A+ A-

Játék... 1. rész

A levegő nyári illatoktól volt terhes. Jobbára mozdulatlan volt, de néha feltápászkodott illatpárnájáról, s sétára indult. Csatlakozott hozzá a frissen vágott fű, megannyi virág és a lovak csípős szaga. Nagyot szippantottam belőle, s kissé megszédültem az érzéstől. Vigyázni kell, mert még a végén berúgok. A meleg nagy hullámokkal borított el, verejtékben fürödtem.
De jólesett, felfrissített.
- Mikor érünk már oda?- nyafogott Jeff, aki már unta a sétát.
- Nemsokára ott vagyunk.
Nem szándékoztam több szót fecsérelni ezen a szép napon, inkább csak érezni Természetanya lüktetését. Mérges voltam Jeff folytonos panaszkodásai miatt. Ránéztem a mellettem haladó köpcös férfira, homlokáról, s majdnem kopasz feje búbjáról zsebkendővel törölgette az izzadságcseppeket. Gyorsan elfeledtem iménti haragomat, szívemet atyai érzések töltötték el, és a sajnálat a koravén Jeff iránt.
Családjában a férfiak 30 éves korúkra csaknem teljesen kopaszok lettek és erős hajlamuk volt az elhízásra. Nehéz lehetett velem lépést tartania. Fürgén tapostam az utat, minél előbb érezni akartam az izmoktól pulzáló testeket a kezem alatt, látni ezeket a gyönyörű teremtményeket.
Az idő kilépett ólomcipőiből, felhúzta hétmérföldet, lépő csizmáját, s egy pillanat alatt a zöld kapunál voltunk.
Egy kicsit azért sajnáltam, mert örültem, hogy végre kinyújtóztathatom elgémberedett tagjaimat. Jeff egy elégedettet sóhajtott. A következő négy órát a gesztenyefa árnyékában, közel a földillatú pincéhez bort kortyolgatva, s pompost eszegetve fogja tölteni.
Jól sejtettem, máris az árnyék felé kezdett kacsintgatni.
A bajszom alatt mosolyogva vártam a kifogást.
- Uram, én... Esetleg megvárhatnám itt?
Nem hiszem, hogy szüksége lesz valamire. De ha gondolja...
- Nem, köszönöm nem vagy te a komornyikom.
Ülj csak le, és pihenj.
- De hát csak nem gondolja uram, hogy én azért...
- Nem meg se fordult a fejembe.
- Hisz, tudja, hogy én hűségesen szolgálom, teljesítem minden óhaját.
- Tudom. De az ég szerelmére... Nem vagy te a szolgám, viselkedj már úgy, mint egy könyvelő! Hányszor kértem, hogy tegezz!
- Ha gondolja...
- Nem gondolja! A nevem Mika.
- Ha gondolja Mika úr...
- Jeff...
- Ha gondolod Mika
- Jobb. Kettőkor itt vagyok. Aztán nekem is hagyj egy kis pompost -kacsintottam rá és elindultam az istállók felé.
- Szia Picur!- köszöntöttem a leláncolt kutyát. Hevesen csóválta a farkát, amitől rázkódott egész teste. Hatalmas volt, s sok vendég megijedt tőle, bár amilyen nagy volt olyan kevés bátorság szorult belé. A macskától is félt, Miklós, a tanya gazdája sokat panaszkodott rá.
- Lecseréllek egy cirmosra! - fenyegetőzött a múltkor, mérgesen rázva öklét felé. Tudtam, nem gondolja komolyan, Picur nagyon a szívéhez nőtt. A kutya is tudta, mert beleásított gazdája képébe.
- Meleged van ugye?- A kaukázusi igenlően vakkantott.
- Nem is csodálom ilyen vastag bundával.
- Miki!- harsogta Miklós.
Itt Miklósnak mondják a nevem... Legalábbis Miklós szerint.
Nem hajlandó se Mikának, se Colának szólítani.
- Magyarországon beszéljünk magyarul! - mondta első találkozásunkkor, s olyan erősen csapta le az asztalra a borospoharat, hogy az ezer csillámló szilánkra tört.
A magyaroknak a nyelvük nagyon fontos. Legalábbis én így tapasztaltam.
Nehéz nyelv, de annál nagyobb öröm tanulni. Tagadhatatlanul szép.
Furcsa nemzet ez. Lóimádó, s rendkívül büszke. Ezért is szeretem őket annyira, nem érzem magam angolnak. Sajnos az összes ősöm ehhez a száraz, unalmas nemzethez tartozott.
Kár.
Nem nyújtottam kezet, úgyse fogadná el. Nevetve átölelt, s egy kis ideig a másikat próbálgattuk. Én voltam az erősebb. Csak szerencséd volt, ma egy picit fáradt vagyok- nevetett.
A nevetés. Ez mennyire hiányzik a hazámból. Sőt az összesből a világon. Itt is csak vidéken csendül fel, de annál harsányabban, vidámabban, gyakrabban.
-Hogy mindenki hallja! Hallják meg mind! Kelljen fel rá az egész hon! -kacagott Miklós, felugrott az asztalra, s vadul ropta.
A tánc. Nincs ennél vidámabb tánc kerek e földön, más hasonló, ami ennyi örömet adna, s amit ilyen öröm volna nézni.
-Na gyere! Csillám már vár rád!
-Csillám? És Konok?
Furcsálltam, hogy a szelíd Csillámot kapom, a vágtaszagú Konok helyett.
Miklós furcsán mosolygott.
- Gyere!
Ismertem az utat. A karámok felé indultunk, egy kis dombon föl, aminek a tetején egy viszonylag sík terep volt. Onnan kezdődött egy meredek hegyi ösvény, ami az erdőn átvezetett, majd kijutott a földekre, ami tökéletesen alkalmas volt vágtázásra. Különböző utakon lehetett visszajutni a tanyára, attól függően, hogy milyen hosszúra tervezted a kirándulást. Persze másfelé is el lehetett indulni, de Miklós a kezdőknek a megszokott útvonalat javasolta, mert ha besötétedik és eltéved az illető a ló biztosan, visszatalál.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 7.08 pont (13 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#2 listike 2013. 08. 25. vasárnap 11:17
Szép.
#1 Törté-Net 2005. 03. 28. hétfő 00:00
Mi a véleményed a történetről?