A+ A-

Tizenegyezer vessző

Eredeti történet: Guillaume Apollinaire
Első fejezet
Bukarest szép város, kelet és nyugat találkozik benne. Ha csak földrajzi fekvését nézzük, még Európa; de az emberek viselkedése az utcán járó-kelő egzotikus emberfajták - törökök, szerbek, macedónok - már Ázsiát idézi. Az ország azonban mégiscsak latin, a gyarmatosító római katonák nyilván mindig Róma után ácsingóztak, hiszen akkor az volt a világ fővárosa s minden elegancia székhelye. Ez a nyugatimádat aztán továbbszállt leszármazottjaikra: a románok mindig is olyan városról álmodoztak, ahol a fényűzés természetes, az élet vidám. Ám Róma dicsősége lehanyatlott, a városok királynője Párizsnak engedte át koronáját, úgyhogy a románoknak most már Párizs a mindenük, Párizs, Róma dicsőségének legméltóbb örököse!
Mint minden román, a szép Bebascu herceg is folyton Párizsról álmodozott, a fények városáról, ahol minden nő gyönyörű, s ahol minden nő csak arra vár, hogy szétrakhassa a lábát. Bukaresti diákoskodása idején elég volt, ha csak egy párizsi nőre gondolt - A Párizsi Nőre - mindjárt felállt a fasza, s lassan, áhítattal verni kezdte. És bár később csodás román picsákba-seggekbe élvezett bele, mindig érezte: neki párizsi nő kell.
Mony Bebascu dúsgazdag családból származott. Ükapja hospodar volt, ez körülbelül az alprefektusnak felel meg Franciaországban. Ám a románoknál ez a cím apáról fiúra száll, úgyhogy Mony nagyapja és apja is hospodár lett. Mony Bebascunak is ez a cím járt volna ősei után.
Ám ő, francia regényeken nevelkedvén, csak mulatott a dolgon: "Hát nem nevetséges - gondolta -, hogy valaki alprefektusnak szólíttatja magát, csak, mert ősei is azok voltak? Kész röhej!" S hogy ne legyen annyira röhejes, a hospodar-alprefektusságot hercegi címmel váltotta fel. "Ez már döfi - csettintett elégedetten - ilyen címet már lehet örökölni. A hospodárság közigazgatási méltóság, de aki közigazgatási tisztet tölt be, annak cím is kell hozzá. Nemessé ütöm magam. Én tulajdonképpen egy ős vagyok. Gyermekeim és unokáim hálásak lesznek érte."
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 8.17 pont (23 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#4 A57L 2014. 03. 7. péntek 08:55
Nem rossz.
#3 papi 2014. 02. 14. péntek 05:29
Nagyon jó könyv. Már nagyon régen olvastam.
#2 karajanos 2011. 04. 28. csütörtök 06:08
Ezt még Apollinaire-től olvastam a tizenegyezer vesszőcsapás címmel, a nyolcvanas években.
#1 Törté-Net 2011. 04. 28. csütörtök 00:00
Mi a véleményed a történetről?