A+ A-

Az ismeretlen szépsége 1. rész

Van egy bölcs mondás, miszerint a legizgalmasabb dolgok az életben azok, amiktől a legjobban félünk. Én ezt a gondolkodásmódot zsigerből elutasítottam, aztán valami véletlen folytán, bár inkább nevezem isteni beavatkozásnak, lehullott rólam a fátyol, ami mindenben meggátolt.
Pár héttel a próbaidőm lejárta előtt a főnököm megkért, hogy segítsek egy kolleganőjének megtartani a Debreceni termékbemutatót. Alaposan beijedtem, de amikor elmondta miről lenne szó, megnyugodtam, legalább is ahhoz képest amennyire megállt bennem az ütő amíg azt hittem, hogy a komolynak közel sem mondható szaktudásomat kéne megvillantanom idegen emberek előtt. Bár megkönnyebbültem, mivel nekem csak az inasfiúja szerepében kellett tetszelegnem, nagyon izgultam –a szó rossz értelmében - , mivel a kolleganő, aki közeledett felénk bemutatkozásra várva, igencsak gyönyörű volt, és nem kis erőfeszítésembe telt összeszedettnek maradnom, miközben beszéltem hozzá, mivel a jóformán fedetlen formás mellei gyakorlatilag mágnesként vonzották a tekintetem. Épphogy csak a mellbimbói nem látszódtak ki a dekoltázsa alól. Ezt sosem értettem,
miért kell egy nőnek ennyire megmutatnia magát. Mintha direkt zavarba akarná hozni a hozzám hasonló balekokat, akik 23 éves létükre még egy puncit sem láttak életükben.
Vagy tényleg ennyire meg akarja dugatni magát aznap este? Volt ő olyan jó nő, hogy neki
az is elég lett volna hozzá, hogy mackónadrágban és pulóverben üljön be akárhova, és annyit mondjon az első szembejövő férfinak, szia. Persze világos, hogy egy ilyen nő szereti mutogatni magát, de ez azért erős volt. Ennyi erővel ott helyben az arcomba is dughatta volna őket. Úgy éreztem, nekik is illendő lenne bemutatkoznom, ha már ilyen nyíltan rám köszöntek. Ugyanakkor igencsak komoly tiszteletnek örvendő üzletasszonynak látszott, és ettől még inkább felkúszott az egy szem tököm oda, ahonnan annak idején legalább ő egyedül kimerészkedett a zacskómba.
- Üdvözlöm! –nyújtotta a kezét, elmosolyodva. Ügyeltem rá, hogy férfias határozottsággal fogjam meg a kezét, ugyanakkor persze csak finoman. - /…/ Edina vagyok.
- Jó napot! /…./ János.
- Ő itt nálunk a Jani! –mondta a főnök derülten, miközben hátba veregetett. Bár azt inkább hátba verésnek mondanám. (A batár állat. Az ürgének olyan kézfogása volt, hogy az első alkalom óta mindig előre rákészültem, hogy teljes erőmből szorítsak rá, nehogy összehugyozzam magam.)
Kissé zavartan mosolyodtam el, talán bele is pirultam, látva ahogy Edina röptében végigmért, mivel egy babaarcú vékony alak vagyok, ráadásul a viselkedésem alapján gyakran
–hogy őszinte legyek - inkább idiótának tűntem, mint Janinak.
- Szerintem tegeződjünk! –mondta Edina. 35 körülinek néztem. Miután Edina részletesebben elmondta, miről lenne szó, a főnök azt mondta:
- Ha nem akarod, nem kell! Majd találunk mást. Csak azért gondoltunk rád, mert neked több időd lenne rá.
Féltem, ott is lesz valami, amivel beégetem magam, de elvállaltam, mert azt hittem, ez valami teszt, hogy fölvegyenek - e. Pár nappal később, szombat reggel indultunk, a cég udvarából, Edina kocsijával. Kínos egynéhány perc volt, amíg sikerült bepakolnom a cuccokat. Szerencsétlenkedtem, de már pont megoldottam volna, amikor odajött segíteni. Odafele a buszon azon gondolkoztam, milyen kérdésekkel tartsam majd életben a beszélgetést útközben, nehogy beálljon a csend, de szerencsére Edina jóval bőbeszédűbb volt, mint amire számítottam, és a komoly üzletasszony benyomását keltő öltözéke ellenére kifejezetten barátságos volt, és fiatalos. Mindig is szorongós voltam, ettől a szituációtól pedig jobban féltem, mint valaha bármitől, hogy több órán át autózgassak kettesben egy idegen, és bizony ezúttal is provokatív dekoltázsú gyönyörű nővel, ráadásul berúgni is régóta szerettem volna, de előző este nem mertem eleget inni, nehogy kicsit másnapos legyek a koránkelés miatt, Edinának hála viszont hamar feloldódtam.
