Nem mindenki arról lett híres. De mindegyik alkotott a sci-fi műfajban is. Nincs kivétel. Ez azt jelzi, hogy mindegyikük tudott gyűlölni és mind szerette volna látni a jövőt. Mondjuk úgy, hogy mindegyiknek volt jövőképe. Mindegyik írt erotikus novellát is. Minimum azt. Nemere például Melissa Moretti álnéven kiválókat, mégse attól lett híres. Pedig a legtöbb könyve, novellája fincsi, élvezetes. Jókai ilyen művei nekem nem annyira jöttek be, de léteznek. Erotikusat is írt hát mindegyikük. Ez is jelzi, hogy tudtak szerelmesek lenni, de legalábbis ismerték ezt a fogalmat. 
Mindegyik számomra tetszetős valami, belefér a szívem egy picinyke kis csücskébe. Most képzeld el, mekkora szív kell ehhez?! A szerelem mégse fér el benne. Vajon mi lehet az oka?
Nem, nem a pálinka, sem a bor. Azokról már több mint 200 éve leszoktam. Akkor még bor volt a bor és a pálinkából sem spórolták ki a gyümölcs ízét, na meg az alkoholt sem. De ma már egyik sem árt meg nekem. Kipróbáltam. Vettem egy rekesz szénsavmentes, alkoholmentes, narancsízű sört. Még csak jó kedvem se lett tőle! 
Pedig valamikor szerettem. Talán csak a fogalmak változtak meg azóta?  Nem gondolnám. A világ változott. Nem kicsit. Ez baj lenne? Egyáltalán, hiszen kell a fejlődés. De vajon minden fejlődés előre mutat? Tényleg jó minden hagyomány? A karácsonyt ma is ünnepeljük. Mást jelent ma, mint egykor. Régebbi a korokban kutakodva sok mindenre lehet bukkanni e témában. Ma a karácsony az ajándékozásról, a vásárlásról szól. Stílszerűen az online vásárlásokról. Persze a boltok így sem üresek olyankor. De tényleg arról kéne szólnia? Új hagyományt teremtünk a régi romjain. Biztos, hogy szeretni fog engem akinek ajándékot adok? Nem lett volna jobb megtartani a karácsonyt a szeretet ünnepének, mint egykor volt? 
A lényeg, hogy kedvelhetlek téged is. Most csak a gondolataid az ihletőek. Kell ennél több? Ha pasiból vagy biztos félreérted. Igaz?
1
Ez egy válasz doriangrey 2024. január 12. 23:30-kor írt üzenetére.
doriangrey
2024. január 12. 23:38
#757
Ez gagyi. Tudsz ennél szarabb és hatásosabb dumát is, hagyjuk a belpolitikát. És pl. most baseball szabályokat olvasok. végre találtam magyar leírást. Nagy álmom, hogy egyszer eljussak egy ikonikus ami meccsre és érthessem is, hogy mit mondanak a kommentátorok, szotyit köpködjek és lelkesen és feldúltan magyarázzam, hogy ki mit csinált a pályán -- az amiknak. Ennek egyetlen rohadt nagy akadálya van, amit ebben az életben nem fogok soha leküzdeni: nem beszélek angolul. Szóval nem megyek baseball meccsre. 
Következő életedben úgy szüless, hogy el tudj kísérni. Én fizetem az utat, te úgyis csóró leszel. De angolul tanulj meg rendesen, különben itthon hagylak.
1
Ez egy válasz ikkjejzjiuiiii 2024. január 11. 19:05-kor írt üzenetére.
doriangrey
2024. január 12. 23:28
#755
Olyan hajzselé nincs is.
1
ikkjejzjiuiiii
2024. január 11. 19:05
#754
Én a legnagyobb örömmel, odanyalok a fidesznek, ha ebből hasznom van.
1
Arya
2024. január 11. 00:26
#753
Valaminek a lekicsinylése – felelt Bram Boreillo higgadtan – látszólagos fölényhelyzetet ad a gúnyolódónak. Ezért próbálkozik vele a bugris, mert ha már felnőni nem tud valamihez, lerántaná inkább, a maga mocskába.
Alan O'Connor: Aquir gyűrű
2
ikkjejzjiuiiii
2024. január 10. 20:53
#752
Más: Magyarországon biztos h nem lesz gazda tüntetés.
1
kaliban
2023. december 31. 15:46
#751
Kedves Törté-net.hu tagok!
Mindenkinek kívánok nagy boldog új esztendőt, az írótársaknak további sikereket, az olvasóknak pedig nagyon jó szórakozást!
Üdv: Kaliban 🤩
5
S
Szittyus
2023. december 25. 21:32
#750
Az eddigi infók elmaradtak a történetek mellől, pedig az jó igazodási pont volt.
1. A szerző többi műve.
2. A történet rövid jellemző szövegrésze.
Javaslom visszahelyezésüket. Szittya
1
kaliban
2023. december 25. 10:37
#749
Kedves író- és olvasótársak!
Mindenkinek áldott, békés, szeretetteljes karácsonyt kívánok!
3
Lolamacko
2023. december 23. 14:34
#748
Elgondolkodtató ez, erre nem is gondoltam. Olyan kis naív vagyok.
1
Ez egy válasz doriangrey 2023. december 23. 14:02-kor írt üzenetére.
doriangrey
2023. december 23. 14:02
#747
Azé' mer' akkor "bármit" meg lehetne engedni magunknak. Így viszont meggondolja a júzer, hogy mit enged ki a száján. Izé. Az ujjaiból. Hm. Valahonnan. 
De Jake történet javításos javallat kicsit más. Ott a kényeseknek lehetne utólag korrektúrázni, vagy ha leugattuk és kellően fogékony az író, akkor kisámfázza a pulikum perverziói szerint a művét.
1
Ez egy válasz Lolamacko 2023. december 23. 10:05-kor írt üzenetére.