A táncospár 1. rész

A témához tartozó történet:
Kékég
31 466 karakter
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Freditor
2009. január 19. 15:46
#6
Nekem nagyon tetszett! Mindenképp folytasd!
1
Remete D. László
2009. január 19. 14:18
#5
Kedves Kékég!
Elolvastam amit írtál, és még mindig az a véleményem, hogy érdemes küzdened a klaviatúrával, de a jobbítás szándékával, hadd tegyek néhány javaslatot!
- Azt hiszem, ez nem az első rész, hanem a második.
- Mielőtt elküldöd, olvasd át néhányszor, és sok bosszantó hibát ki tudsz belőle gyomlálni.
- Nem tudom mennyi idős vagy és hányadikos, de azt hiszem, még tanuló vagy. Azt ajánlom, hogy magyarórákon figyelj, mert a fogalmazási hibák nemcsak csúnyák, de értelemzavaróak is. Azt látom, hogy bekapcsolod a helyesírás ellenőrzőt, ez azt jelenti, adsz a külalakra, ezért leírnék néhány jellemző hibádat, amiket kis figyelemmel elkerülhetsz a következő alkalommal.
- Az új mondatrészt arról lehet felismerni, hogy van benne egy ige. Ilyenkor követelmény a vessző ám nem biztos, hogy az ige előtt kell kitenned.
- Egybeírás különírás dolgában nem megbízható a Word. Panelház egy szó. Ilyen esetben, amikor gyanús lehet a különírás, próbáld ki így is, úgy is, és ha elfogadja egy szónak, ne válaszd szét!
- *A csütörtök alig akart elmúlni a suliba is.* A HOL kérdésre válaszoló helyhatározó rag. n Helyesen: suliban.
- *Nagyok vagytok elesztek magatoknak,* - A Word ellenőre nem megbízható. Más dolog az, ha valaki eleszi a kaját más elől, és az sem ugyanaz, hogy el lesztek magatokban. Ezt nyilván észrevetted volna, ha többször elolvasod. Mellesleg ez is két mondatrész, közéjük vessző kellett volna.
- *Miénk a hétvége és még a nagy francia ágyuk is* - a franciaágy egy szó, de van egy jellemző hiba, amit meg kellene tanulnod elkerülni. Birtokos szerkezetben a főnév nem vonzza a névelőt a jelző elé. Ezt a hibát sok helyen elköveted. Helyesen:Miénk a hétvége, és nagy franciaágyuk is. Még ez sem szép, mert a jelzős szerkezet a birtokos ragokkal terhelten csúnya, ha lehet kerülni kell. pl: Miénk az egész hétvége, és az ősök nagy franciaágya is.
- A gondolatjel használatát tudtummal nem tanítják középiskolában sem, így én is csak akkor tanultam meg azt, amikor felhívták rá a figyelmem.
*- Na jó még alszom egyet rá, de ha Ti sem féltek ketten maradni, hát legyen. - ezzel elindult kifelé, de visszaszólt mielőtt az ajtót becsukta volna. - de akkor most tanulás tovább.*
Akkor most sorbaveszem a javítanivalókat.
A mondat eleji felkiáltás: Na jó! külön mondat, még akkor is, ha ugyanabba a mondatba írod, tehát vessző kell utána. (Igazában ez egy hiányos mondat, rejtőzködve ott van az állítnmány: Na jól van!)
Ha alszunk rá egyet, az ige és az igekötő közé ne passzírrozz be még egy szót, ha nem muszáj!
Levélben a Hozzád címzett névmásokat tiszteletből írhatod nagybetűvel, de irodalmi szövegben felesleges.
A gondolatjel elé csak akkor tesszük ki a pontot, ha nem kijelentő mondatról van szó - a gondolatjel ugyanis egy kommentet jelez, ami része a mondatnak. Ebben a mondatban az első gondolatjel elé felkiáltójel kívánkozik, a második elé semmi, esetleg egy vessző, mert utána a de szó következik, és az elé illik vesszőt tenni.
A tanulás tovább kitétel nem magyaros!(germanizmus, de több nyelv is ismeri a felszólító módnak ezt a formáját.)
Helyesen így szól a mondat:
*Na jó! Alszom rá még egyet, de ha ti sem féltek kettesben maradni, hát legyen! - ezzel elindult az ajtó felé, de mielőtt becsukta volna, még befejezte a mondatot. - Most nyomás tanulni!
Ez a felsorolás ne rémísszen meg! A történetek beküldői között csak nagyon kevesen törődnek a helyesírással, Te pedig adsz rá! Ez látszik, - ám ennél többre van szükség. A fogalmazásodból azt érzem, hogy van benned érzék, és tudsz fejlődni.
Ne add fel, de legyél sokkal gondosabb!
Végezetül még egy jó tanács: Ne csak ide való, erotikus történeteket írj! Elárulom Neked, hogy ezeket a történeteket elfogadható nyelven nehezebb megírni, mint egy átlagos naplórészletet, vagy elbeszélést. Próbálkozz azokkal is!
További jó munkát!
Üdv. Remete.
1
Gabi
2009. január 19. 12:25
#4
Gratulálok.
Csak így tovább'
1
Tüse
2009. január 19. 12:06
#3
Gratulálok. Az a baj, hogy amig egy ilyen szinvonalú történetet lehet olvasni,addig több nap gagyit is el kell viselni.
1
masina
2009. január 19. 11:20
#2
Nagyon jo,várom a folytatást!!!!
1
T
Törté-Net
2009. január 19. 00:00
#1
Mi a véleményed a történetről?
1