A+ A-

A hentes 1. fejezet

A penge gyöngéden hatolt az izomba, majd könnyedén végigfutott benne. Mesteri tudásra valló mozdulat volt. A hússzelet finoman hanyatlott a vágódeszkára.
Sötétvörösen izzott, feléledt a kés érintésétől. A hentes bal kezével a jókora hátszínre tenyerelt, a jobbjával szeletelt tovább. A tenyeremben éreztem a hűvös, rugalmas anyag érintését. Láttam, amint a kés belemegy az élettelen, kemény húsba, és tátongó sebet ejt rajta. Az acél végigsiklott a sötét domborulaton, villogott a penge és a csempézett fal.
A hentes egymás mellé rakta a hússzeleteket a vágódeszkán. Tompán cuppantak, mintha megcsókolták volna a fát.
Késheggyel nekilátott a húsdarabok előkészítéséhez, és a zsíros részek lemetszése közben sárga foszlányokat repített a csempézett falra. Letépett egy zsírpapírt a kampóról, a közepére helyezett egy szeletet, aztán a tetejére csapott még egyet. Még egy csók, még cuppanósabb.
Aztán visszafordult, és a laposra egyengetett, nehéz csomagot a tenyeréről a mérlegre dobta.
A nyers hús émelyítő illata a fejembe szállt. Közelebbről szemlélve, a kirakatüvegen betűző nyári napban, reggeli megvilágításban csak úgy vöröslött, undorítóan szép volt a hús. Ki mondta, hogy a hús szomorú? A hús nem szomorú, hanem aggasztó. Lelkünk bal felébe kapaszkodik, keserű óráinkban vesz elő bennünket, sűrű tengerekre sodor, a mélybe ránt, majd a felszínre lök, a hús a vezetőnk, éjfekete fény, feneketlen lyuk, amely magához vonzza, és az önkívületig kiszívja belőlünk az életet.
Ez a hús itt előttem a legelőn kérődző marha teste volt, csupán az életet oly gyorsan szállító folyam, a vér csorgott ki belőle, amelynek néhány cseppje itt gyöngyözik a fehér papíron.
A hentes, aki naphosszat a szexről beszélt nekem, ő is éppen abból, csak éppen eleven, imitt-amott petyhüdt, máshol kemény anyagból volt megalkotva; a hentesnek megvoltak a jó és rosszabb fertályai, követelőző testrészei alig várták, hogy eleméssze őket a tűz, s hússá váljanak. És ugyanilyen hús vagyok én is, én, aki érzem, tűz gyúl a lábam között a hentes beszédétől.
A mészárostőke peremén egy repedés futott végig, ebbe szúrták a vágó-, bontó- és szeletelőkéseket. Mielőtt a húsba hatolt volna, a hentes mindig köszörült: föl-le húzogatta a fenőkövön a hosszúkás acélpenge egyik, majd másik oldalát. Az élesen sivító hang mindig felborzolta az idegeimet.
Az üvegezett pult mögött rózsaszín nyulak lógtak, felvágott hasukból kibuggyant kövér májuk - megannyi magamutogató, megfeszített mártír várta, hogy áldozatul essék a háziasszonyok sóvár tekintetének. A csirkék sárga, ványadt gigáját vaskampó szúrta át, apró fejük hátrabicsaklott, az égnek meredt, rücskös bőrű, hízott baromfitestük szánalmasan lógott lefelé - a végbélnyílásuk felett a farktövük, mintha nem is lett volna valódi, úgy festett, mint egy bohócorr.
A kirakatban, mint értékes dísztárgyak, szépen elrendezett sertés-, marha- és bárányhúsok ingerelték a vevők vágyait. Halványrózsaszínből sötétvörösbe játszva úgy pompáztak a fényben a húsok, mint eleven ékszerek. És ott voltak még a belsőségek, a csodás belsőségek, a néhai állat legintimebb, legrejtettebb részei: vérben úszó, síkos, sötét májak, óriási, szemérmetlenül kitárulkozó, varacskos nyelvek, krétafehér, titokzatos velők, karikába göngyölődött vesék, verőeres szívek - a többit a hűtőbe rejtették: vénasszonyok macskáinak való csúf beleket, szürkésbarna, lyukacsos tüdőt, aztán a borjúmirigyet, mert ritkaság, és csak a legjobb vevők kaptak belőle, na és a kosherét. A kosherét egyenesen a vágóhídról hozatták, és becsomagolva, a legnagyobb diszkrécióval adták át egy köpcös úrnak, akinek ez volt a kedvenc csemegéje.
A főnök és a hentes némán fogadták ezt a rendszeres és szokatlan rendelést, pedig kapva kaptak mindenen, ami sikamlós szójátékhoz vezethetett.
Valójában tudtam én, hogy ez a két férfi azt hiszi, hogy a vevő a naponta elfogyasztott kosherétől rendkívüli potenciára tesz szert. Hitték, de mégsem estek soha kísértésbe. Ez a testrész, ha mégoly zaftos poénokkal dicsérték is, nagy megbecsülésnek örvendett. Magától értetődött, hogy szentségtörés lett volna, ha túllépnek bizonyos határokon.
A koshere az én fantáziámat is izgatta. Nem láthattam soha - nem mertem szólni, hogy mutassák meg. De eltűnődtem ezen a rózsaszínű, gömbölyded csomagon, és az úron, aki, mint a többiek, fizetett nálam (a koshere nevetségesen olcsó volt), aztán csendesen távozott.
Milyen íze, állaga lehet ennek a hús-vér relikviának? Milyen étel készül belőle? És ami a lényeg: milyen lehet a hatása? Képzelgéseimben magam is hajlottam rá, hogy rendkívüli tulajdonságokkal ruházzam fel.
A hentes elmosolyodott, és belém mélyesztette a tekintetét. Ez a pillantás volt a jel. Valósággal átfúrta a pupillámat, végigjáratta a szemét a testemen, azután megállapodott a hasamon. Beszélni kezdett.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 4.55 pont (22 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#10 papi
2013. 12. 24. kedd 09:50
Nem rossz Válaszolok rá!
#9 A57L
2013. 10. 11. péntek 04:27
Egész jó. Válaszolok rá!
#8 Szaby
2012. 03. 24. szombat 09:56
Az eredeti könyv valóban ALINA REYES - A hentes című könyve.

