A+ A-

Görög lánnyal

Daphné is olyan volt, mint a legtöbb görög lány... - majdnem olyan. Magas, szoborszerű, hasadó gyümölcsökre emlékeztető szájú, ragyogó fekete hajú. Csak a szeme volt ezen a tájon szokatlan: zölden világított csöppet - szeplős, szép és okos arcában. (Rejtély, hogy Görögország lányai, ezek a gyönyörű teremtések, a férfilét kariatidái, hogyan és mikor változnak át hajlott hátú, fekete kis öregasszonyokká, akikre nézve az ember el se tudja képzelni, hogy egykor férfiakra fonódtak boldog önkívületben). - Ó, Daphné! Ő volt az idegenvezetőnk, szorgalmasan kísért bennünket Epidauroszba, Delphoiba, Korintoszba, és mesélt a Világ Köldökéről, Pythiáról, a thermophülei hősökről, meg Gallipoliról - este meg elálmodozva hajtotta félre szép fekete fejét, amikor farkaséhesen faltuk a szuvlakit, a musszakát, vagy a gíroszt, amelyet aztán bőségesen öntözgettünk a finom, gyantaízű görög borokkal. Nagyon vonzó jelenség volt: a csoport férfitagjai suttyomban vagy nyíltan mind megpróbáltak udvarolni neki - a nők dühös pillantásaitól, sziszegő megjegyzéseitől kísérve.
Pedig Daphné nem volt kacér, vagy pláne kihívó - szoknyája illedelmes volt, hamvas combjaiból alig mutatott meg valamicskét. Blúzai is zártabbak voltak, mint a csoportunkban majdnem mindenkinek, de hiába: nem tudták elrejteni világszép melleit. Mellésündörgött mindenki, a reggeli kávéiváskor, vagy este, a welcome - koktélnál - mindenki, a göthös Székházi bácsi*, a volt téeszkönyvelő éppúgy, mint a snájdig Vámosi főorvos. Mindenki azt nézte, hol sodródhat mellé, melyik végeérhetetlen lépcsősoron zihálva figyelheti Daphné gyönyörű lábait, ahogy följebb, egyre följebb lépkednek, harangozva a szoknya alatt. Az esti ouzó - terápia meg a borozgatás hatására a gátlástalanabbja már simogatni is próbálta, - vagyishát fogdosni, mint ahogyan mifelénk a jónép eljátssza az udvarlás karikatúráját. Nem vette nagyon zokon, profi biztonsággal tette arrébb gömbölyű térdéről, formás derekáról a megpihenni készülő férfitenyereket.
A csoportból néhányan, akik angolul és németül is beszéltek, egész nap a nyakán lógtak. Én is. Eszeveszetten kotortam elő minden művészettörténet - , angol - és némettudásomat, sziporkáztam, és mindent, mindent megtettem, csakhogy imponálhassak Neki - és nem is sikertelenül! Nemsokára már ott ültem mellette, a cicerone - ülésen, és amikor hátrafordulva magyarázott a többieknek, arisztokratikus kezét mintegy véletlenül, támaszkodásként a combomra tette. Ó, egek! A szívem majd kiugrott erre az érintésre... vagy akkor, amikor visszafordultában a melle hozzásúrlódott a karomhoz... - Néhány nap alatt kezdeti vonzódásom csakhamar sóvárgássá, majd imádattá, végül fékevesztett, emésztő és vad szenvedéllyé változott. Felfokozott lelkiállapotomban számolatlanul jegyeztem meg a görög szavakat, tucatszámra a görög mondatokat, és ha Daphné tagoltan beszélt hozzám az anyanyelvén, lassacskán már kezdtem megérteni. Történelem, hellenisztika, szakácsművészet, mitológia: minden percben mesélt nekem, geológia, ESZO, ezoterikus témák... rengeteget meséltem Neki.
Egyszer elhatároztam, hogy szedek neki a babérból (Daphné ugyanis babérfává változott Apolló elől menekülve a mitológiai történetben) ezért felmásztam a sziklafalra Elészisz felett. (Agyam automatikusan regisztrálta a teret burkoló sötét, tömött kristályos kő fajtáját. Ez gabbró, plagioklász és piroxénkristályokkal. Mélységi magmás kőzet. Éppen, mint a bazalt... Ha negyedévben nem hajt meg bennünket úgy a Solti docens a Bazaltorgonákon, terepgyakorlaton, biztos nem kerülök le élve.) Másztam, miközben harminchat fok volt árnyékban és a többiek ebédeltek a lugasban. Épphogy leértem, mire a csoport másfél óra múlva befejezte a lakmározást.
Daphné már régóta keresett. Félrebillentett fejjel, szemét kezével ernyőzve kémlelte, hol vagyok már, mert a szeme sarkából látta, merre indultam, miközben ő az ebédutáni folklórműsort szervezte. Izzadt voltam, tele karmolásokkal, és olyan szomjas, hogy bedagadt torkommal meg sem tudtam szólalni, csak nyújtottam felé a virágzó babérágat, amelyet vagy ötven méter magasból zsákmányoltam. Még káprázott a szemem a fehér szikláktól, az iszonyúan erős naptól, aranyszínűvé fakult minden. Aranyszínűnek láttam azt a könnycseppet is, amely kicsordult a szeméből a boldogságtól, miközben azt suttogta: Mi az, amit nem tennék meg érted...?
Azt mondják, a világ egyik legszebb helye a Szunnion - fok: nekem mindenesetre az. Ott, aznap este engedte meg először, hogy könnyű tenyérrel végigsimogassam testének titkosabb tájait. Ó, ti nyomorult szerelemnélküli lények, akik a mindennapos hajszában elfelejtetek szeretni... mit tudjátok ti, milyen az, micsoda földöntúli érzés, amikor egy hölgy először adja tanújelét hajlandóságának! Simogattam, miközben a többiek a híres naplementét nézték. Mi benn ültünk a buszban, a kettős S - kanyar utáni néptelen parkolóban. Körülvett bennünket a sűrűsödő félhomály, hallgattuk a tücsköket.(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 6.73 pont (26 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#8 papi 2015. 11. 29. vasárnap 21:41
Nem is olyan rossz
#7 cscsu50 2015. 07. 13. hétfő 09:02
gyenge hosszú lében
#6 zsuzsika 2014. 11. 9. vasárnap 09:20
Gyenge.
#5 Bikmakkocska 2013. 09. 19. csütörtök 15:15
Tényleg elég jó.
#4 JoPe 2003. 05. 6. kedd 08:02
Nekem tetszett, el tudtam magam képzelni a hapsi helyére.
#3 loui 2003. 01. 18. szombat 16:59
0pont
#2 bercibácsi 2002. 10. 13. vasárnap 10:42
Mi ez? Valami neorokokó stílusban írt harmadosztályú novella? Egyáltalán nem izgató viszont irodalmilag sem ér többet 4 pontnál.
#1 Törté-Net 2002. 01. 17. csütörtök 18:00
Mi a véleményed a történetről?