Veszprém

A témához tartozó történet:
XXIII.István
98 027 karakter
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

XXIII.István
2013. március 13. 09:05
#8
Kedves author04!
Először is köszönöm a részletes kritikát - bár sokan lennének, akik hasonlóan állnának hozzá - akár, ha negatív is lenne esetenként(ha jogos!)

Valóban a bevezetés azért született, mert ez az írás a "segítsük a magyar turizmust" című pályázatra született. Hiszed vagy nem, ezt a történetemet is - legalább háromnegyed részben - az "élet írta". "Durva hamisítás" lett volna, a másféle kimenet. Az én "önkényem" az, hogy szeretem az "ich roman" formát használni - valahogy jobban kézre áll.

(Miskolcról persze nem szólhattam ezen a szinten, bár - az akkori munkámból kifolyólag, a "régi időkben" - sok-sok hetet töltöttem ott is, ám a jelenlegi várost nem igazán ismerem.)

Valóban a fejemben kész' van a folytatás - már csak azért is, mert az "élet" is tovább írta ezt a történetet - természetesen, ha eldöntöm, akkor még közölhető formába kell öntenem. Végül is, inkább nyitva hagytam a végét s ennek kimenete, az is lehetne, hogy az olvasók fantáziájára bízom a "befejezést"...(Jelzem, több novellácskám és fordításom, gyakorlatilag készen áll viszont a "honlap uraival" szembeni - szerintem jogos - ellenérzéseim miatt, még nem vitt rá a lélek, hogy közlésre beküldjem. Komoly "csatát" vív bennem, az olvasóim/szavazóim iránti tisztelet és a jelzett ellenérzés.)

Még-egyszer köszönöm a hozzászólásod!
1
author04
2013. március 13. 05:46
#7
Kedves XXIII.István!
Szokásom szerint nem olvastam el a bevezetést - nekem a szerző ne magyarázza el előre, hogy mit miért írt, és főleg ne, hogy azt hogyan értsem, mert az a műből vagy átjön, vagy nem. Éppen ezért meglepett egy ilyen témájú oldalon az egyébként igen hangulatos útikalauzod az első részben, világos, hogy ezer szállal kötődsz ehhez a gyönyörű városhoz, ahol én csak egy néhány órás kirándulást tettem egy csoporttal, a fő csapásirány a gyerekek miatt természetesen az állatkert volt, emiatt nyilván nem kelthetett bennem mélyebb érzelmeket a leírásod, bár arra tökéletesen alkalmas volt, hogy felkeltse a figyelmemet a történelmi városrészek iránt. Aztán amikor a történet végén elolvastam a bevezetődet, rögtön kiviláglott, hogy itt nyilván pályázatról volt szó egy megadott témában.
A műről:
Hálás témát választottál, ez az irodalomban és a filmvásznon is kedvelt alaphelyzet: idősebb férfi és az őt ifjúkori szerelmére emlékeztető lány, illetve idősebb nő és egykori szerelme fiának véletlenszerű találkozása, ez rendkívül alkalmas a lelki háttér boncolgatására és a gondolat- és érzelemgazdag ábrázolásra. Szépen kibontottad a történetet, jól illeszkedik a múlt és jelen kapcsolata, párbeszédeid hitelesek és gördülékenyek. Nem akarlak fényezni a stílusodat illetően, tisztán megmutatkozik a belső késztetésed az igényes, érzelemdús kifejezésmódra. Külön öröm a testiség finom, szélsőségektől mentes bemutatása (tudod, hogy ez a /hím/vesszőparipám). Szóval, úgy jó az egész, ahogy van. Egy kritikai megjegyzés: a befejezés sejthető volt, nem is ez a bajom. Úgy érzem, hogy "dobtad" a végét, lezártál egy történetet, ami így nincs lezárva. Lehet, hogy terjedelmi okokból - egy szuszra olvasni így is elég hosszú - nem folytattad, nem tudom, volt-e mód a a kiírás szerint történetek tagolására, de számomra ez így befejezetlen, emiatt a történet menetére csak 9-est adok. Érdemes lenne folytatni, még sok izgalmas lehetőség van ebben a háromszögben és minden adottságod megvan a színvonalas folytatáshoz. Mivel a fájdalmasan szép emlékek és a gyönyörű jelen a fő vezérmotívum, én éppen ezért kerülném az antik görög drámák - egyébként igen hatékony - megoldását és nem tragédiával oldanám fel a konfliktust.
Remélem, azt válaszolod, hogy éppen most végzed az utolsó simításokat a folytatáson.
Ui.: Szerencséd, hogy a miskolci szálat nem bontogattad jobban, mert lokálpatriótaként - bár már régen elszármaztam szülővárosomtól - ízekre szedtem volna a művedet.
1
Pontifex
2010. december 20. 15:19
#5
Háááát - újra olvasva a "pályaműveket" - továbbra is az a véleményem, ezt az írást ki kellett túrni ahhoz, hogy bármelyik másik megnyerhesse a versenyt!
1
Tropp Esmeralda
2010. november 12. 20:52
#4
Tisztelt Író! Ha te is akkor voltál veszprémi "egyemista" amikor a Papp Lajosnak elmúlt a jogosítványa, majd ha már tudod jelezd kérlek! Ha igen, akkor ismerem a történet(és a szereplőit)jelentős részét - mondhatom nem mindennapi. Viszont akkor kötelezőnek mondanám, hogy a folytatását is írd meg - óriási a sztori!
Üdvözöl: "aki ha felvette a nyakkendőst, mindig hányás lett a vége" - na, megleptelek?
1
t
tiborg
2010. november 12. 05:48
#3
Kisse hosszu lere eresztett Remete/Vadasz47 tipusu elbeszeles. Erdek feszito az egesz es a vege majdhogy varhato volt, de de igy is bomba jo!!
1
O
Olvasó
2010. november 11. 08:27
#2
Az elején majdnem sok lett a prospektusi felvezetés,de ami utána következett,az tíz csillagos.
1
T
Törté-Net
2010. november 10. 00:00
#1
Mi a véleményed a történetről?
1