A+ A-

Pauline 1. rész

Regényrészletek a 20 sz. elejéről
Fordítás
Szeptemberben költöztem be új lakásomba: a Hatvani utcában ékeskedő Horváth-házba. Konyhát nem vittem, a kosztot a Kaszinóból hozattam, így nem kellett barátnőimet se asztalomhoz invitálnom soha - "barátnőim": ez a kör jószerén kizárólag kolléganőimet jelentette. Bizony jól jártam, mert Magyarországon nagy divat, sőt illedelem kérdése az úgynevezett "jól tartás", vagyis hogy fűt-fát meg kell hívnunk, aztán legyen dínomdánom. S hallhattam, régebben ez még inkább így volt. Színészek és színésznők, énekesek és énekesnők gyakorlatilag ékes élősködők voltak; a "jobb házak" meg velük, gyakori jelenlétükkel ékeskedtek.
Lett tanárnőm is, aki a magyar nyelv rejtelmeire okított. O. báró javaslatára hallgattam végül, aki azt mondta, hogy az N. úr által ajánlott "hölgy" rossz hírű pesti nő, ne adjam le magam vele. Nem úgy kell ezt értenem... sokat sejtető somolygással jegyezte meg ezt a báró... hanem hogy a nőszemély már több gavallért megkopasztott a közelmúltban, értette a módját, hogyan kell a bolond férfinépet vagyonából kiforgatni.
Von B. asszony - nemeshölgy! - nem volt már éppenséggel fiatal, de egykor, hallhattam, híres szépség, az életet akarata ellenére is jócskán megismerhette, lévén, hogy férje hírhedett korhely volt, s tőle ő el is vált. Nagyon jól beszélt németül ez a von B. asszony, hát hogy is ne, mikor épp a magyar nyelv volt az, amelyiket később tanulta meg úgyszintén, amikor a színházhoz került. Apja hivatalnokember volt, neki jó neveltetést biztosított, így esett, hogy az i asszony - már lánykorában - a legjobb szalonok kedvelt vendége volt.
Komoly bóknak számított, amit nekem l pár lecke után mondott: soha nem volt még É ilyen tehetséges tanítványa. Feltűnt neki ráadásul, hogy a kiejtéssel sincsenek gondjaim; holott a magyar nyelv "hangképzése" sok mindenben igencsak eltér a németétől, így adódott, hogy igen hamar bizalmas viszonyba keveredtünk egymással. Von B. asszony készséggel mesélt kalandjairól meg mindenféléről, amit eseménydús élete során a világban hol erre, hol amarra vetődve átélhetett. Nem volt túlságosan sok szeretője, ám ez nem a mennyiségen múlik, magyarázta nekem; a lényeg az, hogy tapasztalt férfiakkal kerüljünk össze, meg bennünk is legyen kedv a kezdeményezésre; így a végén akár még "kitanult kurvának" is tekinthetjük magunkat. Nem győztem csodálkozni a hallottakon!
"Persze, az is kellett ehhez", magyarázta tovább, "hogy barátnőim gátlások nélkül beszámoltak nekem mindenféle malackodásaikról... és ez enyhe kifejezés... meg a férfiak buja fantáziájáról, és ahogy ezeket az elgondolásaikat megvalósítják. Nem kellett hát személyesen, testi valójában kipróbálnom mindent, társnőim oly szemléletesen írták le a dolgokat.
Például L. asszony, az a nyelvtanárnő, akit N. úr ajánlott önnek, ifjúkorában a legszabadosabb életű, végsőkig vitt kicsapongásairól híres-hírhedett nőcske volt, és máig züllött perszóna maradt testében-lelkében. Bizony, sok mindent összeolvastam a régi idők nagy kurtizárijairól, mit mondjak, Messalináról, Agrippináról, Kleopátráról. Ám dolgaik felét se hinném el, ha L. nem lenne jó ismerősöm. Tulajdonképpen önnek is érdemes volna vele megismerkednie, kisasszony. Tömérdek érdekeset hallhatna tőle. Kész világ csodája volt még úgy virágkorában. Ismeri ráadásul Pest minden kuplerájosnőjét, tegeződik az örömlányokkal. S olyasmiket tanulhatna tőle, hogy csak na. Tündökölhetne a tudományával."
Na, kedves Barátom, képzelem, mit gondol: hogy szép kis magyarnyelv-órák voltak ezek! Sebaj, von B. asszonnyal Sade márki könyvét is megtárgyalhattam, sőt, mert velem volt e kétes szakmunka, az illusztrációkat szépen megmutogattam neki; és erre ő
azt mondta, az már biztos, hogy L. asszony olvasta ezt a könyvet.
"Mit árthat önnek, hogy ily képeket nézeget, nem igaz?", bátorított tovább von B. asszony. "Esküszöm, amit az Annától tanulhatna" (keresztnevén nevezte L. asszonyt), "hasznára válhatna az is mind, ráadásul az Anna igen diszkrét, bármily mocskos is a szája. Senkit el nem árul. Őrzi a meztelen igazságot! Melynek, hadd mondjam azt, Pesten afféle letéteményese is. Sok itteni dáma keresi ismeretségét - tanács és közvetítések dolgában. S ha már itt tartunk, tömérdek pesti úrhölgy részese különb kicsapongásoknak, mint a bordélybeli rosszlányok. Anna valamennyiöket ismeri, meg a lovagjaikat is általában; és csak úgy mellesleg említem, hogy igen sok úrhölgyet látott ő már nem egy, hanem egyszerre vagy fél tucat férfi társaságában hemperegni, buja kéjekben fetrengeni minden mód." Von B. asszony felébresztette kíváncsiságomat. Bármennyire rettegtem is a Sade úr által leírt dolgok java részétől, azért nem
bántam volna, ha Justine és Juliette élményeinek világába legalább egy icipicit belekóstolhatok. Hátha nem kell okvetlenül a legundorítóbb dolgokig is eljutni efféle urakkal, amilyenekkel nekik kapcsolatuk adódott, meg talán nem eszik olyan forrón a kását... egy híres opera-énekesnőt talán csak nem fognak megcsonkítani elvetemült szeretői!
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 7 pont (15 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#3 deajk2008 2018. 02. 6. kedd 08:56
Folytatást akarunk... 9p lett
#2 listike 2014. 07. 8. kedd 10:23
nAGYON NEM JÓ A FOLYTATÁS NÉLKÜL.
#1 Törté-Net 2006. 05. 1. hétfő 00:00
Mi a véleményed a történetről?