A+ A-

Az Örökség Napja

Amikor templomtornyokban városszerte elütötték az éjfélt, a Parlament főbejáratának lépcsőit őrző két bronzoroszlán megmoccant, szemeik kinyíltak és busa fejük lassan egymás felé fordult. Az éji órát jelző harangkondulás persze nem mindenhol hangzott el egyszerre, hanem egy kicsit összevissza, hol itt, hol ott csendült-kondult fel a főváros különböző pontjain, már ahogy a templomok toronyóráját kezelőjük éppen beállította. Persze, aki erre nem figyelt, az észre sem vehette ezt a nagy-nagy össze-visszaságot, mert az éjszakai város lármájába, zajába belesüppedtek az időpont kijelzései. Amint az utolsó templomtoronyban is elkondult az éjfél, a baloldali oroszlán lustán ásított egyet, metszőfogai fenyegetően megvillantak, jobboldali társa erre megrázta loncsos-borzas sörényét és megkérdezte:
"Akkor elmegyünk?"
Ez az oroszlán nem volt olyan szépen kidolgozott, mint társa. Pofája is inkább kissé mókásnak tűnt, semmint uralkodóinak és fennköltnek. Eredetije elpusztult a háborúban, ezért gyorsan öntöttek egyet, csak hogy legyen oroszlán a főkapu jobb oldalánál is. Sosem lett olyan szép, míves, mint baloldali társa, aki éppen ezért magasról le is nézte.
"Komenista oroszlánnal én nem közösködöm," jegyezte meg foghegyről a másik, társa kevésbé nemes, "gyorstalpaló" múltjára utalva. "Ott van a parkban a vörös gróf," ő passzol hozzád, jegyezte meg megvetően és puhán leugrott talapzatáról és elindult az orra után. Társa csalódottan megrázta a sörényét, majd átügetett a megvilágított téren, majd egy nagy ugrás után nyoma veszett a szomszéd park sötétjében.
Az előkelőbb oroszlán délnek indult, akár csak az előző évben, amikor meglátogatta társait a Lánchídnál. Nem jutott messzire, mert a bokrok között most észrevett egy lépcsőkön ülő bronzembert, bal kezében a kalapjával, amint szúrós szemekkel egyre csak nézett a Duna felé.
"Te mit csinálsz itt?," kérdezte tőle.
"Várom, hogy elússzon előttem a dinnyehéj." felelte a bronzember, aki nagy szigorúságából felpillantott és vastag bajsza fölött szemeit az oroszlánra függesztette.
"Hát te?"
"Van egy kis kimenőnk így az Örökség napján, éjfél után." felelte. "Tavaly meglátogattam a rokonaimat a Lánchídnál, de nem tudtam velük szóba elegyedni," válaszolta.
"Mi az? Nem tudtad?" derült fel hirtelen a bajszos bronzember addig szigorú arca.
"Mit?" értetlenkedett az oroszlán.
"Hát a legenda szerint nincs nyelvük. Nem tudnak beszélni! A készítőjük nem csinált nekik nyelvet. Négyük közül egyiknek sem. Pedig tökéletesnek hitte őket, és széles körben kérkedett is ezzel. Aztán, amikor az emberek rájöttek, hogy az oroszlánjainak nincsen nyelve, szégyenében öngyilkos lett. Legalább is ezt mesélik."
"Á, vagy úgy!"hökkent meg az oroszlán. "Hát ez szomorú,"
Ő meg azt mesélte el a költőnek, hogy tavaly, miután hiába próbált szóba elegyedni a kőoroszlánokkal, azokat hátrahagyva, felballagott a várba is, ahol egy bronzturullal találkozott. Az csak laffogtatta a fene nagy szárnyait és egyre azon sopánkodott, hogy nincs neki párja. "Hát nem mintha nekünk oroszlánoknak lenne. Teli van ez a város hímoroszlánokkal, meg vagyunk szoborva mindenhol, de sehol egy nőstény! Pedig hát ilyenkor..." szomorkodott.
"Na Flóra, te is hol vagy most!" sóhajtott csendben a költő.
"Tessék? Flóra mi?" hökkent meg az oroszlán.
"Semmi. Csak vagyunk egy páran ebben a nagyvárosban, akiknek nincsen párja, még ezen a jeles napon sem, amikor egy órára megelevenednek a szobrok."
"Nincs mit tenni" szomorodott el az oroszlán és sorsába beletörődve letelepedett az a költő jobbjához, a lépcsőre. Az hosszú csontos ujjaival szórakozottan beletúrt a hatalmas állat dús sörényébe és morzsolgatni kezdte annak füleit. Az oroszlánnak ez szerfelett tetszett és csendesen dorombolva kényelembe helyezte magát. Onnantól a bokrok között ők ketten, az ember és az állat elmélyült csendben együtt hallgatták az éjszakai város moraját.
xxx
Odabent a Parlament épületében is megelevenedett az élet. A kupolacsarnok, a társalgók és a dunai traktus szobrai is mocorogni kezdtek és kezdtek leereszkedni oszlopaikról a vörös szőnyegekre és a jól mélyen rugózó bársony heverőkre. Pazar emlékeik maradtak az előző évről, így már nagyon várták a mostani különleges éjszakát.
"Nem is tudom el kell-e nekünk vegyülnünk odalent, ezek között," finnyáskodott apródjainak az egyik rizsporos-parókás Habsburg császár és király. Tavaly a társalgóban igen borsos jelenetekbe keveredtek parasztlányokkal. Egy főrend, egy császár és király parasztlányokkal! Ki hallott már ilyet! Akkor a jól nevelt, szintén rizsporos parókában díszelgő apródok meghökkenve követték urukat az akció sűrejébe és majd földbe gyökerezett a lábuk, amikor az elvadult jelenetek között sétálgatva uruk egyszer csak lehajolt, fellebbentette a magvető leányka szoknyáját annak csupasz seggéről,(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 8.16 pont (44 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#10 A57L 2013. 09. 16. hétfő 04:33
Egész jó.
#9 papi 2013. 08. 14. szerda 10:01
Nagyon tetszik.
#8 genius33 2013. 03. 15. péntek 09:57
Szuper smile
#7 XXIII.István 2010. 11. 30. kedd 08:22
Kedves Bosanese!Én is elnézést kérek amiért itt válaszolok!

