Társalkodó - bármiről

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Álmoska5
2025. szeptember 7. 19:58
Mi nem voltunk egymás kedveltje,  de idős (72 éves) ember, remélem jól van és ÉL?
Ellenfelem volt, de az életét nem kívántam...

Netán már nem élne: Nyugodjék BÉKÉBEN!

"Álmoska5"
1
Ez egy válasz WaderLaci 2025. szeptember 7. 19:36-kor írt üzenetére.
WaderLaci
2025. szeptember 7. 19:36
Mivel olyan naív vagyok, hogy hiszek az emberek megváltozásában, így lehet, hogy magába szállt, rájött, hogy mekkora köcsögög, és inkább szorosan befogta a száját.
1
Ez egy válasz Álmoska5 2025. szeptember 7. 18:01-kor írt üzenetére.
Álmoska5
2025. szeptember 7. 18:01
Bocsánat! Feltűnt nekem, hogy    A n d r e a s 6   embertársunk,Május vége óta nem jelentkezett be az oldalon.

Tud-e valaki valami érdemleges, információt felőle?

Köszönettel:

"Álmoska5"
1
Éva596
2025. augusztus 31. 13:52
Az eredeti szerzője ott Borci.
2
Éva596
2025. augusztus 31. 13:50
Vilmos! Ezen az oldalon nem szokás máshonnan lopott történeteket felrakni!
Bocsánat, de csak így szétszedve engedte az oldal felrakni.
2
Éva596
2025. augusztus 31. 13:47
Ez év márciusában jelent meg Megbaszott a postás címmel, két részben. Nos ezt a két részt tette fel szóról szóra, minden változtatás nélkül, csak egy részben.
2
Éva596
2025. augusztus 31. 13:45
Hanem a törtenetek.hu oldalon más címmel.
2
Éva596
2025. augusztus 31. 13:41
Valóban nem saját történet, de a másik fele hamis. Nem a telefonján találta.
2
Éva596
2025. augusztus 31. 13:37
Nem csodálom, hogy Vilmos letiltotta a hozzászólásokat a ma megjelent Megkefélt a postás a férjem engedélyével című történetnél. Az első mondata így hangzik a történetnek: Nem saját sztori most találtam egy régebbi telefonomban elmentve elég szaftos!  Ennek csak az első fele igaz.
2
Ashley
2025. augusztus 2. 18:52
kérem a regisztrációm törlését.
1
Ashley
2025. július 29. 18:04
Ezt írja ki:  Service Unavailable
The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.
1
Ashley
2025. július 29. 18:00
jaj dejó. nekem nem engedi az oldal a történet feltöltést
1
Ashley
2025. július 29. 17:54
Tanmese.

- Lányom épen itt van egy hűtőgép szerelő.

– Anyu azért vagy bugyiba és melltartóba?

– Hölgyem kész a masina.

– Mennyivel tartozom?

– Lehet természetben is.

– Előtte lezuhanyzok.

– Anyu már sejtem, hogy miért ingyenes neked a taxi.

