A+ A-

Lépcsőházi mese

Ropognak a falevelek a paták alatt. Csendbe burkolózik az őszi erdő. A tisztás szélén felkapja a fejét, és reccsenő zörgéssel veti magát a sűrűbe a vad.
Finoman meghúzza a kantárt. Horkanva torpan meg a hatalmas jószág. Sóhajtva leveti magát a nyeregből, a csörgedező patakhoz vezeti a mént és kiköti egy arra kószáló ághoz.
Lemálházik, és a fűre terített pokrócra heveredik az árnyékban. Hallgatja a csönd ezer arcát.
A fák közt megbúvó madarak pittyegését, a bokor alján csörtető rigót, a viháncoló szellőt, amint játékosan megrángatja a bokrok szoknyáját. A bak visszasétál a tisztás szélére. Tétován beleszagol a levegőbe, és megnyugodva rágcsálja tovább a fűcsomót a kökénybokrok alatt.
Lehúnyja szemét, és újra pörgeti magában az elmúlt napok emlékét. Maga sem hitte volna, hogy valaha is ilyen történhet vele. Oly mértékben elvesztette a fejét, mint a csikó, amely először érzi a karám nélküli tágas szabadságot. Rombolt, szakított, tört és zúzott láncokat, kötöttségeket, konvenciót, meghazudtolva a józan eszet egy életre.
Mégis: mosolyogva idézi fel magában azt a pillanatot, mikor révedezve gyalogolt végig a folyó partján az éjszakai csendben. Még most sem érti, mi történhetett, mi vitte oda, pont oda, az éjszaka közepén. Képtelen volt elaludni, erre határozottan emlékszik. Maga sem értette, miért, pedig épp eléggé fárasztó napokon volt túl. Kavargó lavinaként szakadt rá a család, a munka és az egész kilátástalan mókuskerék terhe. A szervezte már az utolsókat rúgta, de képtelen volt kikapcsolni akár egy pillanatra is. Még mindig maga előtt láta a koporsót, hallotta a rögök dobbanását, és éjjel, nappal ugyanazt a tompa fájdalmat érezte. Unos-untalan az az átkozott felirat lebegett a szeme előtt. "Élt 30 évet". Hogy érhet véget egy élet ilyen könnyen és gyorsan, mindössze egy átkozott figyelmetlenség és egy nyavalyás kereszteződés miatt, ahol sárgán villogott a lámpa?
Nyughatatlanul rótta a várost, mikor az éjszaka közepén kiáltozásra lett figyelmes. Meglepetten kapta fel a fejét. A közeli pincehelyiségből áradt ki a zajos társaság. Mintha úgy köpné ki magából az épület őket, akárha elfajzott alvilági lényeket.
- Hé, srácok, nézzétek, a kicsike unatkozik! - hallotta a vaskos nevetést és a gúnyolódó megjegyzéseket.
- Anyád unatkozik otthon, az a jó édes, mert elfelejtetted megkérdezni tőle, meddig maradhatsz ki, öcsém!- akaratlanul tódultak ajkára a szavak. Olyannyira dühös és elkeseredett volt, hogy azt se bánta volna, ha öt-hat ilyen fogja, és jól elkeni a száját. Pillanatnyilag ez érdekelte a legkevésbé.
Lassan körülvették.
- Mi van cica, unod az életed?
- Ááá, dehogy, nem látod, hogy pont ránk várt?
Felkapta a fejét a hátborzongatóan ismerős hangra.
- Mi van, Babám, hajnali kettőkor is itt dorbézolsz? Reggel ki viszi a kávét a műszaknak, a Colos? - csúful nevetett hozzá.
A szólított rajtakapottan hallgatott. Érezni lehetett, hogy patanásig feszült a helyzet.
- Hé, Nyurga, te ismered a csajt?
A magas szőke alak csak hallgatott.
- Hogyne ismerne. Évek óta megcsókolja még a lábam nyomát is, nem igaz, Nyurga? Folyamatosan, éjt nappallá téve a két kacsómért rinyál. Na, húzzatok arrébb srácok, szennyezitek a környezetet! - félrelökdöste őket a vállával, és tovább sétált.
Jól sejtette. Néhány pillanat múlva erős kar ragadta meg hátulról. Vissza kézből rángatta ki a könyökét a szorításból. Hátra sem nézett, anélkül is jól tudta, hogy a Nyurga áll a háta mögött.
- Mit akarsz?
- Én.. Semmit.. illetve.. Nem az van, amit gondolsz, hanem.. ünnepeltünk..
- Hülye vagy, Nyurga? Semmi közöm hozzá, mit csináltál itt, csak ne kössetek bele vadidegenekbe éjjel,ennyi. Tőlem elihatod a komplett nemzeti vagyont is, az se érdekel. Jó éjszakát.
Elindult.
- Várj már, na, hallod, állj már meg, Szöszi!
Megtorpant. Szöszi. Ezer éve nem mondtak ilyet neki. Nem merték. Ha meghallotta ezt a szót, robbant.
- Mondd... - sóhajtott - mit akarsz hajnali kettőkor, félrészegen?
- Ne csináld már, te sose iszol? - csattant fel a pincemély hang - különben is, semmi bajom, csak három sört ittam a kajára. - Szemernyi nyugalom sem sugárzott belőle.
-Dehogynem. Krémlikőrt, raklapszám. De ettől még nem vircsaftolok az utcán és nem keménykedek csajokkal. Bár.. nálatok pasiknál ez presztízskérdés - válaszolt azonnal, cseppet sem higgadtan.
- Krémlikőrt..? - a lágy basszusban mosoly bujkált - Gabonaszörp tejszínnel. Finom lehet.
- Az is. Nem véletlenül állandó kelléke a... - félbe hagyta a mondatot - Figyelj Nyurga, ezt nem hajnali kettőkor fogom megbeszélni,pláne nem veled. Szevasz!
- Hé, hé most mi van? Ne már, várj várj már meg! Ha már úgyis összefutottunk, haza kísérlek, nehogy ezek a marhák visszajöjjenek.
- Kösz, Nyurga, megoldom nélküled, három percnyire lakom, nem kell bébiszitter. Nagylány vagyok, tudod, már nem 17 éves csitri.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 7 pont (21 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#8 A57L
2019. 05. 3. péntek 04:22
Inkább nagyon kevés. Válaszolok rá!
#7 papi
2016. 01. 11. hétfő 09:49
Nem rossz. Válaszolok rá!
#6 Törté-Net
2009. 03. 31. kedd 21:03
Sajnos megint közbe kellett szólnia a moderációnak.
Sokszor leírtuk, lehet nem-tetszést nyilvánítani, de a gyanúsítgatásért stílusért nem rajongunk.