Amikor feltöltöttem megjegyzésként beleítram ezt is (nem tudom miért nem került bele), szóval eszemben nem volt "idegen tollakkal ékeskedni".
Azt nem is tudom, hogy miért gondoljátok olyan természetesnek, hogy a felkerült történetek saját szerzemények, a nagy részüket innen-onnan másolják vagy fordítják. Ami szerintem nem szabály ellenes ezen az oldalon vagy etikátlan, amennyiben megjelölik honnan származik.

Máskülönben ez a könyv első fele. A második felét már feltöltötte valaki hasonló címmel. Akit érdekel http://www.torte-net.hu/tortenet/4045-A-hentes Válaszolok rá!
#7 BalGa
2012. 03. 23. péntek 05:11
Az írás valóban jó.
Csak éppen hihetetlenül jól másol! nyes
Ami ugye, nem nehéz...

"------------------------------------
II

Egyikünk sem beszélt. Néztem, hogyan jár föl-le az ablaktörlő, s beburkolóztam az arcomba hulló nedves hajam illatába.
Kinyitotta az ajtót, kézen fogva bevezetett a lakásba. Átázott a szandálom, a lábam hozzáragadt a cipő műanyag talpához. A nappaliba vezetett, leültetett; hozott egy kávét. Aztán bekapcsolta a rádiót, öt percre elnézést kért. Le kellett zuhanyoznia.
Odaálltam az ablakhoz, kissé félrehúztam a függönyt, és néztem az esőt.
Az esőtől pisilési ingerem támadt. A vécéből jövet benyitottam a fürdőbe. Forró pára terjengett a helyiségben. A zuhanyfüggönyön keresztül megpillantottam tömzsi testének körvonalát. Kicsit félrehúztam a függönyt, és néztem őt. Felém nyújtotta a kezét, de én kitértem előle, mondtam, inkább megmosom a hátát. Felálltam a zuhanyozó kávájára, a forró víz alá tartottam a kezem, fogtam a szappant, és addig forgattam a tenyeremben, amíg vastagon be nem lepte a hab.
" Válaszolok rá!
#6 fajitas
2012. 03. 22. csütörtök 23:50
BalGa: Hát elég gáz, ha valaki idegen tollakkal ékeskedik, ettől függetlenül az írás nagyon jó, nem? Válaszolok rá!
#5 Pavlov
2012. 03. 22. csütörtök 09:15
Ezt Michelle Wild olvasta fel! Hangoskönyvként is kiadták! Válaszolok rá!
#4 tiborg
2012. 03. 22. csütörtök 06:32
A Krokijol megirt,fordulatos es szellemes,de nem erre az oldalra valo !! Válaszolok rá!
#3 BalGa
2012. 03. 22. csütörtök 05:13
fajitas: Biztos? - Keresd ezt:

ALINA REYES - A hentes

newMark PolgART
Budapest, 2002

A könyv eredeti címe: Le Boucher
Fordította: Röhrig Eszter
Borító: Rimanóczy Andrea

Sorozat szerkesztő: Kolozsvári Papp László

Hungarian translation © Röhrig Eszter, 2002
© NewMark Kft., 2002
© PolgART Kiadó, 2002

ISBN 963 9306 44 4
Kiadja a PolgART Könyvkiadó Kft.
A kiadásért felel a kiadó ügyvezető igazgatója
Műszaki vezető: Békés Tamás
Műszaki szerkesztő: Hollósi Gábor
Tördelés: Hollypress Bt.
Nyomás és kötészet: Pauker Nyomdaipari Kft.
Felelős vezető: Vértes Gábor

---

Hogy úgy mondjam: Ejnye... :( Válaszolok rá!
#2 fajitas
2012. 03. 22. csütörtök 03:40
Hihetetlenül jól írsz! Válaszolok rá!
#1 Törté-Net
2012. 03. 22. csütörtök 00:00
Mi a véleményed a történetről? Válaszolok rá!