– Megélem a vágyaim ami nagyon fontos, apádnak pedig semmi köze hozzá!
0
Ulysses
2025. július 12. 19:29
Még egy gondolat. Egyébként nem hibáztatom a "művüket" hevesen védelmező szerzőket. Megértem, hogy bizonyos értelemben "gyermekükként" tekintenek rá, ezért minden kritika (még a segítő szándékú is) mélyen érinti, bántja őket.
Azzal viszont vitába szállnék, hogy a téma illetve az oldal jellege miatt felesleges minőséget várni. Hiszen sok példa igazolja itt az oldalon, hogy amatőr írok is képesek színvonlas alkotásra. Ráadásul a szóvá tett hibák jelentős része elkerülhető lenne, ha a szerző hajlandó utána nézni a szabályoknak (ezzel megtiszteli az olvasóit).
Az igényességet nem várhatjuk el az olvasóktól. Azt viszont elvárnám, hogy engemet ne érjen szó az én igényességem miatt. Hiszen mindenki nyerne a jobban érthető, kevés hibával megjelenő írások révén, az olvasók és szerzők egyaránt.
2
Ez egy válasz Curvesmith 2025. július 8. 19:57-kor írt üzenetére.
Curvesmith
2025. július 8. 19:57
Szia!
Köszönöm a hozzászólást, Ulysses!
Nagyon érdekes gondolat volt, hogy a 10-es pontszámot néha „védelmi” céllal is adod – remélem, mások nem túl gyakran használják fordítva! :D
Külön hálás vagyok a konkrét ajánlásokért, mindenképp el fogok merülni bennük.
A kritikus hangvételről írt részeddel teljesen egyetértek. Valóban van abban igazság, hogy sokan inkább csak élvezni szeretnék az írásokat, nem pedig elemezni őket – és talán épp ezért ilyen támogató a közösség.
Ez az oldal valóban nem kritikus szemléletű, hanem inkább lelkes olvasókból áll, és ez önmagában is érték.
1
Ez egy válasz Ulysses 2025. július 8. 19:04-kor írt üzenetére.
Curvesmith
2025. július 8. 19:42
Szia!
Köszönöm, salsa, ez tanulságos volt számomra. Valóban érezhető, hogy megvannak a közösség kedvenc írói, és ez így is van rendjén. Remélem egy nap én is köztük lehetek majd.
A 10-es értékelés megfogalmazása nálad kifejezetten tetszett, hogy azokra még kicsit irigykedsz is. Ez egy tök jó önreflexió, azt hiszem, én is gyakorolni fogom 🙂
1
Ez egy válasz salsa 2025. július 7. 20:27-kor írt üzenetére.
Ulysses
2025. július 8. 19:04
Szia!
Változó gyakorisággal pontozok írásokat. Az újak közül biztosan többhöz írtam kommentet, mint ahányat pontokkal értékeltem. Tíz pontot két okból adok: 1. Az írás nagyon jó (irodalmi minőségű), eredeti, magával ragadó, a témája sem áll távol az ízlésemtől és nem hemzseg a helyesírási hibáktól. 2. Ha azt látom, hogy méltatlanul lepontozzák egy amúgy ígéretes szerző, ígéretes munkáját. (Ez utóbbi a ritkább.)
Hm, (6)-7-8-9 pontokat olyankor szoktam adni, ha a szerző visszaesőként követ el hibákat. Akár a helyesírásban, írástechnikai dolgokban vagy logikátlanságot érzek, esetleg keveslem a "sztorit", vagy laposak a szereplők.  Azt hiszem 1 pontot olyan sztorira adtam, ami egyértelműen egy Google fordítás volt, mindenféle utómunka nélkül. A téma miatt nem pontozok le sztorit, az olyant inkább el sem kezdem vagy félbehagyom, és nem foglalkozok vele
"Mi az a plusz, amit egy műnek tudnia kell ahhoz, hogy 10-est adjatok rá?" 
Nagyon jó kérdés! Akkor adok 10-est lelkiismeret furdalás nélkül, ha olyan írással találkozom, mint Gandalf Sellő és őszilé című sztorija, vagy Killroy Vakszerelem illetve A szerelem vak c. történetei. Amit végigolvasva az az érzésem (mint Salsának), hogy a büdös életben nem fogok én ilyen jó sztorit írni. Amikor hetek, hónapok múlva is emlékszem a cselekményre, a szereplőkre. Ahol a szereplők eleven emberek, még ha maga a történet és a karakterek kitaláltak.
A kritikus hangvételt kevesen viselik jól. A szerzők fele személyes sértésnek, támadásnak veszi, ha felhívom a figyelmét a vétet hibákra. Nagyon kevesen hajlandóak megfogadni a jobbító szándékú tanácsot. Néhányan megsértődnek, személyeskednek, vagdalkoznak a kritikus komment nyomán. Néhányan egyszerűen semmit sem reagálnak rá. Szerencsére akadt már olyan, akiben volt ambíció a tanulásra, igyekezet, hogy színvonalasabb munkát adjon ki a keze közül.
2
Ez egy válasz Curvesmith 2025. július 7. 15:40-kor írt üzenetére.
salsa
2025. július 7. 20:27
Szia!
Mindenekelőtt le kell szögeznem: kizárólag a magam nevében beszélek.
Szóval az elvek (amelyeket persze gyakran megszegek):
- ritkán pontozok és soha nem azonnal az írás elolvasása után. Inkább elolvasom még egyszer
- mindig szubjektíven (nincs olyan intellektuális és esztétikai hátterem, hogy úgy érezzem, az a tuti ahogy én gondolom)
- 8-nál kevesebb pontot nemigen adok mert nem akarom lerontani a beküldő értékelését
- vannak kedvenceim (író is, fordító is), a korábbi publikációik hatnak a véleményemre
- a magam részéről jobban kedvelem a hosszabb műveket (sorozatokat)- szívesebben is magyarítom őket- azoknak óhatatlanul hordozniuk kell valamilyen történetet
- a „kritikus hanggal” az a bajom, hogy nem szeretem, dicsérni jobb. Valószínűleg mások is így vannak ezzel ezért lehet több a pozitív hozzászólás. Persze nem mindegy a kritika stílusa, és az érvelés. Az azért kevés, hogy „ez sz*r volt”. Mi? A történet gyenge? A helyesírás? Bármi más?
- 10 pontot akkor adok, ha irigykedek kicsit („Bár tudnék ilyen jót írni!” … „Miért nem én találtam rá, hogy lefordítsam?”
- 8-9 pontot akkor ha tetszik de irigység nélkül, és ebbe már belejátszik, hogy milyen kedvem volt amikor elolvastam.
- biztosan neked is vannak olyan kommentelőid akinek a véleményére jobban odafigyelsz. Ők általában hosszabban értékelnek és érvelnek is a véleményük mellett. Mindig elgondolkodok a kritikájukon és ezek nagyon hasznosak.