- Láttalak már néhányszor a folyosón. –mondtam.
- Igen, én is emlékszem rád.
- Azt hittem, te is főnök vagy, mert gyakran kávézol velük.
- Zoli felesége a barátnőm. Ő ajánlott be annak idején. Gondolom, láttad már őt.
- Igen, néha bejár.
- A többi vezetővel csak azért vagyok jóban, mert általában Zolival ebédelek,
és így velük is jobban megismerkedtem.
Edina ugyanúgy élte az életét, mint 10 évvel azelőtt. Bulikba járt, férje nem volt.
Amikor kérdésére válaszolván mondtam neki, hogy most nincs barátnőm –nem mertem azt mondani, hogy 23 éves létemre szűz vagyok - , azt mondta neki sincs jelenleg senkije.
Ahogy jobban megismertem, már inkább egy jó fej csajt láttam benne, mint az üzletasszonyt. Félúton megálltunk egy benzinkútnál kávézni.
Felemelő érzés volt egy ilyen komoly megjelenésű szőke bombázóval belépni az üzletbe.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 7.73 pont (51 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#20 RAVETRAIN 2016. 05. 6. péntek 12:16
Jó tudom, hogy Gogol nagybetű smile
#19 RAVETRAIN 2016. 05. 6. péntek 12:15
Hát igen. Életemben kb. 10 könyvet olvastam a kötelező iskolai olvasmányokon kívül. Vonnegut, gogol. Egy-két regény, de főleg novellák.
Egy időben szerettem olvasgatni, de már jó ideje nincs kedvem.
A karcolat.hu-ra ránézek. Kösz, hogy mondtad!
#18 Ulysses 2016. 05. 5. csütörtök 22:46
Azt meg el is felejtettem megjegyezni itt, hogy gyakorlatilag az összes hozzászóló pozitívan értékelte ezt az írásodat!
#17 Ulysses 2016. 05. 5. csütörtök 22:40
Egyszerű a recept. Olvass sokat! Ne csak itt, hanem valami igényes irodalmat. Persze nem megy egyik napról a másikra. (Nem tudom pontosan megmondani, de kétezernél több könyvet olvastam már.)
Meg nézz körül a karcolat.hu oldalon. Én is sokat tanultam ott olvasgatva. Mert a beküldött írásokat hozzáértő szerkesztők, írók javítgatják, értékelik.
Nah, nem kell itt mártírkodnod! Írj csak, ha van kedved és ihleted!
Ne vedd a lelkedre, ha megjegyzem a hibákat. Az igazán szar írásokat végig sem olvasom, így hozzászólást sem írok róluk. Ilyen részletesen meg csak azoknak magyarázok, akik fogékonyak rá, hajlandók tanulni, fejlődni akarnak. Én is csak tanulom ám ezeket, legfeljebb pár leckével előrébb járok, mint te.
#16 RAVETRAIN 2016. 05. 5. csütörtök 22:24
Értem és köszönöm ezt a részletes tükörtartást!
Hát igen, a fogalmazásban lassan fogok fejlődni!
Egész magas dolgok nekem, amiket az elején felvázoltál.
Mondjuk már bennem van pár sör smile
De viccet félretéve ebben nehezen fogok fejlődni.
Hát igen. Az ötleteim jók, csak a kivitelezésében vagyok... mondjuk elégséges alá. sokkal jobbak lehetnének a történeteim, ha nyelvtanilag rendben lennék. De mindegy! Majd 70 évesen írok valami veretőst! smile
#15 Ulysses 2016. 05. 4. szerda 20:26
Na, akkor mutatok benne pár hibát:
"Én ezt a gondolkodásmódot zsigerből elutasítottam, aztán valami véletlen folytán, bár inkább nevezem isteni beavatkozásnak, lehullott rólam a fátyol, ami mindenben meggátolt." Igen a fátyol is lehullhat, de az miben is akadályozott? Jobb lett volna, ha a béklyótól szabadulsz meg. Szóval ez kicsit képzavaros.
