A+ A-

A kopasz énekesnő 2. rész

Reggel, mire a nap felkel, mi is felöltözünk. Mary szeme dagadt, alatta sötét karikák, nem sokat aludt az éjjel, hiszen előbb a gróf fia szuttyongatta a sötétben, aztán nekem magyarázta, hogy ő nem kurva, meg hogy mit tehetett volna, nem mond itt senki nemet a fiatalúrnak. Nem szólok semmit, mit mondhatnék, csak abban reménykedtem, hogy nem mondja el senkinek, hogy hozzám is hozzámért az az ember, hogy nem sikítottam, haraptam, nem védtem meg magam.
Igor, a hatodik inas velünk egyidőben lép a folyosóra, együtt sietünk a cselédlépcsőn lefelé. Furcsa, külföldi fiú, a gróf fiával együtt érkezett. A neve is idegen, szokatlan dolgai vannak, még a ruhája is furcsa volt, amikor először jött. Aztán persze a komornyik kiutalta neki a libériát, azóta ugyanúgy öltözik, mint a többi inas, csak tejfelszőke haja világít másként a sötétkék kabát felett.
Mind szaladunk, nem akarunk elkésni, mert a házban rendnek kell lennie. Mire az urak felkelnek a tüzeket meg kell rakni, szobákat takarítani, meleg vizet kell forralni, és reggelit kell előkészíteni. Mary, meg Igor a kandallókat tisztítják először, meg a spalettákat nyitják, én a konyhába szaladok. A szakácsnő, Mrs Smith még nincs ott, de tudom a dolgom, tüzet rakok, vizet hozok. Némán, serényen dolgozom, nincs kedvem dudorászni, még mindig az éjjel történteken jár az eszem. Mire Mrs Smith belép, már ég a tűz, és a nagy kondérban melegszik a víz. Szigorú asszony, de igazságos, látom most is helyeslően bólint. Gyorsan kiadja a feladataim, és én futok az istállóba, meg a kertbe, hogy tejet hozzak, meg zöldséget és tojást szedjek össze. Mire reggel kilenckor az urak felkelnek, a reggelinek el kell készülnie, meleg zsömlével, frissen sütött tojással. Nincs zsivaj, halk beszélgetés hallatszik csak, mindenki annyit vet oda a másiknak, ami elég, hogy a munka gördülékenyen haladjon.
Mrs Smith azt mondja, friss vaj kell, hát leülök, kezemben a fa, szorítom a lábam közé a köpülőt. Sose éreztem még így köpülés közben, ahogy a dézsát a lábam közé szorítom, ahogy a tejszínt verem a fával, a dézsa a combjaim között úgy rezeg, hogy még fenn, a szemérmemnél is érzem. Egészen le kell hajtanom a fejem, hogy ne lássék, hogy forró az arcom, pedig senki sem figyel, én meg csak egyre gyorsabban emelem a kezem, zuhog a fa a dézsában. Aztán kicsapódik a vaj, kihúzom fát, meg a zsíros masszát, és addig gyúrom belőle az írót, hogy csak a sárga vaj marad a kezemben. Betakarom, a helyére rakom, megtörlöm a kezem, és már fordulok is Mrs Smith - hez a következő feladatért.
Mr Martinnal, a komornyikkal nézek farkasszemet.
Némán méreget, arcán fintor.
- Az úr belső inasa hivat, Anna. - Némán meredek rá.
- Na mi lesz már, mozdulj! - kiált rám.
Én csak nézek, mintha nem is hozzám beszélne. Megdermedtem, mi dolgom lenne nekem az úr belső inasával, semmi dolgom az emeleten, nekem a konyhában van a helyem, ott is a sarokban, senki meg ne lásson. Mr Martin hirtelen elkapja a karomat, és megrángat:
- Mozdulj már, te féleszű. Mosd meg az arcod, aztán menj az emeletre, a fiatalúr öltözőszobájába. Ott vár rád Albert.
Végre megmozdulok. Albertet ismerem, a gróf inasa volt régen, most a fiatalúrral van. Nem rossz ember, biztos csak valami különleges takarítást kell elvégeznem, talán szennyes lett egy szőnyeg, és a szobalányok mind elfoglaltak. Megmosom az arcom, és a félkezemmel magamat karolva át kilépek a konyhából. Még hallom, hogy Mr Martin valamit mond Mr Smithnek, aki nagyot sóhajt. Aztán már a lépcsőn járok, fejemet lehajtom. Az öltözőszoba előtt megint megmerevedem, nem tudom mit csináljak, kopogjak, vagy csak várjak, amíg valaki kijön értem? Halk motoszkálást hallok, úgyhogy megköszörülöm a torkom. Az ajtó kinyílik, Albert néz ki rajta.
- Te vagy Anna? - némán bólintok. Megfogja a karom, és behúz. A földet bámulom, még mindig magamat ölelem, most már mindkét kezemmel. Albert végigsimít a hajamon, aztán finoman az állam alá teszi a kezét, felemeli az arcom.
- Szép kislány vagy. Hány éves vagy?
- Tizenhét.
- Miért nem vagy még férjnél?
- Senki nem kért még ki, anyámnak szüksége van a béremre. Nyolc testvérem van még otthon. - Nagyot sóhajt.
- Hát, most már úgyis mindegy… - Gyere beljebb, ott a kád, a fiatalúr már megfürdött benne. Azt mondta téged is fürdesselek meg.
Az öltöző szobában egy kád víz áll, mellette nedves törülköző a földön. A víz még langyos lehet, nem olyan régen hozták fel az inasok. Nem értem az egészet. Miért kellene nekem megfürödnöm? Majd fürdök pénteken, ahogy minden héten. Este megmostam magam a szobában, nem vagyok én koszos, vagy büdös, hogy fürödnöm kellene. Az imént még az arcomat is megmostam, mégegyszer. Nézek Albertre, szemem nagyra nyitva. Elkomorul az arca.
- Mire vársz? Vedd le a ruhád, aztán ugorj a kádba.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 6.65 pont (26 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#8 Ulysses 2017. 03. 30. csütörtök 21:08
Végül nem készült hozzá folytatás?
#7 zsuzsika 2016. 08. 14. vasárnap 08:47
Kissé vontatott.
#6 veteran 2016. 08. 5. péntek 06:48
Kezdetnek jó, folytasd,
#5 vakon53 2016. 08. 1. hétfő 15:31
Várjuk feleségemmel a folytatást.
#4 sunyilo 2016. 08. 1. hétfő 12:03
Jó lesz ez, kicsit vontatott, de folytasd!
#3 A57L 2016. 08. 1. hétfő 07:59
Ezért kár volt.
#2 feherfabia 2016. 08. 1. hétfő 06:13
Nem tetszett!
#1 Törté-Net 2016. 08. 1. hétfő 00:00
Mi a véleményed a történetről?