A+ A-

Az új élet

A nap már magasan állt, mikor elernyedhettem végre. A vonat kerekeinek csattogása tompán visszhangzott elmém falain és a vagon andalítóan ringatott ritmikus, bölcsőszerű mozgásával. A félálom lágy balzsamába burkolóztam, teljesen elaludni azonban nem tudtam. Túl fáradt voltam hozzá, túl bűnös és valami túlontúl feszített testem közepén ahhoz, hogy nyugodtan lehunyhassam szememet. A kabin légkondicionálója nem működött, így már beléptemkor megkértem a szemben ülő férfit, hogy nyissa ki nekem az ablakot, mert friss levegőre van szükségem, még ha forró is az. A nap fehér fényét félig nyitott pilláim millió éles színre törték - a világ szivárvány színben játszott és betöltötte a szabadság riasztó űrét. Lebegtem, lét és nemlét mezsgyéjén jártam, de valami ide kötött - az izzás, a vágy, ami formátlan, de éget. A szabadság járt át, amit tizenöt éve nem éreztem.
Már a pályaudvaron is minden elfolyó képként szűrődött agyamba - az érkező vonatok színes, egymásba kúszó impresszionista festményként örvénylettek, vagy mozogtak egyenes pályájukon lassan, mint kiömlő sűrű olajfesték. A hangok, az éles, szikrázó kerekek hangja távoli és mély fémhangok voltak csupán. Amikor a jegykiadó ablaknál átvettem a menetjegyemet sem szólhattam értelmes szót. Emlékszem az alkalmazott elfolyó - csodálkozó arcára, amikor két hatalmas bőröndömet látva barátságosan érdeklődött mi az utazásom okáról, s én válaszommal, foghegyről odavetett megjegyzésemmel letaglóztam. Azzal, hogy más célja nincs, csak a fullasztó víz mélyéről felszínre bukkanni. Azzal ellebbentem orra elől, mozgásomat bizonyára nem rendezve, mintha hétfátyol táncot járnék és felrepültem valamelyik vagonba, az első osztályra, ehhez a férfihoz, akinek vonásai még alig rajzolódtak ki előttem.
A lehúzott ablakon keresztül a messzi tájat tisztán láttam. Belülről perzselt a nap, csakúgy mint a sárga, száraz földet és a zöld, de durva levelű fákat. Becsuktam a szemem, álmodni próbáltam, de csak a valóság képei sorjáztak emlékeimben, és elfáradt vágyaimban. A nagy ismeretlen újra visszarántott és önkéntelenül a szemben ülő férfira vetettem pillantásom. Kissé magamhoz térve már kirajzolódtak vonásai: határozott, erős orra, nagy, de szép, mint aki mindent kiszagol a jövőből, ami őt érintheti. Lágy, de férfias volt arcának rajzolata, tarkóig érő fekete haja elöl homlokába omlott és világoskék, kutató szeme belül égő hideg tűzről árulkodott. Nyári zakója a kabáttartón lógott. Már amikor kinyitotta nekem az ablakot, felfigyeltem izmos hátsójára, ahogy tört fehér nadrágja rá simult. Kicsit küzdött az ablakkal, mert nehezen járt, de így még tovább élvezhettem a látványt. Hol összehúzódott az izom, hol elernyedt, virgoncul hullámozva a feszes nadrág alatt - a teljes kör és a félkör alakját felvéve az adoniszi fenék. Enyhe hullám indult meg bennem, ami alsó részemből áradt el testem minden irányába. Egy tűzkígyó éledt fel gerincem tövében. Megborzongtam a nyári forróságban.
Hetek óta félálomszerű állapotban voltam, mintha a nyár erős sugarai hatottak volna így rám. Pontosabban a döntésemre, hogy elhagyom a férjemet és két gyerekünket. Elhagyok mindent és mindenkit, akivel addig azonosítottam az életemet. Az összes szerepet, ami rám rakódott, súlyával egyre összeroppantva. Elfedve természetemet, valódi vágyaimat és vágyaimat a mindig új egyesülések után. Úgy véltem, hogy legjobb lesz számomra, ha visszatérek a kiindulási ponthoz. Az origóhoz, ahonnan elrontott életem sugara kiáradt és a semmibe veszni látszott. Így indultam el Szegedre, hogy első utam a Dómhoz vezessen, az épülethez, amihez kéréseimet mindig suttogva és alázatosan intéztem és amely mindig teljesítette azokat. Számomra az az épület él, és meghallgat és teljesít. Ha hozzá fohászkodom, mozgásba hozza a Mozdulatlan Mozgatót, a rejtőzködő Istent. A Dóm téren állva, a lépcsők tövében, háttal az orvosi egyetem a zodiákus tizenkét jegyével ékítette órájának, mindig felfelé nézek és kérek, s megpillantom a gyönyörű élő épület egy addig rejtett részletét. Tíz éve jártam utoljára a templomomnál, még a második gyerek születése előtt. Akkor már előrevetült az érkező felhők árnyéka. Tíz éve annak, hogy utoljára kértem. Akkor azt, hogy hívjon magához, amikor az életem már sehová sem vezet és tudni fogom, hogy lépni kell. Így indultam el a régi életből a Dómhoz. Mert üzent.
Elaludni próbáltam, de mindhiába. Úgy óhajtottam a mély, álomtalan álmot, amiben rég oly gyakran volt részem. Néha, amikor már majdnem sikerült elaludnom, oldalra bukott a fejem és ettől ismét visszacsusszantam a furcsa félálomszerű létbe. Elaludni, olyan mélyen, hogy megszűnjön minden. Ne legyenek gondolataim, érzéseim és emlékeim. Ne legyenek képek az elmémben. Úgy belesüllyedni, ahogyan csak egy állat tud aludni, minden ami emberi értelem, szűnjön meg bennem. Közel volt, éreztem, hogy a gondolatok, kiürülnek belőlem, akár megannyi golyó, szerte gurulnak ezer irányba.(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 7.79 pont (43 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#5 zsuzsika 2015. 02. 7. szombat 09:08
Teljesen egyetértek Remetével. Nagyon jól megfogalmazott írás.
#4 listike 2014. 10. 22. szerda 08:26
Képzelgés.
#3 papi 2013. 09. 7. szombat 10:33
Egész jó
#2 Remete D. László 2010. 11. 27. szombat 09:01
Tipikus példája annak, hogy a gyors kielégülést és az első bekezdésben felsorolt szokásos leltárt kedvelők (kerek feszes popsi, kemény, kicsi – dús hatalmas mellek, hosszú feszes comb… stb.) alápontozzák a szöveget, mert az ő iramuknak nem felel meg a szex leírása. Kifogástalan mondatok, szép stílus. El lehetne gondolkodni azon, hány pontot is ér a történet, de a gyorsan spriccelő szex hívei már elmondták a véleményüket. Kár.
#1 Törté-Net 2010. 11. 10. szerda 00:00
Mi a véleményed a történetről?