A+ A-

Egy másik évfolyamtárs

Izgatottan vártam a tanév kezdetét. Hogy miért vártam, amikor már diplomás voltam, volt egy jó, biztos megélhetést adó munkám, lakásom, komoly vagyonom? Mert szeretek tanulni, új ismeretekre szert tenni, és mert jó, ha az ember sokat tud, több mindenben van otthon; jó, ha az ember kezében-zsebében több papír van. Úgyhogy még februárban bementem a főnökhöz.
- Egy nagy kérésem van.
- Mondja, Éva!
- Szeretnék továbbtanulni, és jelentkezni egy főiskolára.
- Ennek semmi akadálya, Éva. Már amikor belépett hozzánk, mondtam, hogy mi támogatjuk a munkatársainkat ilyen kéréseit.
- Csakhogy - nagyot nyeltem - amit én kinéztem magamnak, annak a cég semmi hasznát nem veheti. E.-be szeretnék jelentkezni, levelezőre...
A főnök hátradőlt, és felvette azt az arckifejezést, amit mi egymás közt csak "hivatali pofa" néven emlegettünk. Olyankor csinálta ezt, ha valami kellemetlent akart mondani.
- Nos, az alaphelyzet így is ez, Éva. Viszont a részletek mások. Ebben az esetben ugyanis nem fizetjük a költségtérítését, a tankönyveit, szóval semmijét. Csak azt biztosítjuk, hogy eljárhat a konzultációkra, a vizsgákra. Erre egyébként a törvény is kötelez minket; annyival azért többet nyújtunk, hogy a fizetése olyankor is jár, ha a tanulmányai miatt éppen nem dolgozik. Sajnálom, de ez van. Ha olyasmit akarna elvégezni, amit később nálunk is hasznosíthat, akkor minden költségét fizetnénk, még a szállását is, ha úgy adódik. Miért nem megy az m.-i főiskolára? Akkor minden a mi zsebünkre menne.
-Ennek két oka is van - mosolyogtam a főnökre. - Az egyik, hogy ott csak esti tagozat van, levelező nincs, és így hetente kétszer kellene odautazzak. Esetleg háromszor. A másik pedig az, hogy az ottani képzés végeredményben ugyanazt adja, mint amiről már van diplomám.
- Azért ez lehet jó is - vetette közbe. - Kevesebbet tanulna, és mégis két diplomája lenne.
- Csak nem vonz. Valahogy csalásnak érzeném.
- Hát maga tudja, Éva. Fogja bírni? Fizikailag, szellemileg, és nem utolsósorban anyagilag? Tudom, hogy jól fizetjük, hiszen én írtam alá a munkaszerződését, de azért ez nem kevés pénz.
- Remélem. Mindig szerettem tanulni. És az anyagi része sem vészes, telik rá.
- Akkor sok sikert - állt fel és nyújtott kezet a főnök, így jelezve az audiencia végét.
Ezek után kitöltöttem és elküldtem egy jelentkezési lapot. Jutka eltűnése után ugyan kicsit féltem, hogy visszavonják a munkaidő-kedvezményt, de senki nem szólt róla. Aztán az új kolléganő érezésével ez a félelmem megszűnt. Fel is vettek, úgyhogy nyáron úgy mehettem el tíz napra Párizsba, hogy tudtam: ősztől ismét diák leszek. (Párizsi utamról már írtam...) A főnök is, a kollégák is tudomásul vették, hogy amint megkezdődik a tanítás, havonta egyszer pár napig nem járok be dolgozni.
Amikor hazaértem, már várt a levél, melyben a beiratkozásról és még egy csomó dologról értesítettek. Úgyhogy szeptember elején elutaztam E.-be elintézni a formaságokat, és rögtön meg is történt az első konzultáció. Megismerkedtünk egymással, az oktatókkal, kaptunk egy kisebb papírhegyet elolvasni és megtanulni valókkal. Meg persze feladatokat.
A legközelebbi munkanapon persze az első dolgom volt megmondani a főnöknek meg a kollégáknak, hogy mostantól a hónap első szerda-csütörtök-péntekjén nem számíthatnak rám. Tudomásul vették, csak a Jutka helyére került öreglány húzta el a száját. Ez viszont nem érdekelt sem engem, sem mást.
Megkezdődött tehát a tanév, és ettől kezdve estém és hétvégéim a tanulás jegyében teltek. Az októberi konzultáción mindenki rengeteg kérdést tett fel (én is), írtunk teszteket, és újabb feladatokat kaptunk. A novemberi konzultáción aztán érdekes dolog történt. Az utolsó órán a tanár - aki egyébként egy rendkívül ellenszenves idősebb férfi volt, mindenki utálta, még a többi oktató is - az előző alkalommal beadott házi dolgozatok kiosztása után közölte, hogy akinek kérdése vagy problémája van azzal, amit ő ráírt, az majd az óra után beszélhet vele. Nekem nem volt kérdésem, igaz, ötöst kaptam, és a megjegyzés is csak annyi volt, hogy az egyik kérdésre adott válaszom nem annyira kidolgozott, mint a többi. (Elismerem, azt tényleg kicsit összecsaptam.) Az óra végén viszont meglepődve láttam, hogy mindössze hárman indulunk kifelé, a többiek körülveszik a tanárt. Kint aztán csodálkozva kérdeztük egymást: ennyien találták problémásnak az értékelést? Aztán amikor egyenként elkezdtek az évfolyamtársaink kijönni, megértettük. Legtöbbjük dolgozata agyon volt javítva, és még a hármas is csodaszámba ment. Az én ötösömön kívül két embernek (akik velem együtt kijöttek) volt négyese, a többieké...
