A+ A-

Cedarville

1
2005. JÚNIUS 14-ÉN John Walley fütyörészve ballagott a Cedarville-i Apple Roadon. Egyenesen a Rouille Square felé tartott. Érezte arcán az enyhén fújdogáló szellőt, ami azonban képtelen volt lehűteni a nyárvégi este kellemesen meleg levegőjét. Johnny már messziről látta, milyen sok ember nyüzsög a városka főterén. A lemenő nap utolsó sugarai megcsillantak a tér közepén álló szökőkút által szétszórt vízcseppeken.
Johnny egy újabb dallamot kezdett dúdolni, de pillanatnyi habozás után meggondolta magát, és hangosan kezdett el énekelni. Rövid idő elteltével, mint mindig, annyira beleélte magát a dalba, hogy lóbálni kezdte kezében a gitárját. Cedarville lakói eleinte gyakran megbotránkoztak különös viselkedésén, de egy idő után kezdték úgy érezni, hogy a fütyörésző, éneklő és gitárlengető Johnny fiú tökéletesen beleillik a saját városukról alkotott, optimista és felhőtlen képbe. Vagy talán egyszerűen csak felismerték, mekkora jelentősége van neki és együttesének a város életére nézve. Cedarvill javarészt nekik köszönhette, hogy sok amerikai településsel ellentétben sikerült megőriznie hangulatát, hagyományait, és közéletére jellemző dinamikáját. A város fiatalsága számára új, nagyszerű életstílust teremtettek, és ezt előbb-utóbb a kétkedők is kénytelenek voltak elismerni. Ennek ellenére - és teljesen érthetően - még ma is sokan megmosolyogták, amikor Johnny szembejött velük az utcán.
Befordult a sarkon, és egy kicsiny vegyesbolt felé vette az irányt. Megszaporázta lépteit, nemsokára ugyanis a próbateremben kell lennie. Úgy döntött, vesz egy üveg vörösbort, hogy méltóképpen megünnepeljék másnap esedékes iskolai fellépésüket. A Moonlight együttes az évzáró fesztiválon fog játszani péntek este, a Benjamin Franklin High Schoolban.
A Moonlight alapítója Johnny volt, aki elsős gimnazista korában határozta el - akkor már két éve gitározott - Andrew Hartleyval egy együttes alapítását. Hartley lett a basszusgitáros, s rövidesen csatlakozott hozzájuk egy dobos és egy szólógitáros. Mindannyian rendkívül tehetséges zenészek voltak, és a kezdeti nehézségek ellenére hamarosan sikerült profivá válniuk. Igazi sikereiket elsősorban az utóbbi fél évben érték el; ekkor kezdtek el rendszeresen fellépni a helyi klubokban, éttermekben és szállodákban. Általában minden második hétvégén nyilvános koncertet adtak a Mississipi-parti Moonlight-sétányon, ahonnan az együttes a nevét is kapta.
Tavasszal több, nagyszabású fesztivált is rendeztek, ahol rajtuk kívül tucatnyi egyéb, amatőr együttes is zenélt velük együtt. Mindez persze hihetetlen mértékben felfrissítette a város vérkeringését, és ennek köszönhetően példátlan népszerűségnek örvendtek. Az utóbbi hónapok tekintélyes részét az előreláthatóan októberben megjelenő első nagylemezük előkészítésével töltötték, melyen 12 saját daluk szerepel majd. Ebből hármat tisztán Johnny írt, a többit pedig az együttes tagjaival közösen jegyzett.
A fiúk pedig, akik mostanra 18 évesek lettek, és idén végeztek a gimnáziumban, hirtelen azon kapták magukat, hogy gazdagokká és sikeressé váltak, s ha ügyesen folytatják, fényes karrier áll előttük. Mindez döbbenetes volt számukra, de mégsem ez volt a legkülönösebb az egészben. Hanem az, hogy valahogy képtelenek voltak örülni ennek. Amikor elkezdték a zenélést, az egész jó heccnek tűnt, játék volt csupán... legmerészebb álmaikban sem gondolták, hogy valaha eljutnak idáig. Tudták, rövidesen válaszúthoz érkeznek: merre induljanak tovább most, az érettségi után? Adva volt a legegyszerűbb, legtörvényszerűbb út, amelyet a zenészek 99 százaléka választana. Ez az út rövid volt, csábító, és nagy reményekkel kecsegtető. A fiúk mégsem voltak biztosak benne, hogy végig akarják járni. Az emberek nagy része természetesen értetlenül fogadta aggályaikat. De Johnny és a többiek valóban nem voltak biztosak a dolgukban - a nagy kérdést gyakran feltették maguknak, de egymás előtt soha: több oldalról is körbejárták, mint a forró kását, de választ nem találták rá; egyelőre még nem.
2
Johnny belépett az üzletbe, és nyugtalan gondolatokkal a fejében elindult az egyik polc felé, mely szeszesitalok palackjainak súlya alatt roskadozott. Szeme sarkából megpillantott egy csinos, szőke lányt, amint éppen az édességek közt válogat. Nem törődött vele, figyelmét a megfelelő italmárka kiválasztása kötötte le. Más körülmények között valószínűleg alaposabban szemügyre vette volna a lányt, most azonban máson járt az esze.
Leemelt a polcról egy üveg kaliforniai vörösbort, felöltötte jellegzetes, álmodozó arckifejezését, és elindult a pénztár felé. Útközben megakadt a szeme az egyik napilap címlapján. ÓRIÁSI POLIP FLORIDA PARTJAINÁL - hirdette a szalagcím. A fiú csendben felröhintett magában.
Johnny letette az üveget a pultra, és gondolatban már át is vette a blokkot és távozott.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 5.64 pont (14 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#4 A57L 2014. 02. 5. szerda 09:29
Egész jó.
#3 papi 2013. 08. 30. péntek 09:30
Nagyon jó
#2 v-ir-a 2013. 07. 6. szombat 14:17
ez valami hihetetlenül jó volt....
most fedeztem fel magamnak az írót smile
és van még mit olvasno tőle

10 pont
#1 Törté-Net 2004. 10. 23. szombat 00:00
Mi a véleményed a történetről?