A+ A-

Túl az összeomláson

1
Lány csatjával bíbelődik, kis kezére kesztyűt húz
Azon az estén, a busz ablakából nézve, zajtalan, vörös robbanás volt a kora esti égbolt, pettyezve őszre jellemző, vonuló madaraival. Szívemben mélabú vert tanyát. Este fél hat felé járt, elég sokan ültek körülöttem, de ahogyan mondani szokták, valójában senki sem. Unalmamban dalszöveget fabrikáltam a fejemben, amellyel már régen tartoztam a bandának, amiben játszom. Láttam a szavakat, a színűket, a hangot is hallottam, amivel agyam felöklendezte őket. Ajkam némán mozgott, a bolondok éjének kapujában.
Nagy tömeg jön, majd odébbáll
Nem tart már több karnevált
A hegy belemállik lassan a tóba
Passziánszozunk, míg jár az óra
Ülünk a vérrel, sárral kevert
Földön túl vár a Heszperida-kert...
Ezen a ponton elakadtam. A dal torzó volt és nagyon, nagyon régi. Egy kakas futott el a jármű ablaka alatt. Feltekintettem az esthajnalcsillagra, amely még nem is látszott, úgy imádkoztam a lányhoz.
De a lány, az igazi, nem az égen barangolt, hanem - mint közben észrevettem - előttem ült, egy szakadt kárpitú ülésen, amelyre két suta péniszábrázolás közé felvéste valaki: HIT+AKARAT=ERŐ, és amely igazságon picit elgondolkodtam.
A lánynak hosszú szőke haja volt, a méz manapság kiveszőben lévő árnyalatával. Kilométereken át lazán, alig zabolázott tincsekben hullott a hátára, ám az idő tájt, hogy dalom refrénjét újraköltöttem, úgy döntött, összefogja egy csattal. Ennek részben örültem - megláthattam a füleit, amelyek picik voltak és igazán aranyosak - részben sajnálkoztam rajta, ám ez csak addig tartott, amíg meg nem láttam az ujjait. Hogy gyönyörű ujjai voltak, igazán hülyén hangozna, ám az biztos, hogy karcsúak voltak és nagyon fürgék. Néztem, hogyan siklik, matat, simít a haján és a hajában, milyen ösztönös, kecses mozdulatokkal kényszeríti rá akaratát a makacs loboncra. Elragadtatásom szívből jött és nélkülözött minden cinizmust. Csupa kellemes kép töltötte meg a képzeletem: virágokat öntöző kéz, hárfán játszó kéz, kéz, amely bölcsőt ringat.
Selyemfonál, amely összeköti a nappalt az éjszakával, vörös szemeket, amik egy busz hátsó lámpái.
Nem tűrhettem tovább e megejtő vonzalmat, lehunytam hát a szemem. Mindazonáltal a szőke fény átragyogott szemhéjamon, és továbblökött a hangok birodalmába, amelyek sokkal valóságosabbak voltak, mint bármi látomás.
(Mi a különbség szerinted
TeSZERINTED
Partner szerető kedves közt?)
Tőlem kérdik? Én kérem, nem tudom, én kérem...
De nem. Mögöttem beszélgetett csak két félrészeg félkamasz, gagyogott a gyermek s néhány felnőttes vonás, lökték nyúltagyamba a nyomást.
Kioktató, magabiztos hang:
- A partner az akivel, dugsz, fogod? Szereted, talán, de szerelmes nem vagy belé. De dugod. A szerető is az, akit dugsz, de mellette van partnered vagy kedvesed, akit szintén dugsz. Igen, esetleg kedves, az, hát az valami más... ha amellett dugsz félre, az geciség. Ha partner mellett, jófejség... érted?
Nem tudom, ki mit értett ebből - a hang erejéből következtetve a fél busz hallotta -, de én mindent.
- Aztán - folytatta a csávó
(Cseppcsávó)
- Itt van még egy kérdés, a simisimi-baszás kényes egyensúlya. A szeretőnél nem érdekes, a partnernél már inkább, de a kedvesnél ez életbevágó apám! Életbevágó!
Erre, láttam, már a lány is hátrafordult, szőke haja alól kék szem villant, mint vaku fénye, beragyogva szívem csarnokát. Huncut volt ez a pillantás, kacér, de legfőképpen önfeledten kacagó. Nem ma jött le a falvédőről!
Mit jelentsen ez? - kérdeztem magamtól.
Semmit. Alighanem semmit.
Visszamerültem különbejáratú, utazásokra tartogatott aurális burkomba, és aztán egyre mélyebbre merültem. Gyakorlatom volt már a szépség elkerülésében.
Ám a hang mögöttem, mondta a magáét.
- De nem is ez a lényeg - a lényeg, hogy a nőkre muszáj odafigyelni. És a nőkkel néha olyan, de olyan nehéz... tudod... igen, igen! Vannak hereroppantó döngölések de...
(___________________________________)
szóval, ismered Doré képeit? 19. századi francia festő, aki megfestette a Poklot... igen, nagyon érdekes... komor, csontig hatoló, mégis, valahogy érzéki...
Erre felnyílt a szemem, talán, mert nem feltételeztem, hogy ez utóbbi mondatok mögülem, Mr. Mindenttudokanőkről-től származnak, de rájöttem, hogy mégsem nyílt fel, és semmi nem történt, ez az álom, szőke és kék, zajos, füstös mormogós és
(_____________________________)
hölgyeim hamarosan megérkezünk Elsőseregélyhelyre kérem vigyázzanak a...
(anyaméh! Varázsdoboz! Vau vau!)
és a fenébe is, ébredj,
ébredj fel végre, és szeresd a lányt.
2
Az emlékezet kútja
(Ki ez a nagy szemű, félénk fiú a tükörben? Ki ez itt a busz ablakában? Kié e távolodó arc?
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 4.18 pont (11 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#4 feherfabia 2015. 11. 17. kedd 06:18
Gyenge!
#3 papi 2014. 01. 30. csütörtök 20:12
Nem is tudom....
#2 artfet 2010. 04. 30. péntek 09:06
bocsi de nem volt türelmem végig olvasni
#1 Törté-Net 2010. 04. 30. péntek 00:00
Mi a véleményed a történetről?