A+ A-

A Csonkatemplom Tornyának Titokzatos Története

- avagy angyalszép Déri Emma szoknyáját lebbenti a szél -

Annyi mindent mesélnek az emberek... Az biztos, hogy a Csonkatemplom tornyát Debrecenben 1907. április 19.-n, Emma napján vitte le a szél. Sose sikerült újjáépíteni, attól "csonka". Dehát a pusztai népek különös dolgokat beszélnek - főleg ha szeles az idő.
Orgazmusát, az utolsót zuhanása közben élte - és halta - át az angyali Déri szép Emma - Debrecen őrangyala.
Ártatlan volt ő mikor vádolták, és ártatlan ma is, akárkik azóta bántották is, tettük hiába. Mert bizony tényleg zuhanás volt ez, a debreceni református kistemplom - akkor még meglevő - harangtornyából. A kis halálból nagy halál lett, Isten ne adjon csúnyábbat senkinek ezen a csillagporos anyaföldön, sem az egész jóemberes világon.
Déri Emmát angyalszépnek mondották, de ez talán még igaz sem lehetett, mert más volt ő, mint egy angyal, hisz az angyaloknak nincs nemük, ő mégis egyszerre lehetett angyal - és nő. Aki ismerte, már nem él, de örökül hagyták: maga volt az élet, maga volt az elevenség - maga volt a bujaság, a Jóisten bocsássa meg néki, hogy nő is mert lenni még Isten színe előtt is.
Másnap lett volna apáca - ha a szél le nem sodorja, hajnalban.
Nem is vethette rá igaz szemét senki akárki ember fia, mert a lány apja, Zsíros Déri Jóska három hajdújával strázsáltatta minden napnak minden órájában a lányt. Még a vasárnapi istentiszteleten is két vagy három hajdú vigyázta, de azt is beszélik, hogy úrvacsoránál is mellette állt Bajszos Varga Balázs a legényeivel, bár ezt már senki nem tudja megmondani, míg Kaszás Nagy Antal, a hajdúk főkapitánya ki nem kel sírjából.
Féltette is egyszülötte lányát ez a bizonyos Zsíros Déri Jóska még a nádirigótól is, ha egy kismadár ránézett, már a puskájáért nyúlt a Hortobágy legnagyobb földesura, hogy leányát védje. Hogy ez bűn-e vagy nem, majd ti megmondjátok, fiaim.
Történt azonban, hogy a hortobágyi hídi vásárban igencsak rátekintett egy legény a göndör hajú lányra. De nem akárki volt ám az a legény, hanem maga - Szeles András! Bizony az a Szeles András, akinek a tekintetétől éltes asszonyok, kik már akár harminc évet is megéltek, szégyenükben is, de megoldották alsószoknyájuk korcát. Az a Szeles András, akinek a vénasszonyok még Luca napján se merték a nevét kimondani a Nagytemplomban.
Szeles András nagyapja, Szeles Bálint még Rózsa Sándor szabadcsapatában harcolt negyvennyolcban, így mondják. Még talán negyvenkilencben is ott volt, mikor Sándort saját emberei fogták el, de ezt már nem tudhatjuk. Azt is mondják, hogy mikor Rózsa Sándort a szegedi Csillag börtönbe zárták, Szeles Bálintot a pandúrok éjszaka agyonlőtték a Hortobágy mentén, és hogy ne legyen nyoma, a kilenclyukú híd alá temették a testét. Azóta fúj olyan furcsán a szél a kilenclyukú híd alatt.
De szavamat ne felejtsem, szép ember volt ez a Szeles András is. Szálfa termetén, sűrű üstökén, szénfekete szemén bizony megállt a fehércselédek tekintete. Szeles Andrásnak pedig csak Déri Emma kellett. Tudta, hogy sohasem adná hozzá Zsíros Déri Jóska, a föld nélküli "betyárivadékhoz", így aztán megismerkedésük után titokban találkoztak (majd a megismerkedést is elmondom, de az egy másik történet).
Egy szép tavaszi este Déri Emma nagykendőt kötött fejére, fekete ruháját vette fel, és kiosont a Hatvan utcai nagy házukból, hátul, a cselédbejáraton, hogy találkozzon szíve választottjával, Andrással. Szinte futott végig a holdfényben a Piac utcán, egészen a református kistemplomig, ahol egy kapualjban már várta Szeles András, szemébe húzott csikós kalappal, fekete mellényben, kék posztó ingben, bőgatyában. Nem is vesztegették az időt, András előkapta a templom kulcsát, amit a templomszolga adott neki félve kölcsön, mivel unokatestvérek voltak. A nyikorgó falépcsőkön egészen a harangtoronyig mentek sietve, szó nélkül. A templomszolgával már oda készíttetett András egy szalmazsákot, alig fért el a kicsiny helyen, de nekik nem kellett más. Az már csak a templomszolga jólelküsége volt, hogy volt ott egy butykos egri vörösbor meg egy kancsó víz is, poharakkal, csak úgy a padlóra téve. Gyertya sem kellett nekik, nehogy észrevegye valaki a fényt.
Emma zihált, mire felértek, és azonnal kinézett a kicsi ablakocskán.