"Pár héttel a próbaidőm lejárta előtt a főnököm megkért, hogy segítsek egy kolleganőjének megtartani a Debreceni termékbemutatót." A debreceni, mint jelző, kisbetűs. Ez durva hiba. Hacsak nem valami rendezvény neve, de akkor a termékbemutatót is nagy betűvel kellett volna kezdeni. Meg nekem a kolleganőt is pirosozza a helyesírás-ellenőrző, a kolléganőt ajánlja helyette.
" Alaposan beijedtem, de amikor elmondta miről lenne szó, megnyugodtam, legalább is ahhoz képest amennyire megállt bennem az ütő amíg azt hittem, hogy a komolynak közel sem mondható szaktudásomat kéne megvillantanom idegen emberek előtt." Micsoda egy mondatszörny! Hiányzó vesszők, de szerencsésebb lenne két vagy három mondatban megfogalmazni. Az utána következő mondatról nem is beszélve! Az még borzasztóbb. Abban is van egy pici túlírás: "mivel nekem csak az inasfiúja szerepében kellett tetszelegnem," Elég lett volna: nekem csak az inasfiú szerepét kellett játszanom.
Ugyanitt még egy hiba, ez technikai jellegű: " –a szó rossz értelmében - , " A gondolatjel után kihagytad a szóközt, a második gondolatjel pedig megmaradt kötőjelnek. Az elsőt a "word" magától átírta. A többit én kézzel szoktam átjavítani, hogy mindenütt ez a hosszabb forma szerepeljen.
Még egy képzavar: " aki közeledett felénk bemutatkozásra várva,". Nem érzed? Ha közeledik, akkor nem vár.
"- Üdvözlöm! –nyújtotta a kezét, elmosolyodva. " A gondolatjeles dolog erre is vonatkozik, és nem kell vessző az utolsó szó elé - módhatározó.
A három pont elé és után nem kell az hülye / jel. Így kell írni: ...Edina vagyok. Ezzel jelzed, hogy a szereplő kicsit kivárt mondandója előtt.
"mondta a főnök derülten" Kicsit pontatlan így, a helyes jelző a derűsen lett volna.
A számneveket illik betűvel kiírni: Harmincöt éves...
Nem hazudsz? Tényleg ennyiszer átolvastad?
"Miután Edina részletesebben elmondta, miről lenne szó, a főnök azt mondta:" Kétszer szerepel egy mondatban a "mondta" szó. Elmagyarázta, előadta, kifejtette, felvázolta, bármelyik jó lenne az első ige helyett.
A következő mondatba véleményem szerint nem kell ennyi vessző: "Pár nappal később, szombat reggel indultunk, a cég udvarából, Edina kocsijával." Talán az elsőt hagynám benne.
Még egy technikai dolog:
"- Láttalak már néhányszor a folyosón. –mondtam."
Központozásnak hívják, amit itt elrontottál. Helyesen így nézne ki:
" – Láttalak már néhányszor a folyosón – mondtam." (Nem tudom, sikerült-e ide valódi gondolatjeleket beírnom.)
A központozás szabályairól a karcolaton találsz nagyon jó leírást, példákkal illusztrálva.
Aztán az itt kezdődő párbeszédbe belefűzhettél volna még legalább egy (esetleg kettő) kommentet, amivel segíted az olvasót a szereplők beazonosításban. A "Cathy kalandjai"-ban a szerző ezt néha úgy hidalta át, hogy a szöveget mondó szereplő név szerint megszólítja a beszélgetőtársát. Habár ott nem E/1 (egyes szám első személyű) a mesélő.
Egy lélegzetre ennyi.
Illene valami pozitívumot is írnom. Hát azt nem találtam benne. nyes Á, csak viccelek! Nagyon jól átjött a srác tapasztalatlansága, szűziessége. Jól mutattad be a karaktereket, ügyesen fűzted bele a történetbe. Sokan abba a hibába esnek, hogy a történet elején egyfajta adattengerrel bombázzák az olvasót. Aztán nagyon tetszettek a humoros vicces megjegyzések, a finom önirónia.
