A+ A-

Hessum krónikája - Ifjúságom és az első napok

Üdvözöllek! Hessum vagyok, a rabszolga! Adrinnie Canidus a híres kereskedő Crassus Candius lányának személyi rabszolgája. Életem összehasonlíthatatlanul jobb más rabszolgáknál. Nekem csak úrnőm létezik. Bár találkoztam már sok híres emberrel, Julius Cézárral, Antoniusszal, Lepidusszal, számomra ők csak emberek, míg úrnőm a létem esszenciája. Életemet fogom elregélni nektek.
Származásom! Oh olvasó nem is emlékszem már oly régen volt mikor szabadként éltem, de az emlékek bár kifakultak nem múltak el nyomtalanul. Hispániában születtem Oktulunban ami kis görög város a keleti parton. Életem első időszaka, igazán kellemes volt, bár már a büntetés szele ott lebegett a fejem fölött. Római uraink nem sanyargattak minket, legalábbis nem jobban mint más görögöket. Sőt szerettek közöttünk élni, hordani kényelmes ruháinkat hallgatni társalkodásainkat, inni borainkat és hálni keverék nőinkkel. Atyám és anyám is gazdag házakban nőttek fel, bár atyám görög anyám hispán, a korra jellemző oly rendhagyó módon szerették egymást és így engem is szerettek.
A város az enyém volt már kiskorom óta! Szerettem csavarogni, hallgatni az éjszaka hangjait hallgatni a tenger morajlását a matrózok bárgyú viccelését. Ahogy nőttem megerősödtem, kora kamasz koromban vadásztam atyámmal, pár évvel később öltem embert is csatában. Még mindig őrzöm az emlékét az első vérnek, de nem tehettem mást, védenem kellett magamat. A szajhagödrökben váltam férfivá, de még nem teljesedett be a végzetem, amit a szex nyújtani tudott. Idilli életet éltünk, bár elnyomottként. Ez nekem vajmi keveset jelentett, mert nem éreztem a római rabigát, azonban atyáink és néhány ifjú teherként élte meg az adókat, és a rómaiak fölényességét.
Azonban a változás szele hamar elért minket. Vercingetorix volt a kis idillünk megrontója. A gall törzsfő, a gall király. Aki azt hitte szembeszállhat Rómával. Vercingetorixot a követői bűverejűnek tartották, aki képes kifogni a rómaiakon. Híre gyorsan terjedt, és mivel Oktulun közel feküdt a gall partokhoz, a helyi római erőket is kivonták. Atyáink csak erre vártak, a maradék katonát kiűzték a városból és immár újból szabadok voltunk. A szabadság nem sokat jelentett számomra, a harcgőzös napok után a mámor, majd a megbékélés jellemzett bennünket. De ez az idill csak illúzió volt csupán. Épphogy túlestem a beavatáson, ami férfivá válásom beteljesedése, Dionüszosz éjjelén megjelentek a vörös vitorlák a városban. Róma visszatért, bosszúra szomjasan. Vercingetorix vesztének híre nem érkezett hozzánk elég gyorsan ezért nem tudtunk felkészülni a védekezéssel. Bár az erő, amivel Róma lesújtott ránk nem is hagyott volna élő lelket a városban ha védekezünk. Az emberek többségét az ágyban ölték meg vagy hurcolták el, nem kímélték legszentebb napunkat mikor átadjuk magunkat a testnek. A várost porig égették, akár csak a hajókat a kikötőben. Oktulun többé nem létezett. 300 társammal együtt (mind fiatal leány és ifjú) felraktak minket az első rabszolga hajóra, és megkezdtük hosszú utunkat.