Utolsónak az egyik lány jött ki. Azaz dehogy jött! Sírva kirohant, egyenesen a női mosdóba. Meghökkenten néztünk utána. Mi történhetett? Pár másodperc múlva a tanár is megjelent, indult volna a szobájába. Nem tudott, mert ott állt az egész évfolyam. Ahogy körbenézett, arcára félelem ült ki.(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 4.39 pont (1052 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#115 Andreas6 2017. 11. 5. vasárnap 05:39
Nagyon szép, megható történet.
#114 listike 2014. 11. 28. péntek 06:40
Nagyon szép történet.
#113 sihupapa 2008. 11. 23. vasárnap 04:22
gyönygy
#112 eznemigaz 2008. 01. 27. vasárnap 23:37
Szép történet,nagyon szomorú végzettel.
#111 azy 2004. 04. 23. péntek 13:30
Szia ARletta, mi van veled?
MEgszünt az emailed?
#110 stabil 2003. 12. 9. kedd 22:31
nagyon helyes a döntés. soha nem értettem, miért mindig ez a két leszbi történet van a lista élén.
#109 Törté-Net 2003. 11. 27. csütörtök 11:23
Fair Play: Köszönet az információért. A fenti író műveivel nem először fordul elő hasonló csalás így az ő két érintett történetének a pontszámát a felére csökkentettem.
#108 Fair Play 2003. 11. 25. kedd 09:12
és persze az Egy asszony a parkban 26:207-es lett, thát az is kapott 1 egész pontot:(
na mind1...
#107 Fair Play 2003. 11. 25. kedd 09:09
Szerettem volna, ha nem kell ezt megírnom. De régóta gyanús volt, hogy „Az egy másik évfolyamtárs” történet, ami most az első, miért is első. Előrebocsátom, hogy a sztori nagyon jó, stb, stb. Viszont figyelem egy ideje, hogy ha egy történet valamikor is megelőzi, jó ha egy napig bírja, de legtöbb esetben csak órákig. És nem azért mert fokozatosan hátrébb szorul, mert mondjuk az első 3-4 szavazó 9-10 pontokkal értékeli és a többiek meg 8-7-6-5, stb. Hanem rögtön kap egy 1-est, amitől természetesen jó sok hellyel (7 egész valamennyis átlaggal) hátracsúszik, miközben a fenti sztori kap hirtelen egy-két 10 pontos szavazatot.
Az egybeesés is elég fura: egyik történet hirtelen egy pontot kap, a másik meg hirtelen tízet…
Most például direkt figyeltem, hogy a szavazatok a következő módon alakultak:
Megrontás? 8 szavazat 70 pont
Megcsalatva…3. rész: 4 szavazat 35 pont
Egy asszony a parkban: 25 szavazat 206 pont és csak ezek után jött a
Másik évfolyamtárs: 1027 szavazat 8433 ponttal.
Ehhez képes ma reggelre a
Másik évfolyamtárs: 1029 szavazat 8453 ponttal két 10-est kapott, míg a többiek mind beszedtek egy 1-est:
Megrontás?: 9 szavazat 71 pont (plusz még szavaztak rá és most 11:82 az arány)
Megcsalatva…3. rész: 5 szavazat 36 pont.
Nem tudom kinek áll érdekében, hogy ezt rendszeresen eljátssza, lehet, hogy egy rajongónak.
Viszont ez így tisztességtelen játék, mert a többi történetnek esélye sincs rá, hogy ismert legyen. És nem az a baj, hogy az ominózus sztori kap néhány tízest, mert akkor csak átvenné a vezetés és kész. Viszont a többinek lenne esélye rá, hogy szem előtt maradjon, és további szavazatokat gyűjtsön. Így viszont, hogy valaki rendszeresen lepontozza az új és jó történeteket 1 ponttal, hátra csúsznak a kétszázakárhanyadik helyre és többé esélyük sincs, hogy valaki a top 10-ben felfigyeljen rájuk. A megoldást nem tudom, találják ki azok, akiknek fontos, hogy az oldal megőrizze a renoméját. Egyébként pedig a szavazás csak egy keserű szájízű bohóckodássá degradálódik….
#106 így van 2003. 11. 3. hétfő 16:57
egyetértek
#105 THC 2003. 10. 20. hétfő 00:25
mi a f....tol olyan jó ez a történet szerintem GAGYISZTIKUS!
#104 Arletta 2003. 09. 21. vasárnap 13:38
Kedves fórumozók!