Összességében elég magas pontszámokat adnék rá, persze ebben benne van a téma iránti elfogultságom is. Aztán nekem nagyon bejön az ilyen fokozatos történetfűzés. Jól építetted fel. Még a leszbi akció is nagyon jól illett az egészbe.
#14 RAVETRAIN 2016. 05. 3. kedd 22:34
Most, hogy mondtad, mégegyszer átolvastam, de egy-két felesleges kötőszón kívül nem vettem észre benne hibát. Mondjuk ez lehet engem minősít.
Egyébként többször visszaolvastam, aztán pihentettem, két nap múlva megint gyalultam rajta valamit, aztán megint ellenőritem egy sörrel is mielőtt feltöltöttem. Viszont egy óriási hibát véltem felfedezni most benne:
Hogy a híres féltökű helyett inkább hirhedt féltökűt kellett volna írnom, mert az jobban veret smile ejj a csuda vigye el ez kicsit azért fáj!
Olvastam egyébként a Cathy kalandjai 4. részét. Tetszik!
Jók a párbeszédek!
#13 Ulysses 2016. 05. 3. kedd 20:48
Egész jó kis történet. Ígéretes. A korai írásaidhoz képest látok fejlődést, de még mindig számos olyan hibát benne hagysz, amit pihentetés után többszöri átolvasással észre kellene venned.
Ja, míg el nem felejtem! Átolvastam pár írásodat... azokat is... már nem csak erős gyanúm van, hanem bizonyosságom. De úgy érzem, nem az én dolgom kimondani. Meg tulajdonképpen nem törvény- vagy szabályellenes.
Ez a sztori nagyon megérne egy részletes elemzést, csak az nem kevés idő.
Bár a héten én is munkanélkülivé válok, de rengeteg otthoni teendő vár rám, ezért csak vonakodva vállalkoznék a javításra.
#12 sunyilo 2016. 04. 16. szombat 13:21
Egészen jó.
#11 mif23 2016. 04. 13. szerda 12:46
Tetszett!
#10 RAVETRAIN 2016. 04. 11. hétfő 15:10
Megtiszteltetés, hogy egy ilyen profi író, mint te, látja bennem a potenciált. Tudom, nem nagy szám ez a történet. Még ehhez is sok idő kellett, hogy egyáltalán kiforrjon a stílusom. Majd 20 év múlva eljutok arra a szintre, amire szeretnék. A részletes párbeszédekhez kéne némi plusz kreativitás, no meg élettapasztalat.
#9 Pavlov 2016. 04. 10. vasárnap 23:36
Ez nem nyűgözött le túlságosan, pedig látom az írási stílusodban a potenciált. Kíváncsi leszek arra a gruppenre!
#8 RAVETRAIN 2016. 04. 10. vasárnap 20:00
Mármint gondolom lesz pár nap mire felkerül.
Egyébként nem tudom mitől függ, de durva, hogy ez a történetem már rögtön másnap felkerült. Általában egy hét szokott lenni vagy több is.
#7 RAVETRAIN 2016. 04. 10. vasárnap 19:58
Örülök, hogy tetszik nektek!
Most tettem föl a következő részt. A gruppen katagóriában keressétek! smile
#6 Annaahh 2016. 04. 9. szombat 11:02
Nekem azért tetszik, mert biszexuális nő vagyok, és öröm volt azzal a tudattal olvasni, hogy Edina is az. Leginkább a leszbi történeteket szeretem, de természetesen a heterokat is és tetszett, hogy ez bizonyos szinten ötvözte a kettőt.
Részemről 10p és bár nem vagyok oda a hármasért, én is várom a folytatást!
#5 papi 2016. 04. 9. szombat 08:14
Egész jó.
#4 listike 2016. 04. 8. péntek 09:32
Kellemes, jó történet.
#3 cscsu50 2016. 04. 8. péntek 08:37
jöhet a folytatás
#2 A57L 2016. 04. 8. péntek 04:31
Ezt jól megírtad.10P
#1 Törté-Net 2016. 04. 8. péntek 00:00
Mi a véleményed a történetről?