A+ A-

A varjak szóltak

Megvirradt. A város lassan ocsúdva az éjjeli dermedtségből belekezdett szokásos énekébe. Csilingelő villamos. Dudáló autók. Zakatoló redőnyök.
A férfi nyűgös volt, elgyötört. Megint az asztalára borulva aludt el, félbehagyva az éjjeli munkát. "Nem jó ez a hajtás" tiltakozott ismét elméje. "Még pár hónap, amíg megszedem magam, aztán eltűzök... most már tényleg." Mint egy mókuskerék. Ha a mókusnak szerencséje van, átteszik egy nagyobb kerékbe, amit lassabban kell hajtani.
"Bárcsak holnap ne virradna meg... legalább alhatnék!" morfondírozott, miközben a kínzóan hideg víz kiégette az álom utolsó kis szigeteit is tudatából.
Tusolás. Borotválkozás. Fogmosás. Pirítós. Sajt. Aktatáska. Kék ing. Sötétszürke öltöny. Csíkos nyakkendő. Bőrszíjú karóra. Sötétszürke tekintet.
Ajtó bezár. Biccentés a porta felé. Futás a busz után. Sötétszürke tekintet. A busz elment.
"Jajj, ne, már megint egy kéregtő." Adj neki. Nem véletlenül kér.
Az ápolatlan, megviselt öreg reményteljesen szorította jobbjában a lapot. Egy öltönyös fiatal férfinek biztosan van aprója. Kell, hogy legyen.
A férfi, rá se nézett a koldusra. Ezúttal nem ad, döntötte el. Mindig szokott, most nem. Mindig szokott, és mit ér vele?
Most nem.
Az öreg lesütve a szemét arrébb állt. Észre sem vették. Szemben néhány varjú mérgesen rákiáltott a férfira. Adj már neki. Legalább tiszteletet.
A férfi nem érezte jól magát. "Rohadt lelkiismeret." "Egyébként is egy húszassal nem lesz előbbre." "Ha még két percig nem jön a busz, adok neki."
A busz másfél perc múlva, gyötrődő nyikorgással befordult a sarkon. Sóhajtott, szuszogott, köhintett egyet, majd megállt. "Adjak neki?" "Francba, elmegy a busz" nyúlt a zsebébe, rátapintva az apróra. Rövid tétovázás, majd fölugrott a járműre.
Kár. Rikácsoltak a varjak, inkább a férfit sajnálva.
A busz tele volt. A női szemek a tájon, a férfi szemek a női formákon pihentek. Nocsak, egy szőke, hátul. Még egy lépés bálra, és már a férfi is észreveszi.
"Hmm. Szívesen lefektetném. Jó melle van." gondolta a férfi.
"Hmm. Ez a pasi biztos szívesen lefektetne. Hiába, ennek a ruhának pompás a dekoltázsa." gondolta a szőke nő észrevéve a kívánó pillantást.
Az iroda mindig ugyan olyan. Olyan sötétszürke. Ez az első, ami a férfi eszébe jutott, amikor belépett. A második, hogy Évának jó segge van.
"Már megint a seggemet bámulja." Konstatálta Éva, de azért csak mosolygott, ahogy minden fogaskerékre, aki begurult a gépezet ajtaján. Éva a HR asszisztens a cégnél. Ő az olaj a kerekek közé.
- Megint késtünk? - lépett ki az ügyvezető 'olajos' kézzel. - Én a pontos embereket szeretem! "Én pedig a kezedet..." gondolta Éva.
A beszélgetés ezzel lezárult, a főnöknek jól telt a reggelje, olajozottan, úgyhogy nem volt kedve üvöltözni.
- Segítesz egy kicsit? - kérdezte Éva a friss kereket, kicsit más oldalról is megmutatva a fenekét. - El kéne ezeket a szerződéseket vinni a *-hoz.
- Aha. Ha már fel vagyok öltözve. - válaszolt az. - Franc ezekbe a varjakba! Eső lesz?
- Ja. - húzta el a száját Éva. - Reggel óta itt kárognak a dögök.
A férfi magához vette a szerződéseket, és újra a nyakába vette a várost. Metróval kell mennie. Egy forgalmasabb aluljáróban legalább ötféle szórólapot osztanak, bár ő sosem szokott venni, most eszébe jutott az öreg reggel, úgyhogy egy 'nyelviskolásat' mégis elfogadott, majd a mozgólépcsőhöz állt, a szórólapos fiú hálás tekintetétől kísérve.
Suhogó ajtó. 1 megálló. Mozgóképpé olvadó hírek az ablakon keresztül. 2. 3. 4. Leszállás. Tömeg. Arcok. Kezek. Veszekedés az ellenőrrel.
"Nem ő fogja megmondani mit tegyek. Úgy sincs joga hozzám érni." Talán kár volt semmibe venni. Végül is ez a munkája.
Kár. Rikácsoltak a varjak a téren. A * Kft. szemben volt. Még nem járt ott soha. A férfi megnyomta a lift gombot, zöld fény, az ajtó kinyílt, ő belépett.
"Ne állj meg az ötödikig, ne állj meg az ötödikig!" fohászkodott. Csing. A másodikon megállt. Az ajtó kinyílt, és belépett az egyetlen, utolsó nagy szerelem a férfi életében.
Fekete, hullámos haj, világosbarna szemek. Fekete, ízléses kosztüm, világosbarna linóleum liftpadló. A helyzet gyakorlatilag világos. Ő az. Ő az a jókedv, ami hiányzott általánosban az unalmas órákon. Ő az a bátorítás, ami a felvételi szóbelin sajnos nem fogta a kezét. Ő az a gyengédség, amitől az üres, teli lesz, a rideg pedig erős. Ő a másik fél.
A nő nem ilyen férfiről álmodozott, inkább, mint rájött a találkozáskor, pont Őróla. Csak az álomban George Cloony-k és Paul Newman-ek állarcát hordta. De ő volt. Határozott, aki mellett anno el mert volna indulni a szavalóversenyen. Aki mellett inkább nevető-, mint sírógörcsöt kapott volna szalagavatón egy letört sarok miatt. Ez a férfi az. A másik fél.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 5 pont (7 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#4 A57L 2014. 05. 25. vasárnap 11:08
Gyenge lett.
#3 papi 2013. 12. 12. csütörtök 07:54
Nem rossz
#2 hasaska 2005. 02. 22. kedd 16:30
Mint egy összetört szép váza, a részletek jók, de az egész csorba.
#1 Törté-Net 2005. 02. 22. kedd 00:00
Mi a véleményed a történetről?