Valamint Törté-Net nem egyenlő Remete, főként mivel a Törté-Net csapata (és egyben a Goldengate csapata) közel sem egy személyből áll.
És igen, fennt vannak a Szerkesztőség tagja által írt történetek az oldalon, de inkább a 6-os átlag környékén. Ez van. :) Válaszolok rá!
#5 Remete
2009. 03. 31. kedd 16:28
Kedves Valaki!
Szövegedben felismertem ugyan néhány indulattól fröcsögő kifejezést, de az egész szöveg magyarra fordításával nem boldogulok. Fordíttasd le valakivel, akkor tovább vitázhatunk. Válaszolok rá!
#4 Remete
2009. 03. 31. kedd 14:09
Valaki Drága! Elegáns stílusoddal azt akartad kifejezni, hogy nemtudod elviselni a sok-sok leütést, mert meghalad Téged. Te az egyben való leütés híve vagy (boxerrel? bunkócskával?) Fájdalmadra még kis időt, néhány napot, hetet várnod kell. Amikor végre eljön a Te időd, akkor aztán üthetsz, mint a Párt ökle. Légy türelemmel! Válaszolok rá!
#3 Remete
2009. 03. 31. kedd 09:15
Üdv a másik oldalon Mirrmurrka!
Tőlem is ment a tizes, de sok jóra azért itt ne számíts. Engem várt az egypontos kommandóból valaki, kedden szokták kiosztani nekem az egypontjaimat, de most Te jöttél, így kaptál is belőle. Ha már itt vannak, ne menjenek dolguk végazatlen. Naccerű volt az írásod.
Üdvözöllek! Válaszolok rá!
#2 worluk
2009. 03. 31. kedd 02:12
ccccoooooooollllllll!!!!!!
10* Válaszolok rá!
#1 Törté-Net
2009. 03. 31. kedd 00:00
Mi a véleményed a történetről? Válaszolok rá!