Nem tudom leírni az érzéseimet, elvesztettem szüleimet, a házamat a "birodalmamat", gyűlöltem a rómaiakat, és mindet ami hozzájuk kapcsolódik. Lázadni akartam meg akartam halni harcolva, hősiesen. A hosszú tengeri útak amit az evezők mellett kellett eltöltenem kivette belőlem az ifjonti hévet és belesüppedtem a rabszolgaság egyhangú gyászos életébe. Húztam az evezőt nap nap után, nem gondolva semmire. Kialudt bennem a lázadó, átadta a helyét az ösztön lénynek, ami enni, inni és élni akar.
Egy nap az őrök jöttek egy kufár kíséretében. A kufár mindenkit végignézett, és kiválasztott néhány ifjút, akiket láncra vertek. Talán egy éve láttam napfényt utoljára, hunyorogva támolyogtam fel, szédelegtem a napfénytől, és a furcsa mozgástól. A kikötőből egy kordély vitt minket tovább és a távolban megláttam Rómát. Gyorsan két érzés kezdett el motoszkálni bennem, a gyűlölet a rómaiak ellen, és az ámulat, ami Róma iránt éreztem. Nemsokára beértünk a színes forgatagba, ahol színek és szagok orgiája fogadott. A gyűlölet hamar kialudt és a kíváncsiság vette át a helyét. Rengeteg ember lézengett színes ruhákban különböző nyelveken beszélve. Ekkor értettem, meg hogy Róma miért is a világ közepe, hogy az emberek nem csak élnek itt, hanem össze is jönnek a világ minden tájáról. Láttam fekete embereket és láttam szőkéket, volt ott füstös képű perzsa és gonoszarcú germán és nők. Nők selyemben, vászonban, de még meztelenül is. Ekkor tudatosodott bennem mennyire hiányzik a nő az életemből, az odaadás a teljes kielégülés.
A kordély a rabszolgapiacra vitt minket, ahol idegen nyelvű alkudozás után egy kereskedőhöz kerültem. A kereskedő csupa izmos ifjút és csinos leányt árult. A sátrában csak a gazdagok fordultak meg, szegény itt nem kapott portékát. Minket kint állítottak egy meglehetősen zárt sátor részben zsúfolódtunk, és a padlóra borított birka bőrön kellett ülnünk. Szerencsémre kiláttam a sátorból pont a piacra.(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 8.24 pont (41 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#9 vakon53 2016. 03. 24. csütörtök 17:18
Holvan a folytatás már?
#8 listike 2013. 04. 28. vasárnap 13:16
Jó lenne a folytatást is olvasni. 10pont.
#7 qsi 2009. 10. 2. péntek 10:44
mikor jön a folytatás??????????????
#6 Caligula 2009. 08. 4. kedd 11:53
Jééééééé...és tényleg.Én azt hittem,te Hessum vagy a rabszolga - de,hogy pretoriánus...?Hm,túl nagy a változás.Ez még "alattam"sem nagyon történhetett meg,pedig a viszonyok akkor már elég zavarosak voltak.Libertinus-ból pretoriánus nem igazán válhatott.Szóval te egy beépített rabszolga lehettél(te kis hamis,ennyire jó volt az a patríciuslány?).Persze így mindjárt más!
(De a történelem,az mégis csak történelem - a mese viszont,igazad van,határtalan - térben és időben egyaránt.)
Amúgy,hidd el,semmi bajom veled: Jó szerencsét
#5 Pretoryan 2009. 08. 4. kedd 08:45
Caligula drága uram! Neked csak annyi a bajod, hogy mi csináltunk ki! :-D (pretorianusok)

A folytatást már megírtam, de még áttekintés alatt van!
#4 sihupapa 2009. 08. 3. hétfő 23:38
!!!!!!!!!!
#3 Caligula 2009. 07. 30. csütörtök 22:49
Tiltakozom!Ez egy történelem hamisítás!
#2 pigimisi 2009. 07. 30. csütörtök 07:24
10 pont jöhet a folytatás
#1 Törté-Net 2009. 07. 30. csütörtök 00:00
Mi a véleményed a történetről?