A+ A-

Gyök egy

- Elmegyünk, Gyök, és whiskey-vel koccintunk a Koboldban! Egyszer vagyunk 18! És nincs apelláta!
- Rendben, Döme, menjünk... De csak mert ilyen szépen kérsz...
A két fiú vállbabokszolta egymást, majd elváltak. Órára mentek, mindketten, csak más tárgyra és terembe. Gyerekkori barátok voltak, együtt jóban-rosszban, ketten a világ ellen. Két outsider, igazi barátok nélkül.
Gyök volt a szerencsésebb. Magas, vékony, szálkás fiú volt, rövid szőke hajjal és ijesztően hideg kék szemmel. Utolsó éves gimnazista volt, annak minden nyűgjével. Rugdalták a tanárai, főleg a matematikus, de ott volt a legnagyobb gond, vagy inkább kihívás, Lili.
Lili osztálytárs volt, az örök unikornis. Sose tudott hozzá a haverság szintjénél közelebb kerülni. A lány rejtőzködött. Bő ruhákban járt, lapos cipőben,senki nem tudta, hogy is néz ki igazán. Rakoncátlan vörös loknijai, csillogó szeme és huncut, kedves mosolya mégis ellenállhatatlanná tette.
Döme, a legjobb barát, osztozott gondokban és az örömökben. Pufók srác volt, rendszerint lógós nadrágban és kinyúlt pólóban volt látható. Nem érdekelte az emberek véleménye. Anyja korán lelépett, apja folyamatosan cserélgette a „pótanyákat”. Döme meg nőtt-növögetett, tanította az iskola, az élet. Jó reálos volt, a maga módján szerette az irodalmat, de a testnevelést gyűlölte. Utált rohangálni meg ugrálni.
Gyökkel véletlenül barátkozott össze. Hasonlítottak és különböztek egyszerre. Valószerűtlen véd- és dacszövetség lett az övék.
Óra után Gyök, mint minden nap, randira hívta Lilit. Lili, mint minden nap, kikosarazta. Döme, mint minden nap, vigasztalta barátját:
- Hagyd már azt a lányt! Nem tudod, hogy néz ki, nem tudod, milyen, csak azt, hogy kéreti magát. Kell neked a gond?
- Valami azt súgja, megéri, Döme. Higgy nekem, érzem. Tudod, milyenek a megérzéseim...
Döme tudta. Barátja megérezte a bajt, a szerencsét. Úsztak meg így verekedést, nyertek kisebb-nagyobb összegeket. Ráhagyta hát, hadd szenvedjen. Mindenkinek kell valami.
Az ebédlőben zajlott az élet. Mindenki nyüzsgött, beszélt, rohant. A két fiú leült a szokásos asztalához. Enni próbáltak, mikor megjött Gyök húga, Viki.
Viki érdekes jelenség volt. Csak sportcipőt és farmert hordott, nem tűnt ki a tömegből, de tehette volna. 170 magas volt, arányos alkatú. Jót tett neki a tánc, és a karate, meg az esti hobbi-jóga. Könnyeden mozgott és ugyanolyan könnyeden koppintott bátyja fejére. Gyök felnézett.
- Örülök neked, Maszat. Csüccs!
Ültek, ettek, hallgatták a morajt. A szomszéd asztalnál a Matiq körösök meséltek arról épp, hogy jártak a koboldban. Hogy hogy vette le őket a három grácia.
A három grácia három nagyjából kibírhatatlan némbert takart. Kata, Petra és Zsófi mindenkit bántottak a suliban is. Nem néztek ki rosszul, sőt! De a természetük...
Ahogy Gyök unikornisa Lili volt, Döméé Zsófi. A három csaj közül tán ő volt a legnormálisabb. Csak a suliban lógott együtt a két totál-plázapinával, azon kívül élte a saját csendes életét. Csak néha bulizott barátnőivel, de a legutóbbi bulit bánta. Rövid barna haja volt, értelmes tekintete, igéző szája, sokat sejtető mozgása. Nem manöken-alkat volt, inkább a helyén volt mindene.
Mert a Matiq-s fiúk háborogtak. A Koboldban csúnyán megfejték őket. A három grácia. Bicskát nyomtak egyikük oldalába, vetettek velük két üveg piát és kidobatták őket. A péntek este rövidre és szárazra sikerült.
