A+ A-

Profi albérlő a szomszédom

1. rész
Hetekig abban az önérzetes öntudatban töltöttem privát szabadidőm egy hányadát a wc-n, hogy senki nem lakik a fal túloldalán. Talán négy héten át...
Attól a hajnaltól fogva vált zavartalanná az ücsörgés, amikor nagy sürgés-forgás-csörömpölés közepette, markos emberek kétszer megpakoltak egy költöztető kamiont - minden szakszerűen leragasztva, bedobozolva -, feketelyuknyi csend lett.
Néhány nap alatt meg is szoktam, hogy a közös, papírvastagságú fal mentén semmit nem hallottam átszűrődni.
Méghogy szűrődni? Korábban, mondhatni fénykorában szinte felerősítette a hangokat a nagyobbik kisszoba, spejz, fürdőszoba és wc vonalát a másik, tükörszerű alaprajzzal tervezett, szomszédos objektumtól elhatároló színes valami. Néha kedvet kaptam lekaparni a csicsás tapétát, csak az tartott vissza, hogy talán alatta már a szomszéd lakás tapétájának hátoldalát találom... Mint egy gigantikus membrán - ez volt a válaszfal.
Így könnyen belátható lehet, hogy a fürdőben a csobogásról empirikus úton kellett kideríteni, melyik kádba folyik a víz a kettő közül: falon innen, vagy falon túl. Ha a szemembe szivárgott a tusfürdő, levegőért és vízért egyszerre kapkodva azt hallottam a túloldalról, milyen ügyetlen vagyok... Az éléskamrában nem illett csámcsogva beleharapni a kolbászba, mert áthallatszott. A megcsörrentek az üvegek, valaki túlról rámripakodott:
- Mit keresel?!
És a wc... Az a rémálmom, amikor azt hittem, egyedül ücsörgök a szűk magányban, s hirtelen lapozás hangjára figyeltem fel mögülem, a falon túlról. Megkérdezhettem volna: "mit ír az újság, szomszéd?"
Az erkély - vagy ahogy a szomszéd nevezte: loggia - közösködése nem zavart. Egy áttetsző üvegfal választott el minket faltól-korlátig, és majdnem bokától csaknem mennyezetig. Tisztán megfigyelhettem a szomszédasszonyt, amikor kinn ácsorgott cigizni, és csak felülről öltözött fel - mert az utcáról az erkély tömör fakorlátja miatt kandi tekintetek csak deréktól felfelé láthatták -, jól ismertem már egész széles bugyi-készletét... Egyszer, ha reggel megkérdezi a falon keresztül, melyik apró bugyi következik, hibátlanul soroltam volna, melyik esedékes.
Elköltöztek hirtelen, és elvitték a megszokott hangokat, zajokat, neszeket is, amik már hozzánőttek közös életünkhöz, sőt mindenható amplitúdóval át- és behálózták azt.
Négy hete már...
Egy nyiladozó, hétvégi reggelen a lakás legkisebb helyiségében töltöttem el néhány percet. Amikor intenzív vízcsobogás érdekében rutinos mozdulattal hátranyúltam, még hozzá sem értem a lehúzást eredményező eszközhöz... hirtelen erőteljes áramlással lezúdult a víz. Annyira váratlanul ért, és még túlságosan nehezen szakadtam ki a békés alvás monotóniájából, hogy önkéntelenül hátranézve csak lassacskán értettem meg: a hangok a szomszéd lakásból törtetnek át.
Tehát megint lakják! - vontam le kézenfekvő következtetésemet, miközben viszonoztam a wc-lehúzás reggeli rituáléja disszonanciáját. Így köszönnek egymásnak az illedelmes berendezések!
Ettől a reggeltől kezdődően visszatértek a zajok, neszek, zörejek, zörgések, motoszkálások. Ez a neszezés már nem a régi! Nem úgy, mint egykoron, amikor minden apró zörej kiszámítható és tervezhető volt - hiszen az előzőek, mint fegyelmezett család, feszes napirend szerint éltek -, hanem minden logikát és következetes rendet nélkülözve.
A sok zuhanyozást egyenesen feleslegesnek tartottam, amikor egyazon este már hatodszor szűrődött át a jólismert csobogás... Csak nincsenek tán hatan? Vagy heten? - helyesbítettem magamban a kérdést, mert éppen megint megnyitották a csapot. Esetleg speciális tisztaságmánia diagnózist mondhat magáénak a szomszéd, s minden tv-reklám idején szalad zuhanyozni...
Talán több hét is eltelt a rendszertelen hangokkal anélkül, hogy láthattam volna, kit tisztelhetek az új lakókban. Néha láttam ismeretleneket a lépcsőházban, akikről akár feltételezhetném, hogy ők költöztek a közös fallal rendelkező lakásba, de bizonyosan nem állíthattam, hiszen az azonos bejáraton és lépcsőn közlekedők harmadát sem ismertem, s bemenni vagy kijönni a kérdéses szomszéd ajtón senkit nem láttam.
Amikor nagy csomagokkal lépdeltem felfelé egy csábosan ringó, egy hajszállal az elvártnál nagyobb méretű - ám ettől csak még izgatóbb - női hátsó mögött, melynek tulajdonosa szintén több szatyrot cipelt, szokás szerint meg voltam győződve, hogy sajnos az első kanyar után elveszítem őt szem elől. Nem! Maradt még a civilizáció emelkedő ösvényén, sőt a következő fordulót követően is előttem billegett... Egyszerre dobtuk le a málhát, ki-ki a saját ajtaja előtt, és szinkron kulcskeresésébe kezdtünk.
Odabiccentettem - némi udavarias, ám bármilyen napszaknak és korosztálynak betudható szájmozgással fűszerezve - a végre megismert új szomszédasszonynak. A húszas éveiben járhat, talán a felénél. Az előbb megcsodáltatott popsija inkább felfelé, kedvesen gondtalan arcvonásai inkább lefelé billentették a korbecslés mérlegét.(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 7.18 pont (57 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#9 feherfabia 2015. 06. 4. csütörtök 06:27
közepes!
#8 deajk2008 2015. 04. 5. vasárnap 18:27
tetszett... 8p és folytasd
#7 tiborg 2014. 11. 5. szerda 08:09
tetszett....7
#6 zsuzsika 2014. 11. 5. szerda 07:51
Jó.
#5 papi 2014. 02. 10. hétfő 06:08
Egész jó
#4 A57L 2013. 07. 15. hétfő 06:08
Nem rossz.
#3 genius33 2013. 04. 18. csütörtök 07:26
Én is bizok a folytatásban smile
#2 inqian 2011. 05. 19. csütörtök 12:47
jól érzem, hogy lesz még folytatás?
#1 Törté-Net 2011. 05. 19. csütörtök 00:00
Mi a véleményed a történetről?