1977 nyara

Szavazás átlaga: 7.53 pont (92 szavazat)
Megjelenés: 2023. július 27.
Hossz: 15 126 karakter
Elolvasva: 773 alkalommal
1977 nyara volt, sütött a nap, és a Sport moziban „ A kenguru” című filmet játszották. Erika ennek nagyon megörült, mert az igaz, hogy már látta a filmet tizennégyszer, de ezen a délelőttön szerette volna megnézni tízen ötödször is. Már tudta kívülről a dalokat, a fejében ott szólt az „Álomarcú lány” és az álmaiban a főszereplő fiú jelent meg.

A lány kilépett a kollégiumból a Cházár András utcára, ha sietett volna, még eléri a villamost a Thököly úton, ami elviszi a Keleti pályaudvarig, ahol metróra szállhat és mehetne az iskolába, de ebben a szép időben úgy érezte kihagyja a sulit, hiszen már csak egy hét volt hátra a tanításból, aztán végleg otthagyja a középiskolát.

Amikor a kapunk kilépett, hátrafelé nézett, mert a portás utána szólt, hogy aztán délután időben itt legyen, mert meg van vonva a kimenője. Ez a bejelentés aztán elhatározásra juttatta, nem megy iskolába, ellógja ezt a napot. Mikor menetirányba fordult volna, hirtelen nekiütközött egy falnak, mert a férfi, aki elkapta olyan volt, mint egy fal, áthatolhatatlan. Erősen tartotta, ha nem fogta volna meg, akkor el is esett volna.
– Hé! Vigyázhatnál! Miért nem nézel a lábad elé? – hallotta a korholó szavakat. Fölnézett és meglepetten látta, hogy aki elkapta egyenruhában van. Nem volt neki ismerős, nem is tudta eldönteni milyen egyenruha lehet, egyedül azt vette észre, hogy csillag van a váll lapján.
– Bocsi! – mondta a lány és fölnézett a Csillagosra. Ismerősnek tűnt, mintha látta volna már valahol. Talán Fradi meccsen? A lány imádta a Fradit, minden mérkőzésen ott volt és rekedtre énekelte magát a Fradi táborban. A meccsből, szinte semmit sem láttak, mert nem is az volt a lényeg, hanem az összetartozás, a kántálás, az éneklés. Jó volt tartozni valahová.

A férfi, a Csillagos, fogta a két karját és erősen tartotta, aztán, mikor már látta, hogy biztosan áll a lábán, óvatosan elengedte és el akart lépni mellette, de ugyanabba az irányba léptek, még kétszer, aztán a lány elnevette magát.
– Ki gondolta volna, hogy ma még táncolni is fogok? – a férfi először összeszűkült szemmel nézett rá, aztán elmosolyodott.
– Utcán nem szoktam táncolni. – mondta, és oldalt lépett, de a lány is éppen azt az oldalt választotta, és már újra nevetett.
– Vagy mégis? Most is táncolunk, még mindig táncolunk. – ekkor már a férfi is elmosolyodott.
– Te merre mész? – kérdezte a lány előtt állva, lefelé nézve, mert olyan kicsi volt, a férfihez képest.
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes, 7 oldalas történet? És a több, mint tízezer másik?
VIP-tagsági váltásához válassz az alábbi csomagok közül!
Próbaidős
40 nap
960 Ft
Ezt választom!
telefonhívással
Kezdő
120 nap
2000 Ft */5.2€
Ezt választom!
bankkártyával
ingyen:
1 hónap
Haladó
180 nap
2760 Ft */7.2€
Ezt választom!
bankkártyával
ingyen:
2 hónap
A legjobb ár/érték arány!
Profi
365 nap
5380 Ft */14€
Ezt választom!
bankkártyával
ingyen:
4+ hónap
* 384 EUR/HUF árfolyammal számolva
A szavazáshoz VIP-tagsági szükséges!
Szavazás átlaga: 7.53 pont (92 szavazat)
Rakd a kedvenceid közé!
Oszd meg másokkal is! Facebook Twitter