Közben befutott Lili is, ő volt a negyedik az asztalnál. Érdeklődve hallgatta az eseményeket, majd az ebéd végeztével így búcsúzott:
- Hiszem, hogy Istennek van humora s egyszer csúnyán igazságot szolgáltat.
- Mindenesetre én megemlítem ezt az eseményt Tibi bátyámnak. Azt hiszem, van valami köze a Koboldhoz.
Tibi bácsi Gyök anyai nagybátyja volt. Természetben tűz és víz voltak a húgával, de egymásért és egymás családjáért ölni tudtak volna. Hozzá ballagott el a két fiú suli után.
Délután a kobold előtt ültek, a teraszon, Tibi bácsival. A szeme olyan volt, mint Gyöké. Arcán nem voltak sebek, csak a zajos múlt nyomai. Az éjszakában élt, nappal csak vegetált. Érdeklődve hallgatta a fiúk történetét.
- Tibi bácsi, mi közöd van neked a Koboldhoz?
- Azon túl, hogy az enyém, nagyjából semmi.
- És mit szólsz?
- Lehet hinni a srácoknak?
- Lehet, nincs okuk hazudni. Tűrhetően el vannak eresztve.
- Akkor szólunk Ödöm bátyátoknak.
Ödöm (direkt m-mel) Tibi bácsi legjobb barátja, üzlettársa, fél élete volt. Mindig elérhető volt, mindig 15 percen belül előkerült, mindig MINDENT meg tudott oldani. Ő is számíthatott Tibikére, ahogy hívta, mindig, mindenben. Amikor előkerült, hitetlenkedett kicsit.
- Ilyen nincs! Nem létezik! Az embereimért felelek!
- Ez nem volt kérdés, Ödöm - mondta Tibi. - A kérdés az, mi van, ha igaz, amit a fiúk mondanak?
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 8.66 pont (58 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#15 A57L 2016. 12. 7. szerda 06:11
Érdekes történet.
#14 Pavlov 2014. 12. 18. csütörtök 01:36
Ötletes és pörgős. De ne rázkódjanak az orgazmustól, mert az már túlzás. Remegjenek inkább. Több ilyen javítanivaló is van, javaslom, olvastasd át valakivel megjelenés előtt.
#13 Ulysses 2014. 12. 16. kedd 19:16
Csaknem végig vigyorogva olvastam. Van spiritusz ebben a "pigman"-ben!
Lendületes a sztori, elevenek a szereplők. Tetszik a stílus, a szöveg, a szleng, a humor. Magával ragadja az embert, eltereli a figyelmet az esetleges hibákról. Jó ez a kicsit gengszteres díszlet.
Egyetlen dolog nem tetszett: lelőtted a meglepetést - ha stílszerű akarok lenni spojlereztél - Isten sajátos humorát említve.
Kár, hogy nincs az oldalon humor kategória, abban biztosan az elsők között szerepelne ez az írás!
Így is ajánlani fogom olvasásra.
#12 veteran 2014. 11. 3. hétfő 13:41
Nem rossz,6p.
#11 HamariBerkenye 2014. 11. 2. vasárnap 12:38
Ten point ... nyes
#10 Sethy 2014. 11. 2. vasárnap 08:07
Várom a folytatást! 10 pont
#9 zsorzs29 2014. 11. 1. szombat 10:10
Nagyon jó.
#8 sunyilo 2014. 10. 31. péntek 22:31
Andreas6, orvos látott már??? Egyébként valóban egész jó. De akkor hogy lehet, hogy neked tetszik???
#7 sikamika 2014. 10. 30. csütörtök 21:18
nem rossz...
#6 zsuzsika 2014. 10. 30. csütörtök 19:28
Ízlések és pofonok.)
#5 81pigman 2014. 10. 30. csütörtök 12:42
Köszönöm, készül smile
#4 Rinaldo 2014. 10. 30. csütörtök 08:40
Szuper jó,jöhet a folytatás.
#3 Andreas6 2014. 10. 30. csütörtök 06:45
Gratulálok, nagyon tetszett!
#2 listike 2014. 10. 30. csütörtök 06:38
Nagyon jó, folytatsd. 10pont.
#1 Törté-Net 2014. 10. 30. csütörtök 00:00
Mi a véleményed a történetről?