A+ A-

Kísértés

Tétován ácsorgok az ajtó előtt. Kezem nyúl a csengő gombja felé, de valami visszariaszt megint. Pedig nem történik semmi. Ki tudja, mióta szobrozom a néma kapunál. A körülöttem sétálgató emberek meg-megnéznek, talán tanácstalanságom okát kutatják. Bár tudnának segíteni, bár megfognák a kezem, s vezetnének így célom felé. De ezt az utat nekem egyedül kell megjárnom, én választottam magamnak. Miért olyan nehéz megtenni ezt a pár lépést? A tűzzel játszottam, amikor ezt az utat választottam. Megkísértettem a kísértőt s ő válaszolt rá. Most jussát követeli, engem. Minden porcikám remeg, kezem hideg, egyszerre önt el a hideg és a forróság.
Aztán, mintha egy buborék pattanna el a fejemben, megváltozik minden körülöttem, vagy Én bennem van a változás? Szívem addig szabálytalan, riadt verdesése, egyenletes, kemény dobbanássá vált. Csapongó gondolataim, melyek a még lehetséges menekülést is fontolgatták, szilárdan célom felé törnek. Már nincs visszaút. Kezem határozottan a kapu felé hajlik. Nem keresem már a csengőt. Gyengéd nyomásra az ajtó halkan kitárul. Hosszú folyosó barátságos fénye invitál befelé. Átlépve a küszöbön, muszáj megtorpannom.
Az épület belülről még csodásabb, mint kívülről. A padló kőkockáit mesei képek színesítik. Mozdulatlanságban is mozgalmas jelenetek között haladok előre. De nem csak a padló vonzza tekintetemet. A falakról szebbnél, szebb festmények tekintenek rám. Tájképek, csendéletek, régi idők arcképei között sétálok. Tudom, hogy van időm megcsodálni e palotát, már nem sürget senki és semmi. Kíváncsian kukkantok be a folyosóról nyíló szobákba. Nincs két egyforma köztük, talán csak lakójuk hihetetlen kifinomult ízlése az, ami harmóniát teremt köztük.
Hatalmas, tükrökkel borított terembe érek. Furcsa tükrök, nem az én képemet adják vissza, az előző életeimet vetítik elém. Életeket, melyek álmaimban köszönnek vissza rám, sejtetve, ki mindenkin keresztül láttam már a világot. Látom a mágikus jelekkel festett arcú boszorkányt, ő nagyon sokszor meglátogat, mikor alszom, látom a szendét, ki lesütött tekintettel élte életét, s annyi más alakomat, emberit és nem emberit.
Elhagyva a termet, egy meseien faragott ajtó állja utamat. Hív, csalogat, jöjjek közelebb. Ahogy megérintem az ajtó sárkányokkal, táltosokkal, tündékkel gazdagon vésett testét, mintha áramütés érne. Összerándul az összes izmom, a szám kiszárad, s belsőmből elindul egy kicsiny tűzkígyó.
S amerre megy testemben, úgy hízik-növekszik, belőlem táplálkozva. Megjöttem hát. Célt értem. Az ajtó már tudom, mit rejt. Engedve a testemben tekergőző kígyó sürgetésének, lenyomom a kilincset, az ajtó feltárul és én várom, mi történik.
Egy sötét, gyantaillatú helység ásít felém. Nem lépek beljebb, hiszen az orromig sem látok, inkább a küszöbön állok. Házigazdám itt van velem e különös szobában. Nem látom, de érzem jelenlétét. Sejtésem beigazolódik, az ajtó egyszer csak becsattan a hátam mögött. Pedig levegő sem moccant.
A következő pillanatban egy sosem hallott, de mégis oly ismerős hang hasítja keresztül a fekete köpenybe burkolódzó szoba néma csendjét. Szavának engedelmeskedve, száz meg száz gyertya egyszerre kap lángra, s borítja selymes, aranyfénybe a termet. A padlót, a falakat is gyertyák borítják, szoborfélék, geometriai formák, kicsik és egész óriások. A szoba berendezése egyszerű, két, hatalmas támlájú, széles fotelből és egy, a fal mellé állított asztalból áll. S az egyik fotelban megpillantom végre a Ház Urát. Kényelmes, ragadozó mozdulattal áll fel és sétál elém. Minden mozdulatából árad a vadság, az erő. Érzem bőrömön átható tekintetét. A lelkemet kutatja a hihetetlen borostyán-szín szempár. Bronzszínű szakállát, mint régi asszír uralkodók, több ágba fonva viseli, ezüst farkaskoponya-gyűrűk fogják össze a hosszú fonatokat. Tengernyi haját is szoros fonat fékezi. Mágnesként vonz e varkocs, szeretném megszabadítani haját e kötelékből, szeretnék beletúrni, összekócolni. Hangja karcos, érzékien hárfázik az idegeimen. Nem ér hozzám, előttem áll, s kér, fáradjak beljebb s foglaljak helyet. Nagyon kimért, udvarias e hang, s én mégis érzek benne valami hihetetlen ősi feszültséget. Nagyon uralkodik magán.
Kényelmesen simul alám a fotel, az asztalon illatos gyümölcsök kelletik magukat. A gyertyákból pulzál valamiféle, hűvös-kesernyés, megnyugtatató és mégis vérpezsdítő illat. Vendéglátóm velem szemben foglal helyet, s az asztalról kínál, borral, kávéval, gyümölccsel, s mindennel, amit kívánok. A kávé felé nyúlok, szemetgyönyörködtető kis csészében kelleti magát a forró fekete ital. Orromba tolakszik az erőteljes, krémesen selymes kávéaroma. Már az illata is jól esik. Az első korty kesernyés ízű, aztán csokoládéhoz, karamellához, fahéjhoz hasonlít. Fantasztikus ízek kavarognak a számban. Beszélgetésünket zene kíséri, nem halk és nem hangos. A kezdeti feszültségem tovatűnt, társalgásunk fesztelen, barátságos s nagyon mély.(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 7.2 pont (10 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#3 A57L 2015. 07. 14. kedd 04:16
Gyenge lett.
#2 bike21 2005. 07. 28. csütörtök 12:25
Ez profi munka!!!
#1 Törté-Net 2005. 07. 25. hétfő 00:00
Mi a véleményed a történetről?