A+ A-

A katona és az özvegy

A Pennine-hegységben fekvő apró, Landing nevezetű faluban véget ért az éjféli mise. Az Úr 1760. évének decembere volt, csontig hatoló hideg és tomboló, süvítő hóvihar. Ez utóbbi már három napja egy cseppet sem hagyott alább, mellkasig érő hótorlaszokkal zárva körül a falut.
Az emberek sietve hagyták maguk mögött az apró templomot. Isten háza előtt megannyi lovas szekér és ló várta gazdáit. A vihartól nem lehetett látni két-három méternél tovább, szinte mindenki szomszédjaival csoportosulva, lassan indult hazafelé.
A templom szép lassan kiürült, végül pedig már csak egy fekete köpönyeget viselő ifjú férfi maradt ott, aki egykedvűen nézte, miként távoznak a miséről a helyiek. Nagy teher nyomta a vállát, öt napja volt már, hogy betért a faluba, azóta pedig szinte ki sem tette a lábát a templomból, egyre csak imádkozott.
Köpönyege alatt átlagos utazó ruhát viselt, oldalán viszont szépen megmunkált kard pihent. Arrafelé senki sem mondta volna meg, hogy az osztrák hadsereg tisztje volt, legalábbis dezertálása napjáig mindenképp. Elege volt már a folyamatos vérontásból, abból hogy katonái ártatlan férfiakat hánynak kardélre és nőket erőszakolnak meg. Egy idő után már nem bírta tovább, s alkoholba menekült és egyre többször vett részt embereivel a kegyetlenségekben: rabolt, civileket gyilkolt és nőket erőszakolt ő is. Bűnlajstroma hosszú és gyűlöletes volt. Gaztetteiben volt, hogy élvezetet érzett, amikor egy kegyelemért könyörgő férfi szívébe döfte a kardját, vagy egy tehetetlen nő lábait feszegette szét éppen.
Akkor eszmélt csak fel, amikor egy falu kifosztása közben két katonája áldozatául esett a tulajdon húga is. Mikor meglátta szeretett testvérét szétszaggatott ruhákban a saját vérében úszva, elöntötte őt a harag és mindkét emberével végzett. Alig féltucat megmaradt katonáját hátrahagyta és északra indult. Igyekezett jobb útra térni: csak akkor rabolt, ha már az éhhalál kerülgette, csak önvédelemből ölt és az ártatlan asszonyokat sem érintette, mindössze egyetlen parasztleányt csábított el azóta, ám annak is megvárta a beleegyezését.
Egy év vándorlás után jutott el Britanniába és azon belül Landing falujába. A hegyekben tett útja során megfáradt, lábát is kificamította egyszer, így hát megpihent a faluban. A templomban imádkozott szinte naphosszat, és mivel a vihartól továbbállni sem tudott, igyekezett nem a helybéliek lába alatt lenni. Alkohol sem maradt már nála, a józanság pedig elkeserítette, emlékeztette őt múltjára.
Nem remélt már feloldozást bűnei alól, de mégis újra és újra meggyónta sötét tetteit, számtalanszor könyörögve halott húgának, az összes angyalnak és az Úrnak, hogy bocsássanak meg neki. Választ természetesen egyszer sem kapott.
Szippantott egyet a fagyos éjjeli levegőből és kisétált a templom kapujába, ahol nekitámaszkodott a falnak és lehunyta szemeit. Egyre csak hallgatta a szél süvítését, érezte az éles, jeges hópelyheket az arcába marni. A hideg ismét kezdte beleenni magát a csontjaiba és már arra gondolt volna, hogy visszamegy a templomba, amikor egy fekete alak homályos körvonala jelent meg az egyik mellékutcában. Az idegen egyenesen a templom felé tartott. A katona mély levegőt vett, és a jövevény felé fordult.
Amint elé ért, a férfi már látta, hogy egy gyönyörű, ránézésre a harmincas éveiben járó hölgy sétál felé a hóviharon át, fekete bundával kiegészített fekete köntösbe burkolva, amitől erősen elütött arcának sápadt fehérsége. Csuklyája alól kilátszott dús hollófekete haja, zafírkék szemei és telt, vérvörös ajkai vonzották a férfi tekintetét. Látszott rajta, hogy karcsú, ám formás alakja és felettébb magas termete van. A férfi alig győzte összeszedni magát, annyira letaglózta a nő látványa, aki mindössze csak kacéran mosolygott erre.
- Halálra tervez tán itt fagyni, jóember? - kérdezte a férfit, amint mellé ért.
- Nem helybéli vagyok, asszonyom, jó hát nekem ez legalább annyira, mint akárhol máshol - savanyúan elmosolyodott.
- Csak nem töltheti itt az éjszakát. Jöjjön az én házamba, vendégül látom! - a nő megfogta a férfi kezét és már vonta is magával. Ő nem ellenkezett.
- Merre lakik maga, asszonyom? - érdeklődött a katona, amikor a falu szélére értek és a hótakaró már a nyakukig ért. A nő felé fordult és mélyen a szemébe nézett.
- Alig egy percnyi járásra itt az erdőben. Fél tán, uram? - és gunyorosan mosolygott is hozzá. A férfi megrázta a fejét és egy hóba vájt ösvényen át beléptek az erdőbe. Hihetetlenül sötét volt, de a nő kézenfogta a katonát és magabiztosan vezette.
Hamarosan egy hóval borított tisztásra értek, aminek közepén egy öreg, de remek állapotban lévő faház állt, ablakaiból gyér, de biztató fény szivárgott. Amint beléptek, a katona szinte megszédült a hirtelen rátörő kellemes melegtől, ami a házikó másik végében égő kandallóból áradt. Az egyik ablakban egy gyertya égett még fényforrásként. A beltér nem volt nagy, de a berendezés díszes és takaros, látszott, hogy nem szegény ember lakja.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 7.11 pont (65 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#12 papi 2016. 04. 7. csütörtök 08:48
Nagyon tetszik.
#11 cscsu50 2016. 04. 4. hétfő 19:25
A végével elrontottad az egészet.
#10 sunyilo 2016. 04. 2. szombat 09:22
Nagyon jó. Egészen beleborzongtam...
#9 vakon53 2016. 04. 1. péntek 14:21
Hű. Borzongató és tetszik. Bár inkább horror kategória. 10 pont
#8 veteran 2016. 04. 1. péntek 09:42
Ez már horror.
#7 Rakonczai 2016. 04. 1. péntek 09:04
Nagyon jó! Jöhetnek még ilyenek, ne foglalkozz a negatív kritikákkal, nem tudják értékelni az ilyen írásokat. A vége, kicsit tényleg rossz lett, de kis oda figyeléssel azt is jól megoldhattad volna jól.
#6 gyuri0926 2016. 04. 1. péntek 07:30
Végtelen baromság
#5 listike 2016. 04. 1. péntek 07:17
A végével elrontottad az egészet.
#4 feherfabia 2016. 04. 1. péntek 06:17
Tetszett!
#3 A57L 2016. 04. 1. péntek 05:52
Szép elbeszélés.
#2 cvirag 2016. 04. 1. péntek 01:28
Hű. Borzongató és tetszik. Bár inkább horror kategória. 10 pont
#1 Törté-Net 2016. 04. 1. péntek 00:00
Mi a véleményed a történetről?