A+ A-

Spanyol Vergílius

Alig voltam a kapitányéknél egy éve, mikor felfedeztem a turpisságot a könyvtárban. Ismételten arra lettem figyelmes, mikor a könyvtárszobában a port töröltem, hogy néhány könyv nem szokott annyira poros lenni, mint a többi. Gondoltam ezeket gyakrabban szokták olvasni, de mikor később visszagondoltam erre, már kezdett ez az indok ellentmondásosnak tűnni. Ugyanis megfigyeltem, hogy a gazdáim sosem szoktak könyvet olvasni. A kapitány újságot olvas minden nap a nagyságos asszony meg kizárólag divatlapokban szokott lapozgatni. Bele is néztem azokba a könyvekbe, de valami idegen nyelven voltak megírva. Versek voltak benne. Ezt persze csak később tudtam meg. Eleinte valamiféle boszorkányos mondókáknak véltem és azt gyanítottam, hogy valaki a házból, valószínűleg a nagyságos asszony, boszorkányos dolgokat művel a könyvekből. Le is másoltam az egyik rövidke vers első két sorát egy darab papírra. Betűről betűre. Életemben most először éreztem hasznosnak az iskolában eltöltött éveket. Elvittem megmutatni a cetlit Pali bácsinak a kovácsmesternek, aki köztudottan okos egy ember, mert hét évig volt a katonáéknál. Feltette e célra a pápaszemét is. Ilyenkor annyira, de annyira jól néz ki. Kár hogy nős már ez a Pali bácsi.
- Szerintem ez valami spanyol mondat. - Nézegette. - Igen, egyre biztosabb vagyok, hogy ez spanyolul van. Miért nem írtad le azt, ami a könyv borítóján van, te lány? -
Izgatottan mentem haza. Hiába nevet ki Pali bácsi, hogy minden mögött ördögidézést látok. Ha spanyolul is van a könyv az nem azt jelenti, hogy nem lehet boszorkányos. Mikor egy kis időm volt lemásoltam a könyv borítójáról is a szavakat és másnap, mikor az uraság elment otthonról, megint levittem a faluba megmutatni a kovácsnak. Jót nevetett mihelyt rápillantott.
- Erről már hallottam, ez valami költő. - Rámutatott a középső szóra. - Így szokták nevezni. Vergílius. Szerintem ez valami verseskönyv lehet, de ha biztosat akarsz, akkor a tanító után menj.
- Isten őriz. Az nagyon jóban van a gazdáimmal. Még rájönnének, hogy mi után kutatok. Magát is megkérem, ne szóljon senkinek. Hiszen tudja milyenek az emberek. -
- Jó van te lány de ennek ára lesz.
- Minek.
- Hát hogy itt faggatózol, meg titoktartásra kötelezel.
- Azt én mind nagyon, nagyon szépen megköszönöm kendnek.
- Gyere csak ide hátra megköszönni.
Elkapta a kezemet és hátra vezetett a nagy üllő mögé, ahol a sötét sutban van egy pad vastag báránybundával letakarva. Leült, egy erős mozdulattal az ölébe penderített és elkezdte fogdosni a mellemet. Hiába tiltakoztam, kérleltem suttogva, hogy legyen esze. Lenyúlt a szoknyám aljáig és a combomig feltűrte azt.
- A rosseb ami megeszi, - zsörtölődött - de sok gúnya van rajtad te kis vipera, nó, nó nyugi, ne ficánkolj nem bántalak, csak hadd magad megfogdosni kicsit aranyom, galambom.
Hiába kérleltem, hogy hagyja abba, akár melyik pillanatban bejöhet valaki a műhelybe ő nem tágított. Nem hiába hívják őt a faluban ügyes kezű ezermesternek. Kis vártatva sikerült a kezének, annak az ügyes kezének, áthatolni a sokrétű téli alsóruházatomon keresztül egészen a bőrömig. Beleborzongtam és kezdtem elveszíteni a fejemet. Az mentett meg, hogy az udvaron nagy hahózás közepette megállt a hintóval a fenti uraság kocsisa. Jött patkoltatni. Pali bácsi még egy nagy csókot nyomott a félig már csupasz bal mellemre és felállt. Félretolta a bőrkötényét az öléről és megmutatta a duzzadó micsodáját a nadrág alatt.