- Jönnek - suttogta -már jönnek is, keresnek, apám észrevette, hogy eljöttem.
- Egyet se törődj vele - ölelte át Szeles András - a legutolsó hely, ahol keresnének, a templomtorony.
Óvatosan kinézett ő is, és látta, hogy Zsíros Déri Jóska hajdúi a vendégfogadókban rohannak, meg kocsmáról kocsmára. Elmosolyodott, töltött egy pohár vörösbort szíve Emmájának, meg egy másikat magának is. Szótlanul megitták, hogy egy kicsit megnyugodjanak. Emma levetette fekete kendőjét, ki volt alatta bontva lenszőke haja, majdnem a derekáig ért. A kendő alatt fehér ing volt rajta, mert már igen jó idő volt akkoriban. Ahogy két kézzel felhajtotta a pohár bort, néhány csepp az inge mellére csöppent, mintha vér lett volna. Emma riadtan nézett pihegő kebleire:
- Jézus Mária, ha ezt meglátják... majd a Zsuzsó néni kimossa, most is ő engedett ki hátul. Benne megbízhatunk -emelte tekintetét Szeles Andrásra.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 8 pont (28 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#12 feherfabia 2016. 04. 2. szombat 06:38
tetszett!
#11 A57L 2014. 05. 8. csütörtök 06:17
Szép írás.
#10 papi 2013. 04. 24. szerda 08:23
Gyönyörű történet.
#9 Remete D. László 2010. 11. 27. szombat 08:48
Igényesen van megírva. A tárgyi tévedések nem számítanak nagyon sokat, bár meg kell adni, az ember kerülje az effajta hibákat, ha tudja. Eleinte engem is sűrűbben figyelmeztettek a hibákra, most már jobban ügyelek. Ez egyébként nem sok vizet zavar, egy szépen megírt történet sokat ér, ezt szépen megírtad. Magad tetted fel a lécet, mostantól nem szaladozhatsz alatta, mindig át kell ugrani, és nagyon hamar magasabbra tenni.
#8 Remete D. László 2010. 11. 18. csütörtök 18:00
Kedves Olvasók!
Ti pedig ne vegyétek modortalanságnak, ha a szerző nem válaszol a hsz.re. Bizonyára megtesszük, amikor lezárul a szavazás.
#7 Remete D. László 2010. 11. 18. csütörtök 17:59
Kedves Robinzon!
Azt hiszem könnyű tévedésed a legkevésbé kelt indulatokat az eddigiek után. Szóvá is csak azért tettem, hogy felhívjam a lehetőséget a véletlen elszólás lehetőségére, vagyis arra, ha a szerző válaszol a pályázatot ért kritikára-megjegyzésre, oda a névtelenség, ami nem véletlenül került szóba. Kedves szerzőtársak! Kérlek benneteket, figyeljetek erre, ha ilyen helyzetbe kerültök!
#6 Robinzon896 2010. 11. 18. csütörtök 17:16
Bocs, ne haragudjatok, átkozottul új vagyok itt, én azt hittem oda is van írva valahova, tényleg nem szép. De mivel soha semmihez nem szóltam hozzá, talán elnézitek. Nem fog többé előfordulni.
#5 Remete D. László 2010. 11. 18. csütörtök 16:41
Kedves Robinzon!
Nem hinném, hogy olyan sokat számít, de az inkognitó felfedése... hkhm.
Minden esetre sikerült felfedni magadat.
nem dőlt össze a világ, de mégis.
Üdv.!
Remete.
#4 Robinzon896 2010. 11. 17. szerda 18:01
biharinak: igazad van. (Bár az is lehet, hogy Szeles András is két s-sel írta a nevét....) Mentségemre: egy egyoldalas jegyzetet három óra alatt írtam meg. Tévedtem tárgyilag, bár próbáltam tárgyhű maradni. Olyan illúzióim viszont nincsenek, hogy a tárgyhűség miatt nem kapok pontokat, hanem inkább más miatt. Van ilyen, ahogy Stotlemeyer százados mondá.
tiborg: köszönöm. Nem fogod elhinni, de nem is volt eredetileg benne szex. Erotika volt, de nem porno. Bocs mindenkitől.
Robinzon896 (az író)
#3 tiborg 2010. 11. 17. szerda 06:17
Kituno elbeszeles,fuszerezve gyengen erotikaval.Nekem tetszett, de nem idevalo. Ez hogynem szepirodalom!!!
#2 bihari 2010. 11. 10. szerda 21:42
A Csonkatemplom (Kistemplom) tornyáról nem a kupolát, hanem a toronysisakot fújta le a szél. A kupola (amint a neve is mutatja) a templomhajót fedi (általában ívesen).
Azt írtad, hogy úrvacsorát vett, és apácának kívánt állni. Apáca csak katolikus lehet, ők viszont áldoznak, úrvacsorát protestánsok vesznek, ők viszont diakonisszának állnak.
Debrecen főutcáját hatszáz évig Piacz utcának nevezte mindenki, nem pedig Piac utcának!
A Kistemplom tornya elég nagy területű (egy átlagos szoba méretű), ablak a toronytesten van (volt), nem a sisakon!
Posztóból inget sosem varrtak (mellényt igen) hanem vászonból!
Az már szót sem érdemel, hogy a hintót és a bricskát (esetleg homokfutót) összekeverted.

„Aki nem tud arabsul, ne beszéljen arabul!”
#1 Törté-Net 2010. 11. 10. szerda 00:00
Mi a véleményed a történetről?