A+ A-

Rabszolgasors

Esteledett. A Richmondtól pár tucat mérföldre levő ültetvény nagy központi háza mögötti téren lassan gyűltek össze a rabszolgák 1863 szeptemberének elején. Csoportokban jöttek a földeken dolgozó "külsők", amint véget ért a napi munka, és egyenként a házban szolgálatot teljesítő "belsők". A sok felügyelő miatt csak halkan, suttogva mertek beszélgetni, de ez is zúgásként hatott. Senki nem tudta, miért terelték őket össze, de azt tudták, hogy valami fontos fog történni. A "külsők" szerettek volna vacsorázni, lepihenni a fárasztó nap után, a "belsők" egymást kérdezgették, hogy a másik is azt sejti-e, amit ők. Külön álltak, a házi cselédség nem keveredett össze a földeken dolgozókkal.
Hirtelen kivágódott az emeleti erkélyajtó, és megjelent a birtok tulajdonosa. Mögötte jött a felügyelők főnöke, aztán két rabszolga egy hatalmas, faragott karosszéket cipelve. Letették, majd tisztelettudóan félrehúzódtak, az erkély szélére, hátra. A birtok és a rabszolgák ura leült, miközben halkan beszélt valamit a felügyelőfőnökkel. Az végignézett az immár elcsendesült tömegen, majd mondott valamit a gazdának. Az bólintott, és elővett egy papírt, amit a másik kezébe nyomott, majd hátradőlt a karosszékben. A felügyelőfőnök fél lépést előrelépve megállt az erkély elején, és lassan kezdte széthajtogatni a papírt. Mindenki felfelé nézett, senki nem vette észre, hogy négy felügyelő kivezet valakiket a házból, és megállnak velük a térség közepén. A főfelügyelő persze látta, és amikor már valóban mindenki ott volt, elkezdte felolvasni, amit a kezében tartott.
"Hétfőn este nyolc órakor Mr. George Smith felügyelő az istállóban rajtakapta a Martha nevű rabszolganőt, Miss Ellie szobalányát, hogy Tom lovásszal paráználkodik. Mivel az erkölcsös viselkedés kötelező a rabszolgáknak is, ezért Mr. Elijah Barett - a főfelügyelő itt udvariasan a gazda felé fordult és kissé meghajolt - a történtekről értesülve a következő büntetést szabta ki a vétkesekre:
Tom lovász ötven korbácsütést kap a hátára, deresen, majd áthelyeztetik a cukorfinomítóba, ahol a kazánt fogja fűteni.
Martha szobalány száz korbácsütést kap a hátára, állva, kikötve, anyaszült meztelenül, majd 24 órán át meztelenül kikötve marad. A 24 óra leteltével áthelyeztetik a rabszolgák konyhájára mosogatólánynak.
Mr. Elijah Barett azért bünteti keményebben Martha szobalányt, mert ő nem csak paráználkodásban vétkes, hanem abban is, hogy elhagyta azt a helyet, ahol tartózkodnia kellett volna, ráadásul a rajtakapás ellenére tagadta a paráználkodás bűnét."
A főfelügyelő összehajtogatta a papírt, majd intett a térség közepén állóknak.
- Kezdjék!
Sokan csak most vették észre az ott álló hat embert: a négy felügyelőt, és a köztük levő megbilincselt Tomot és Marthát. A "külső" rabszolgák egy kis kárörömmel nézték, ahogy ketten lehúzzák a daliás Tom ingét, majd a deresre fektetik és lekötözik. Őket gyakran verték meg, ha nem is nyilvánosan, mindenki előtt, a kikötést is ismerték, és persze irigykedtek a "belső" cselédekre, akik sokkal könnyebb munkát végeztek, jobb ennivalót kaptak, külön kis szobácskában aludtak, általában jobb dolguk volt. Igaz, a "belsők" meg kicsit lenézték az állati munkát végző, állati sorban élő "külsőket", szóval volt köztük ellentét bőven. És ők tudták a pontos történetet is. Martha és Tom régóta szerették egymást, sokszor csókolóztak az istállóban vagy a konyhában, de paráználkodásról szó sem volt. Azt is tudták, hogy Marthára már szemet vetett a gazda, aki szeretett volna a szép félvér lánnyal tényleg paráználkodni, de az nem hagyta magát. Tudták azt is, hogy Miss Ellie sokáig kérlelte apját, ne korbácsoltassa meg a vétkeseket, elég lesz egy kis vesszőzés, akár mindenki előtt is, aztán hagyja őket összeházasodni, és hagyja meg belső szolgálatban őket. Az ültetvényes azonban hajthatatlan volt.
Elkezdett csattogni a korbács Tom hátán. A fiú jól viselte, nem jajgatott, nem üvöltözött. Hamarosan látszottak a nyomok is, az egyre szaporodó hurkák a fekete háton, néhányból vér is szivárgott. Csak Martha vette észre, akit a másik két felügyelő a deres felé fordítva tartott, hogy a fiú a tizedik ütés után elájult; a korbácsoló felügyelők csak akkor, amikor befejezték a verést, és eloldozták Tomot. Egyikük leöntötte egy vödör vízzel a lovászt, aki már nem is lovász volt, hanem kazánfűtő a cukorfinomítóban, majd talprarángatta.
Most következett Martha. A felügyelők letépték róla ruháját: a finom vászonból készült hímzett inget, a színes szoknyát. A lány nyugodtan tűrte, hogy mindenki előtt láthatóvá válik teste. Igaz, nem is volt mit szégyelljen. Mindenki elismerte róla, hogy ő a legszebb rabszolgalány a birtokon, és nem csak az arcát, hanem az alakját is sok sorstársa irigyelte. Sőt, nem csak a rabszolgalányok: irigyelte a kissé telt, csúnyácska Miss Ellie is, aki ennek ellenére mégis szerette az ügyes kezű, szorgalmas lányt.(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 6.61 pont (18 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#4 Andreas6 2017. 02. 1. szerda 08:53
A korbácsot a végén meg kellett volna kapnia az ültetvényesnek is. Mondjuk 200 ütést. Abba ugyan belehalt volna, de nem hiányzott volna senkinek.
#3 vakon54 2016. 11. 26. szombat 17:45
Nagyon de nagyon kegyetlen írás.
#2 wwwalaki 2007. 12. 6. csütörtök 14:12
Nem rossz, de nem s/m. Történelmi novella némi kegyetlen nemi erőszakkal fűszerezve.
Amúgy gratulálok az ismeretlen szerzőnek.
#1 Törté-Net 2007. 12. 5. szerda 00:00
Mi a véleményed a történetről?