Megjelent a folytatás, címe: Gépkocsivezetés-oktatónőm.
Kint van a kapcsoló is.

A jövőben már csak az ottani fórumban írtakra reagálok.

Arletta
#103 Arletta 2003. 08. 23. szombat 12:09
Kedves :Dylara!
Én köszönöm!

Kedves lupuss!
Mindenkinek válaszolok!
Ha figyelmesen végigolvasod valamennyi történetem fórumát, láthatod, hogy az ilyen jellegű dolgokat mindig leszerelem. De ez csak a dolgok egyik oldala. Nekem semmi kifogásom nincs az ellen, ha valakik próbálkoznak. Nem is lennének emberek, ha nem tennék. Abba viszont nem megyek bele, hogy szerpeljen az e-mail címem. Nem azért, mert egyesek esetleg ott próbálnák a neked nem tetsző dolgokat. Ellenkezőleg, azért, mert azt nem akarom, hogy nekem nem tetsző dolgokat küldözgessenek. Ha netán valakivel a nyilvánosságra nem tartozó dolgokról kívánok kommunikálni, megtalálom a módját.
És már ne is haragudj, de ameddig Törté-net és én nem emelünk kifogást az ellen, ami az itteni fórumba kerül, nem vagyok hajlandó ezen változtatni. Ez pedig, azt hiszem, nem fog bekövetkezni.

Arletta
#102 lupuss 2003. 08. 21. csütörtök 10:52
Kedves Arletta !

Egyrészt köszönöm, hogy válaszoltál, másrészt viszont azt hiszem félreértettél...nekem nem azzal van gondom, hogy értelmes emberek - itt most nem magamra gondolok - jóízüen beszélgetnek az adott történetről, esetleg megvitatják mit, hogy, merre stb...Engem az zavart nagyon, hogy általam ugyan nem ismert, de feltételezem erőteljes férfiúi hevülettel bíró emberek, a story dícsérete címszóval, folyamatosan és finoman szólva elég giccsesen azon dolgoznak, hogy némi-nemi interperszonális kapcsolatra próbáljanak rávenni..Ha te ebbe belemész az a te dolgod..Ha elutasítod az is...De nekem könnyezik a szemem őszintén szólva, ha hosszú tömött sorokon keresztül Tifanny és Romana szintű pátosszal és kangörcstől telített sorokat kell olvasnom..Ennyi...Sokan nyilván az én idétlenségeimet nem bírják, de hát istenem...különbözőek vagyunk...
Ha pedig te vevő vagy az ilyen habos/bambis jellegű édes kettes/hármas/sokas beszélgetésekre, akkor könyörögve kérlek tedd lehetővé, hogy az érted epekedő férfiak ( nem részletezem név szerint ) e-mail-en is elérhessenek, ott aztán tőlem annyit ömlengtek amennyit akartok..Ezt a fórumot, meg hagyjuk meg annak aminek szánták...Lehetne ?