- Na látod mit tettél velem, te lány? - Pajkosan rémkacsintott. Benyúlt a nadrágjába és eligazította a dolgot. - Majd máskor. Most meg sipirc ki innen a kis ajtón.
Kiment az udvarra intézkedni. Én összekaptam magamat, felvettem a doboznyi kést, melyek köszörülése indokával jöttem le már második napja a kovácshoz, és hazasiettem. Nagyon felizgultam. Bevallom Pali bácsi vastag durva ujjától is, mely már egészen mélyen bennem vájkált mikor megjött az a kocsis, de nem csak attól. Ugyanis mikor Pali bácsi kimondta az a szót, hogy Vergílius, akkor belém hasított egy visszaemlékezés.
Én voltam az, aki végig, az utolsó órájáig ápolta Marák nénit, az én elődömet a háznál. Engem akkor fogadtak fel a méltóságosék, mikor Marák néni beteg lett. Még hat hónapig élt és a vége felé többször is kikívánkozott belőle valamiféle titok. Mindig csak akkor beszélt róla, mikor már nagyok voltak a fájdalmai és nem egészen volt magánál, de többször is mondott valamit a spanyol Vergíliusról. Erre határozottan emlékszek.
Mikor hazatértem nem tudtam, mit csináljak előbb. Szerencsére csak a szakácsnő az Irma néni volt otthon. Úgy döntöttem, hogy előbb megmosakszom. Ezt anya nagyon rám bízta, hogy tartsam magamat alulról tisztán. Jól láttam, milyen koszos volt Pali bácsi keze mikor megfogdosott és belém túrt. Beköszöntem Irma néninek, mondtam, hogy ma sem volt a kovácsnak ideje a mi késeinket köszörülgetni és kértem tőle egy nagy kancsó meleg vizet. Nem mertem a szobámba vinni, mert megsejthetné, hogy mosakszom.(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 7.45 pont (60 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#11 vakon53 2016. 05. 5. csütörtök 17:06
Ezcsak 10 pontlehet!
#10 SZASZI 2003. 04. 9. szerda 19:27
Vegre vaaalami jo!!! 10-es
#9 Wakkhangya? 2003. 04. 7. hétfő 17:56
Szanto olvasd magyarul...!!! Daniela Elcsesz... ;-) :-D
#8 Anna 2003. 04. 7. hétfő 16:16
Végre egy történet, ami hiteles, izgató, és érdekes. Tizes.
#7 Remedy 2003. 04. 7. hétfő 11:55
Na es? En is sakkozo vagyok :)
#6 TheChronic 2003. 04. 7. hétfő 00:38
Szinte kifogástalanul használja a régies szavakat,stílust és környezetet.Annak ellenére,hogy nincs benne hosszas,vad szex,vagy bármi perverzió,nagyon izgató a föszereplö egyszerű,szókimondó stílusa miatt.Nagyszerű alkotás,remélem,a folytatásban sem kell csalódnom.
#5 pityke 2003. 04. 6. vasárnap 21:02
Nem rossz!
#4 Szanto 2003. 04. 6. vasárnap 19:02
ja es Daniella ez a Chess jelzo minek tulajdonithato? En ugyanis sakkozo vagyok
#3 Szanto 2003. 04. 6. vasárnap 19:00
Na ez mar igen!
Izesen, szep magyarsaggal van megfogalmazva, hiteles, hiheto tortenet. Igenyes es szorakoztato reszletekkel zsufolt. erdemjegye 9es
vegre egy torte-net!
#2 kangyesznó 2003. 04. 6. vasárnap 04:58
Igényesen megírt történet.
#1 Törté-Net 2003. 04. 6. vasárnap 00:00
Mi a véleményed a történetről?