A+ A-

Muchachók és muchachák - Estella ébredése

1
Korabeli spanyol feljegyzések tanúsága szerint 1599. április 11-én egy kereskedelmi galleon hagyta el a La Coruna-i kikötőt. A hajó neve Bella Blanka volt, úti célja a Közép-amerikai Spanyol Alkirályságban fekvő Moszkitó-part. A vitorlásról annyi maradt fenn, hogy 1595-ben bocsátották vízre, és négy év alatt kétszer kelt át az Atlanti-óceánon. A kikötői iratokból kiderül, hogy az 500 tonnás, háromárbocos hajó értékes építőanyagokat vitt magával egy épülő gyarmati kolónia részére, és úgy számoltak, fűszerrakománnyal, például a spanyol borok fűszerezésére szánt kaszkarillával tér majd vissza. A Bella Blanka azonban sosem tért vissza Spanyolországba. A kereskedelmi lerakat, amelynek a tulajdonát képzete, 1602 decemberében törölte listájáról. Hivatalosan eltűntnek nyilvánították, de a hajó elvesztésében ebben az időben nem volt semmi szokatlan. Tizenegy év telt el az angol flottától elszenvedett katasztrofális vereség óta, és azóta nem csupán a spanyol hajóhad gyengült meg, de a kereskedelmi útvonalak is egyre bizonytalanabbá váltak. Ráadásul, a Moszkitó-part felé vezető út a Karibi-térségen vezetett keresztül, ahol a kalózok ez idő tájt már kedvükre fosztogatták a nehézkes spanyol galleonokat.
A Bella Blanka tehát csupán egy unalmas széljegyzet a tengerészet történetében. De csak azért, mert senki nem ismerhette meg, mi is történt valójában a hajóval...
Én azonban tudom.
2
Hatalmas, kéklő sivatag, óceán sivár rengetege. Nem repdesnek felette sirályok, ahhoz túl messze van minden part. Nincsen itt semmi, csak víz, víz mindenütt, éjszaka a csillagok felette, nappal pedig forró, vakító napkorong, mely évezredek óta járja útját e végtelen üresség felett...
Most azonban valami ismeretlen, ide nem illő valami bukkan fel a horizonton, és egyre közeledik. Egy hajó. Sebesen szeli a vizet, égbe törő árbocrúdjain hófehér vitorlák dagadnak, piros-arany zászlóját lengeti a meleg szél.
Nyugatnak halad, nyugatnak egyre.
3
A Bella Blanka tatján, a parancsnoki kabinban Alvaro Gonzalo, a kapitány a hajótérkép felé hajolva üldögélt asztalánál. Egy andalúz népdalt dúdolt, és egészen tűrhetően érezte magát. Egy körzővel hülyéskedett, számolgatott, az asztrolábiummal és a szextánssal mért adatait hasonlította össze egymással. Elégedett volt. Már hatvan napja úton voltak, és szinte végig jó szelük volt: naponta átlagosan 130 mérföldet tettek meg, ami egy megrakott galleontól nem rossz teljesítmény. Alvaro úgy számolta, pár napon belül elérhetik Puerto Rico partjait.
Szerencsére legénységgel sem volt sok gondja. A kapitány egy évtizede hajózott már, régen megtanulta, hogy a matrózokkal való bánásmód nehéz művészet. Egy rakás gazfickó egymással összezárva, nem látnak nőt, sem rendes ételt, és hát a tengerészmeló nem egy leányálom. És hát ki ne csavarodna be attól, hogy hónapokig mást sem lát, mint a végtelen óceánt. Ezen az úton azonban nem fordult elő zendülés, és csak két matrózt kellett áthúzatnia a hajógerinc alatt, azt is egy penészes kétszersült eltolvajlása miatt.
Alvaro Gonzales összehajtotta Mercator-féle térképét, felállt, és kisétált a tat erkélyére. Sós tengeri levegő csapta meg az arcát. Elégedetten hordozta végig a tekintetét a fedélzeten. Néhány matróz éppen a hajó oldalfalait kátrányozta. Mások halászni próbáltak, de tizennégy csomós sebességnél nem volt éppen könnyű dolguk a lyukas hálójukkal. A nap már a hajó felett járt. Hamarosan itt az ebéd ideje.
4
Gabriel Diaz, a fedélzetmester, a matrózok teljhatalmú ura a legénységi kabin lépcsőjén üldögélt, és egy tengerből kihalászott moszatot rágcsált. A növénynek olyan íze volt, mint a pácolt takonynak, de Gabriel lelkesedését ez nem törte le. Bármilyen, óceánon lelt növény azt jelenti, hogy közel lehet a part. Persze, néha az áramlatok megtréfálják az embert, de Gabriel, miután nemrég tanácskozott a kapitánnyal, bízott benne, hogy most már tényleg hamarosan kikötnek.
A fedélzetmester tudta, hogy a legénység türelme fogytán. Ő mindeddig azonban hol mézes-mázos, hol vaskezű módszerekkel le tudta csillapítani az embereit.(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 7.33 pont (15 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#5 listike 2015. 12. 5. szombat 17:08
Nem jó.
#4 A57L 2014. 09. 14. vasárnap 09:37
Rövid és gyenge.
#3 papi 2014. 03. 2. vasárnap 21:45
Nem is tudom....
#2 genius33 2013. 03. 1. péntek 07:11
Hát őőő... ez érdekes.
#1 Törté-Net 2007. 06. 17. vasárnap 00:00
Mi a véleményed a történetről?