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Miriam
2024. január 21. 10:08
#18
Annyit még hozzátennék, hogy VÉGRE van egy hiteles történet, amely magyar környezetben játszódik, visszadja az adott kor hangulatát, s hitelesen tükrözi egy kollegista lány és egy nem igazán kiforrott, a hirtelen jött lehetőségekkel élő fiatalember futó kapcsolatát. A Kenguru c. film is valami hasonlót mutat (bár nyilván nem pont ugyanazt). A filmet egyébként időnként még most is lehet látni a tévé magyar filmeket mutató csatornáján, sőt talán a neten is fenn van. Bár azt is szomorúan látom, hogy a torte-netek szerzői és olvasói nem igazán keresik a tartalmasabb filmeket. Ez nem birálat, pusztán ténymegállapítás. A kommentelők sem a történetek tartalmáról beszélnek, megelégszenek azzal, hogy semmitmondó "tetszik, folytasd!" vagy "ez nekem igazából nem jött be" hozzászólást eresztenek el.
3
Lolamacko
2024. január 20. 16:24
#17
Jó szemed van. A filmben a naív lány Zsozsó és Erika párhuzama, ott a lány rajong Kányáért, itt a lány az ismeretlen idegenért. A filmben is és a történetben is a zene elzsongító ereje.
1
Ez egy válasz Miriam 2024. január 20. 15:56-kor írt üzenetére.
Miriam
2024. január 20. 15:56
#16
És hogy ki ne felejtsem az értékeklésből: az Álomarcu lány valóban a magyar rockműfaj kimagasló darabja. Somló Tamás éneke szívbemarkolóan jó.
És hogy visszatérjek a történetre, én a Kenguru film  a történeted között nagyon erős kapcsolatot éreztem. Azt is el tudtam képzelni, hogy Erika képzeletében ő az "Álomarcú lány". Azt persze ő is tudja, hogy más a film és más az ő élete. Számára a Csillagos az, mint akit a filmben Gálffi alakított.

Na jó! Befejezem az írásod - kéretlen - elemzését! Lényeg, hogy nagyon jó!  Ritkán adok valamire 10-es osztályzatot, de ez megérdemelte.
2
Miriam
2024. január 20. 15:30
#15
Én köszönöm, hogy megírtad. Szép a fogalmazásod, és nagyon hihető a történet. Lenyügözött, hogy mennyire jól tudtad leirni két egymást nem is ismerő fiatal rögvest szrekezésbe torkoló kapcsolatát. Reggel, amikor elindultak, egyikőjóksem tudta, hogyan alakul a napjuk. Egyenruhás büszkén mondja, hogy ő nem csalja meg a feleségét, de ez persze nem akadályozza meg, hogy a pavilonban magáévá tegye Erikát. Erika pedig örül, hogy van kisérője, hogy 15-ször is megnézhesse a Kengurut, és valahogy természetesnek veszi, hogy ezért valami ellenszolgáltaást kell nyújtania.
Nem beszélgetnek, nem is tudnak egymásról semmit. A film nézése megszabadítja őket attól, hogy erre egyáltalán kisérlet tegyenek. Valójában ők nm többek egymásnak, mint 'nemi szervek', amelyeket a célnak megfelelően kell használni.
A történetben sokal több van, nmint egy egyszeri dugás. Bele lehet látni a két ember teljes személyíségét, életét, és annak - én így érzem - sivárságát.
Röviden: nekem nagyon tetszett. Ismételten gratulálok.
1
Lolamacko
2024. január 20. 12:53
#14
Köszönöm.
2
Ez egy válasz Miriam 2024. január 20. 11:37-kor írt üzenetére.
Miriam
2024. január 20. 11:37
#13
Ez igen! Nosztalgikus, kulturált, ízléses stílusban megírt szép történet. Korrekt a helyszinek, az utcák, a mozik, az akkori színészek neve. Különösen tetszik, hogy nem akar erkölcsi itéletet mondani, amikor meglátja a Csillagost a nejével az óvodába menni.  Egy történet akkor jó, ha hagyja, hogy az események tényszerűen megtörténjenek, de a dolgok érzelmi részét már az olvasóra bizza. Valahogy így voltam én is vele. Vajon mit érzehetett a Csillagos, amikor egyik kezével a fia, másikban a felesége kezét fogja, a Sport mozinál meglátja Erikát, akit nem is olyan rég még alaposan "megdöngölt"? Vajon ez számára is csak egyfajta sport volt? 
Szóval: jó volt a történet.  Gratula!
2
Fluxus
2023. november 5. 11:04
#12
Tetszik a történet, és az írás is.
2
veteran
2023. augusztus 1. 15:22
#9
Ez is tetszett.
2
l
laja.jl
2023. július 30. 17:44
#7
Jó az írás. Bár nekem nem jön be a történet.
1
kivancsifancsi
2023. július 28. 07:02
#6
Boldog lehetsz, hogy ilyen szép emlékeid vannak. Ezek megalapozzák, hogy érdekes történeteket írj. Még egyszer gratulálok.
1
Andreas6
2023. július 27. 06:46
#3
Nekem is tetszett, hiba is elhanyagolhatóan kevés volt benne.
2
Álmoska5
2023. július 27. 00:39
#2
Nagyszerű munka.  10.P.

"Álmoska5"

 
1
T
Törté-Net
2023. július 27. 00:00
#1
Mi a véleményed a történetről?
1