Köszike...
#101 :Dylara 2003. 08. 20. szerda 10:12
Kedves Arletta!
Szép :)
Köszönöm. 10 pont :Dy
#100 Arletta 2003. 08. 19. kedd 21:18
Kedves globelia!
Köszönöm a dícsérő szavakat és az együttérzést.
A beállítottságomat meg már eléggé kiveséztük a korábbi fórumokban, esetleg vedd a fáradságot, és olvasd végig. Tudom, nem könnyű, mert elég sok. De azt hiszem, a lényeget te is megláttad.
És bíztatlak, írd csak meg azt a törést. Ha csak magadnak, ha csak az "asztalfióknak" is. A legelsőt én sem publikálásra szántam; eredetileg már évekkel korábban megírtam, és ott lapult a gépemen. Aztán amikor rátaláltam erre a helyre, úgy döntöttem, hogy némi átdolgozás (értsd: rövidítések) után elküldöm, hátha... És igazam lett.
Az életem tényleg teljes, minden értelemben. De ezt nem részletezem.

Kedvess lupuss!
Eredetileg tényleg arra van. Az már más kérdés, hogy miután én egyike vagyok a keveseknek, akik válaszolnak is a megjegyzésekre, olykor igen tartalmas és élvezetes viták és egyebek alakulnak ki.
Örülök, hogy tetszik. Olvasd el a többit is.

Arletta
#99 lupuss 2003. 08. 18. hétfő 13:08
mi vaaaan ??? én azt hittem ez a fórum azért van hogy a történetről mondjunk véleményt ( ami amúgy nagyon kellemes ) nem pedig azért hogy laokoon csoportba rendeződve megpróbáljuk kiudvarolni a szerzőt a bugyijából...egyszerű paraszti eszemnek az a magasság amit a fenkölt parnasszusi hangok itt ostromolnak kicsit idegen...de hát ti tudjátok..mindenesetre a story jó...
#98 globelia 2003. 08. 16. szombat 18:49
Kedves Arletta!
Nagyon tetszett a történeted, elsősorban a szépen kidolgozott stílusod miatt.
Kíváncsi volnék,... ha nem lennél leszbi (jaj, ezt olyan nehéz leírnom) ...biztosan nagyon szép hetero történeteket írnál, sokunk örömére.
Persze részemről ez nem kérés, csak 1 megállapítás volt.
Olvastam előző és első történetedet is (+ a többit is elfogom...) Az elsőhöz annyit, nagyon megdöbbentő, és igen meghatódtam, a szemem is könnyes lett. Gondolok itt az elejére, gyermekkorodra.
De szerintem ennek a traumának nem sok köze lehet a Te beállítottságodhoz. A hozzászólásokat is el kezdtem olvasgatni, s igazat adok somebodynak (2003.01.12.), ha csak azon a gyermekkori sérelmen múlott volna a dolog, akkor Ancsa még segíthetett volna a férfiak felé "terelgetni" Téged, illetve Te magad is kerested volna ffipárodat.
Az én életemben is volt egy nagy törés, sajnos még nem tudtam kiírni magamból, ( ami azt jelenti, a mai napig nem hevertem ki, s több, mint 20 év után sem tudok megbocsájtani...)
Örülök, hogy Neked sikerült, ez nagyon nemes lélekre vall. Remélem teljes az életed, nem hiányzik belőle semmi, (és itt nem az anyagiakra gondolok).
Gratulálok írásaidhoz, helyezéseidhez, én is nagyon várom a folytatásokat: 10p. G.-tól
#97 Arletta 2003. 08. 15. péntek 00:24
Kedves TheChronic!
Igen az ígéretet illik betartani.
Nos, az első fele már megvan: befejeztem. Egyelőre nem küldtem el, két-három nap mólva megint elolvasom, és ha nem javítok rajta túl sokat, küldöm.
Sajnos előre tudom, hogy nem fogja elérni Rita vagy Yvonne sztorijának a szintjét; tán még Mariét sem (ha a pontoknak hinni lehet, az a leggyengébb). Egyszerűen ilyenre sikerült. Sajnos olyat választottam, ami egyike a kudarcaimnak. De talán jobb is így: ebből kiderül, hogy bizony nekem is vannak félsikereim, kudarcaim. Szerencsére nem sok, de van. És szerencsés alkat vagyok: hamar kiheverem. Persze megmaradnak emléknek, rossz emléknek, de nem többnek. Lehet, hogy azért, mert kevesen vannak.
Nyugodtan kritizáljátok majd meg, rántsátok le a sárba. Nehogy túlságosan elkapassam magamat.

Kedves Lofty!
Nana! De azért kösz.

Arletta
#96 TheChronic 2003. 08. 7. csütörtök 07:59
Kedves Arletta!

Az ígéret szép szó... :D
Persze,hogy hiányollak! Azt hitted,már elfeledkeztem rólad? Ne is reménykedj,ilyen könnyen nem szabadulsz meg tőlem...;)
Üdv néked:
TC