Nagyjából ennyi lenne, talán más is hozzászól, és ír még szempontokat.
2
Ez egy válasz Curvesmith 2025. július 7. 15:40-kor írt üzenetére.
Curvesmith
2025. július 7. 15:40
Sziasztok!
Egy ideje már töltök fel írásokat az oldalra, és nagyon örülök annak, hogy sokan olvassátok, értékelitek, sőt még kommenteltek is – köszönöm szépen mindenkinek, ez nagyon sokat jelent.
A pontszámok általában 8 és 9 között mozognak, aminek szintén örülök, de felmerült bennem egy kérdés:
Ti milyen elvek alapján adtok 7-est, 8-ast, 9-est vagy 10-est egy írásra?
Nekem személy szerint az a benyomásom, hogy a kommentek gyakran pozitívak, mégis ritkán születik 9-hez közelítő átlag.
Engem tényleg érdekelne, hogy mi az, ami valakinél a „majdnem tökéletes” és a „tényleg tökéletes” közötti különbséget jelenti.
Nem feltétlenül a saját írásaimra vagyok kíváncsi (bár persze abból indult ki a kérdés), hanem általánosságban:
Mi az a plusz, amit egy műnek tudnia kell ahhoz, hogy 10-est adjatok rá?
És ha már itt tartunk: szerintetek miért nem szoktak a kommentelők kritikusabb hangot megütni? Ti például szívesen adtok építő jellegű visszajelzést, ha valaki kéri?
Előre is köszönöm, ha megosztjátok a gondolataitokat – ez talán nemcsak nekem, hanem másoknak is hasznos lehet, akik szeretnének fejlődni.
1