A+ A-

Étterem? Jer velem...

Megérkeztünk. Kiszállok veled szinte egyszerre, zárak záródnak gombnyomásra, majd belémkarolsz, s haladunk az étterem felé. Elegáns vagy ebben az estéji költeményben, pedig egyszerű fekete hosszú szoknya, öblös kivágás, melybe öröm a bekacsintás. Rajtam zakó, de kigombolva, az ing fehér, mégis kicsit kékes, már anyagának érintése is, jóleső érzés. Szövetgatya, alkalmi cipő, jólesett néha így puccosan nekivágni az estének. Gondoltam megkímélek a főzéstől, s elmegyünk egy közeli étterembe, amolyan kis eldugottba, ahol ízlik azért a vacsora. Ajtót nyitok az ajtóhoz érve.
- Fáradjon be hölgyem..
Néha magáztam, mert egyrészt udvarias forma, s ettől mindig derűs mosoly húzódott az arcára. A pincér öreges, amolyan bácsi, fehér öltönyben, csokornyakkendőben. Rajtam nem volt semmiféle, de ez nem zavart, elegancia, ide vagy oda, kösse fel, aki feltalálta.
Megmutatta sarok szegletünket, furcsa volt, hogy sehol senki, mégis ide ültetett minket, de talán nem is lényeges, csak érdekes, fehér abrosz szinte a földet súrolta, s az elmaradhatatlan kellékek, semmi extra. Helyet foglaltunk, pincér úr elénk tette a kínálatot, kinyitva fehér ruhaszalvétáját, bal kezével a hasához szorítva. Kérdőn nézett rám kedvesem, gondolataimat fürkészve, kacsintottam, s bort rendeltem. Franciát, vörös félszáraz, a nevét meg sem próbáltam kiejteni, csak az ujjammal mutattam, abból kérnénk egy palackkal, borsós ár, az ember mit is vár? Érezzünk jól magunkat, s ha ez az ára, a fene se bánja. Az öregúr, csak mosolygott, majd bólintott.
- Jó választás uram, esetleg valami mást parancsolnak?
- Egyenlőre beérjük a borral, de még foglalkozunk az étlappal.
- Máris hozom!
Elegáns lépteit szedve, haladt el tőlünk. Kicsit még böngésztem az étlapban, jól csengő nevek, szép leírással, de nem voltam éhes.
- Te éhes vagy?
- Nem, de majd talán a bor meghozza az étvágyat.
- Milyen vágyat?
- Az étvágyat Tee, rossz a füled? Vagy folyton ezen jár az eszed?
- Férfi vagyok, na már ez is baj?
- Dehogy, még szép, gondolj bele, akkor itt ülnék?
- Háááát...
Jött a pincér megszakítva beszélgetésünket, tálcán hozta rendelésünk. A poharakat leteszi rendeltetésszerű helyére s előttünk bont palackot, az elegancia itt sem marad el, kecses mozdulatok, értette a dolgát. Poharamba, kortynyi bor ömlött, s mint aki értene hozzá, megfogtam a pohár kecses nyakát, a lámpa fényéhez emeltem, kíváncsi tekintetekkel fürkésztem, közben meg beszéltem...
- Látszik a francia táj, lankás dombok, szőlőtőkék hosszú sora, gyerekek futkároznak, piros labdát kergetnek, csíkos kis pólójukban. A szöszke lány fürtre veti szemét, a guruló labdára ügyet sem vetve, diónyi szemet szakajt, élvezettel kapja be a gombócot, foga alatt roppannak az ízek, rózsaszín kis nyelvét árasztva el íz özönnel. Nem fintorog, ízlik neki. Megjönnek a pajtások, ők is szemeznek, az ízletesből. Így én is megkóstolom, a pincér próbálja mosolyát eltakarni kevés sikerrel, párom meg már javában kacarászik, de ő is visszafogja.
- Ízletes, harmonikus, bársonyos, enyhén fűszeres, jellegzetes tájbor, jó lesz!
- Örülök uram, s közben már tölti ki poharunkba a francia csodát.
Szememmel szempárt fürkészek, szemben velem. Mosolygok és vele együtt kortyolok.
A harmadik fél feleslegesnek érzi magát, távozik, a nem is messzi távolból lányos kacaj hallatszik, figyelek, de nem látok semmit. Erika látja mi folyik arra.
- Mi jót látsz?
- Pincérünket épp most húzták be öltönyöstül a lengőajtón, egy darabig úgy nézem, ellesz a lánnyal.
-Mi meg egymással?
Mosoly a válasz, kicsit szemérmes, de örömmel teli, akár ezt a bort vele együtt kortyolgatni. Kezdek kicsit becsípni, a szemben lévővel együtt. Hosszasan beszélgetünk, a bor lassan elfogy, hirtelen ötletem támad, hogyan és miért én sem tudom, de cipőfűzőmet babrálom, szorít az alkalmi, leveszem jobb lábamról. Huh micsoda megkönnyebbülés.
- Te mit művelsz?
Most én válaszolok azzal az ábrázattal, s lábfejemet bújtatom be a szoknya alá, bokájához érintve, majd fel picit, a vádlit cirógatva, mintha a kezemmel érinteném.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 5.5 pont (10 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#4 A57L 2014. 01. 8. szerda 04:52
Egész jó.
#3 papi 2013. 12. 10. kedd 05:29
Nem rossz
#2 genius33 2013. 06. 8. szombat 10:36
Tetszett!!!
#1 Törté-Net 2006. 03. 28. kedd 00:00
Mi a véleményed a történetről?