A+ A-

Az első tizennyolc év

Érdemes egy létbe markoló kérdéssel kezdeni. Vajon hol az élet kezdete?
Romantikus elképzelések szerint a szerelemből születik. Persze mint mindenhol, ahol a fehér hó besározódik idővel, vannak kivételek. Laura is ezen, - manapság is oly "ritkán" előforduló - kivételek közé tartozott, az ő élete valahogy így kezdődött:
- Elszakadt a gumi! - nyögött fel a rendező, főként színházi.
- Picsába... - lihegte alatta a színésznő.
- Aha, pont ott.
A nő összekapcsolta melltartóját, megigazította előzőleg a vágy hevében csak felretolt, lucskos bugyiját és felállt a díványról. Igen, a híres szereposztóról. Közben arra gondolt, hogy első dolga lesz lezuhanyozni otthon, mert hát, a színészet izzasztó, testet, lelket kívánó nagyüzem, melyben bemocskolódhat az ember. Na de hol nem? Jogos a kérdés, inkább ment volna szövőnőnek? Na, nem!
A mindig oly előzékeny rendező elégedett mosollyal nyitott neki ajtót kifelé menet. Szinte hálásan nézte, amiért ilyen gyorsan, intenzíven megszabadította kínzó vágyaitól, melyeket nem kell hazavinnie a kihűlt hitvesi ágyba. Ám hiába volt jóképű és sima modorú, azt sosem tudta meg, hogy kilenc hónappal később lánya született, nevesen: Laura.
A színésznő, ki végül tíz év múlva sem lett befutott sztár, és hiába dőlt hanyatt megannyi ágyon, szőnyegen, kanepén, hiába játszotta el a frenetikus orgazmust mindannyiszor, örökbe adta a kis Laut. Így lett Kiss-Kovács Laura (a nevelőszülők nem tudtak dönteni, melyikük neve különlegesebb), egy vidéki házaspár hatodik gyermeke. Kiss Jolán, a szomszédok kedvence, a látszatból élő nő, és a tökéletesség kínkeserves látomását hajszoló anya, mostohán bánt vele. Ellenben apja, Kovács Lajos igen korán felfedezte fogadott gyermeke báját, ezért folyton akkor kívánkozott borotválkozni, mikor a cseperedő Laurácska fürdött. Oda-oda sandított, ahol a lány gömbölyödő melle a vízhez ért, felajánlotta, hogy tartja a törölközőt, míg a csinos alak kiszáll a kádból, ám sosem erőszakoskodott, ahhoz túl gyenge, és túl szánalmas volt. Felettébb unalmas alak, aki két dologtól függött: elhízott feleségétől, és a sporthírektől. Ha színekben próbálnánk jellemezni őket: Jolán irigysárga és ciklámen, Lajos foszöld és khaki.
Beláthatjuk, hogy ilyen családban felnőni nem egy leányálom. Laura, miután öt idősebb testvére mellett megtanulta, hogy sosem lehet elég erős, verekedni tanult. Kung-fu, karate, ju-do, bármi, csak ártson. Így lett a kis Laurácskából, 170 centinyi izom, valamint zúzódásokkal teli copfos, karmolós kis dög, akitől mindenki félt a környéken. Az iskolában kiharapta egy lány arcát, amiért kicsúfolta hullámos haját, két fiú pedig agyrázkódást kapott, mikor megfogdosták. Mert hát tetszett nekik, füttyentettek utána, mi tagadás szép kis dög volt. Harapós és vad, de szép. Zöldeskék, metsző tekintete alatt, helyes kis orr és telt ajkak tompították a hatást, fogai pedig akár a gyöngyök olyan szépen sorakoztak. Élt benne egy elfelejtett csillogó színésznő örök ideálja, mélyen vonásaiban, mozgásában öröklötten. Laura csak sok évvel később jött rá: ezzel a testtel, mekkora hatalom volt a kezében, amivel nem élt kellően.
Mindig idősebbekkel verekedett, imádott győzni és nem érdekelte a fájdalom. Felszakadt a szemöldöke, lila lett a combja? Na és?! Majd begyógyul. Ruganyos volt, gyors és élt benne a világ elleni gyűlölet, az örök düh. Mire tizenhat éves lett, bárkit el tudott verni, kiskamaszokat és felnőtt férfiakat egyaránt. A sikerélmény megszokottá vált, új kihívás után keresett hát. Hogy hol kutasson?
Végignézett apján, aki a virágos karosszékben ült, kosztól barnásságra kinyúlt atlétában és kiéhezett szemekkel mustrálta őt, valamint anyján, aki elbóbiskolt a tévé előtt és csorgott szájából a nyál, akár a meztelen csigából a nedvek, előttük üres sörösdobozok a pecsétes padlószőnyegen, és méla undor fogta el. Szánta őket és megvetette.
- Anyád, bazzeg, húhú. És? Megfarkalltad? Nyögött mi? Hú, apám, mekkora császár vagy! - ez a bátyja kappanhangja, aki több kisebbségi komplexussal élt, mint Michael Jakson, mikor még fekete volt. Semmiben sem illett ő ebbe a családba, már csak el kell szabadulnia innen, gondolta.
Laura ekkor értette meg, mi az amivel mindannyijuk felé emelkedhet. Mi az, ami együkben sincs, mi a kulcs, amivel kijuthat innen. Nem a puszta testi erő, ahogy eddig hitte, nem dehogy. A tudás. A valódi, nem az, ami a képernyőn ömlik be a fejekbe, ami alattomosan átmos és elbutít, hanem az igazi tudás. És tanulni kezdett.
Nagykorúságára behozta az éltanuló Ábrányit, kisolvasott négy tucat irodalmi művet, megtanult tökéletesen angolul, bemagolta az évszámokat, zeneműveket, elsajátította az idegen kifejezéseket, és érezte még nem telt be, nincs vége, nincs megállás, mindig lesz nála jobb. Szülei féltékeny közönnyel figyelték, hogyan válik okos, fiatal nővé a gyerek, akit sosem szerettek, aki nem is az ő vérük.(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 7.22 pont (18 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#6 Andreas6 2017. 09. 24. vasárnap 06:49
Sajnálatra méltó mindenképpen. Egy elfuserált élet.
#5 sztbali 2016. 02. 29. hétfő 22:25
Igazán jó történet.
#4 A57L 2014. 06. 14. szombat 08:26
Nem rossz.
#3 listike 2014. 04. 4. péntek 07:03
Nagyon tetszett.
#2 Amarilla 2008. 12. 1. hétfő 08:54
Nem olvastam az összes történetet, de a legtöbbet nem is érdemes. (Anya és fiú, lány- ös fiútestvér és egyéb vérfertözés.) Ez viszont biztos, hogy a legjobbak közé tartozik. (10 pont)
#1 Törté-Net 2006. 04. 3. hétfő 00:00
Mi a véleményed a történetről?