T. "v-ir-a"!

Amennyiben volnál szíves elolvasni és értelmezni, amit már több helyen leírtam/leírtunk, akkor te is fölfognád,hogy ilyen módon - amit itt valószínűsítettek - kizárólag 60-as IQ alatti idióták csalnak.Éppen az ami történt mutatja, hogy amit tettünk az nem csalás volt, hanem az értékítéletünket jelenítette meg. Ha csalni akarunk, lett volna annyi eszünk, hogy soha senki nem jön rá!
Nem lehetsz olyan naiv, hogy azt hiszed, senki egyetlen havertől/baráttól nem kapott szavazatot. Nem gondolhatjátok, hogy minden egyes, kettes vagy hármas ill. tízes szavazat kizárólag "rossz vagy jóindulat" szülötte! De a franc magyarázzon! Nem akkora nagy szám itt megjelenni, hogy érdemes lenne csalni érte! Tudod az életemben elértem/elértünk már egy kevés, az itteninél sokkal komolyabb és értékesebb sikert. Azzal, hogy ide írogattunk, kizárólag az volt a célunk: megmutatni, lehet MAGYARUL, trágárság és durvaság nélkül, mégis érdekesen írni a szexualitásról. (Megjegyzem R.D.L. ugyanezt tette egykor, ezért is szomorított el, hogy ugyanúgy viselkedett, mint tegnap a Real Madrid focistái az "El classico-n" wink
Valószínűleg a minket ért igaztalan vádak és súlyos méltánytalanságok után, egyáltalán nem fogunk a továbbiakban itt publikálni - nem mi leszünk vele szegényebbek, ez meggyőződésem.

Az irántam kinyilvánított jóindulatod ellenére!
Szeretettel. A huszonharmadik
#6 v-ir-a 2010. 11. 29. hétfő 20:40
A történet nagyon ötletes és humoros....nekem ilyen eszembe se jutna soha smile
#5 Remete D. László 2010. 11. 27. szombat 08:54
Bogumilosan fogalmazott mondatok, végre nem kell kerülgetni a rossz fogalmazás görcseit. Hááát a szex az csak lájtosan van a színen, a Kisdobosban talán nem fogadnák el közlésre, de a tizenkettes karikát nem kellene magasabb korosztályra cserélni. Mégis nagyobb élvezettel olvastam egyik-másik itteni írásnál.
#4 Vanilia 2010. 11. 25. csütörtök 12:04
Nagyon jó történet! Hol volt az emberek szeme, fantáziája mikor szavazatak? Nagyon tetszett! 10
#3 tiborg 2010. 11. 22. hétfő 08:50
Mar vagy egy tucat "verseny" tortenetet olvastam es ez a legjobb eddig! Vicces ,erotikus, jo helyesirassal leadott tortenet.Gratula...
#2 sunyilo 2010. 11. 13. szombat 17:28
Rendkívül intellektuális, szuperül megírt történet. Én a Szexivánéji álom címet adtam volna neki.
#1 Törté-Net 2010. 11. 10. szerda 00:00
Mi a véleményed a történetről?