A+ A-

A szerelmet tanultuk 8. fejezet - Téli előkészítő

Szeptembertől, az érettségi jegyében zajlott minden az iskolában. Az év elejétől fizetgettük a közös költségeket az érettségi bankettre, hogy ne egyszerre érje a sokk a szülői pénztárcákat. Hajrába ért a négyéves tanagyag oktatása, tételek kidolgozásával foglalkoztunk, aki tovább akart tanulni, az a felvételi tárgyak plusz anyagaival volt elfoglalva, aki pedig szakiskolába készült, az keresgélte a megfelelő szakmát, a hozzátartozó intézménnyel. Nekem nem volt sok választásom. A Czender Anti, a kerületi KISZ-titkár egyértelműen megüzente, hogy nem érdekli a bizonyítványom, nem járul hozzá, hogy egyetemre kerüljek, de azt nagy kegyesen jóvá fogja hagyni, ha szakmát akarok tanulni.
Mivel szakma nélkül a gimnázium nem sokat ért, vacillálás nélkül választottam az elektroműszerész pályát. Ehhez nem kellett volna jeles bizonyítvány, de szerencsém volt, mert míg mások verítékes munkával tanulták meg az anyagot, én félgőzzel is jó jegyeket kaptam.
Ősszel nem osztályonként mentünk háromnapos kirándulásra, hanem egyben, az egész iskola. Kibéreltünk egy sétahajót, és felhajókáztunk vele Győrbe, ahol valami szakszervezeti üdülőben szállásoltak el bennünket, két egymást követő éjszakára, harmadnap pedig visszaereszkedett velünk a hajó, a Vigadó térre. Ez volt az utolsó közös kirándulása az osztálynak. Szívesen tettünk volna egy emlékezetes utat valahova, de most nem válogathattunk. A diri szem előtt akart tudni mindnyájunkat.
Fájó szívvel gondoltam vissza a nyárra, amikor hármasban felhajóztunk a Dunakanyarba.
Az utazás a Dunán, kellemes lett volna, de abban az évben, hamar megérkezett az ősz. Szeptember közepén, már hideg volt, és esett az eső. Fázósan vacogtunk a hajó társalgójában, a megátalkodottabbak megpróbáltak táncolni a stúdióból játszott lemezekre, de ehhez a hely kevés volt, a tömeg pedig elviselhetetlen. A szélfútta fedélzeten csak néhányan ácsorogtak, akik titokban cigarettázni mentek ki, de élvezetet nem találtak a bagóban, mert a nedves bagó füstje kapart, ha pedig marokba szorítva sikerült szárazon tartani a füstölőt, akkor a szél gondoskodott róla, hogy nagyon gyorsan tövig égjen a csikk is.
Mindenkinek rossz volt a hangulata, és amikor megérkeztünk a szálláshelyre, még csak rosszabb lett minden. A nagy hodályban, ahol a szállásunk volt, úgy éreztük magunkat, mintha egy focimeccs közönsége jött volna össze, hogy értekezletet tartson a kedvenc csapat buzdításának stratégiájáról. A hideg eső miatt, bárhová is indultunk, hamar visszafordultunk. Az egész iskola tanári kara vigyázó szemei előtt, még azok se tudtak akár csak egy ártatlan kis puszit váltani, akik már évek óta együtt jártak.
A SZOT üdülő három emeletének társalgóiban, meg lépcsőfordulóiban ácsorogtunk, ücsörögtünk, zsugáztunk, és ökörködtünk.
Mindenki megkönnyebbült, mikor végre a Vigadó téren eltűnhettünk a figyelő szemek elől a buszokra, villamosokra, meg a földalattira szállva.
Október végén megmutatta magát a hó, és novemberben már igazi tél volt. Vizes csomókban hullott a csapadék, ami átmenet volt a jég, meg az eső között. Földet érve, azonnal koszos szürke lett, éjszaka pedig megfagyott, és balesetveszélyessé tette a közlekedést.
Novemberben, tizenhetedikén, egy ilyen napon kaptam egy táviratot. "Huszonkettedikén, és a következő estén tedd magad szabaddá! " Aláírás nem volt, csak megint az a szó, ami júniusban is megdobogtatta a szívemet. "Szeretlek" Nem kellett törni a fejem, hogy kitaláljam, kitől jött az üzenet.
Sejtettem, hogy az Ágiék osztálya, Budapestre tesz többnapos kirándulást, mint ahogy mi Győrbe mentünk. Huszonegyedikén jött a következő távirat. "Holnap kettőkor, hívd fel a Zsuzsát!" Be is kopogtam a Zsuzsához, hogy elkérjem a telefonszámát. A nővére neki, már megírta, hogy elintézte az osztályfőnöknél, hogy Ági a két Pesten töltött éjszakát a megszokott ágyában tölthesse nála. Nap közben részt vesz a többiekkel a programokon, de este, nem a közös szálláson tér nyugovóra, hanem a nagynénjénél. Pötyi néni, az osztályfőnök kissé neheztelt ezért, mert szerinte így sérül az osztályban a közösségi szellem, de a szülői kérésnek engedett, csak az volt a kívánsága, hogy első alkalommal, a Zsuzsa mutatkozzon be nála, amikor a tanítványát megszökteti.
Másnap délután, már jó korán bevettem magam egy telefonfülkébe. 1963-ban még nem volt egyszerű dolog egy telefonhívást a városban lebonyolítani. A kerületünkben, még kézi kapcsolással működtek a távbeszélők, a belvárosban pedig az automata vonalaira kellet várni, míg a technika megkegyelmezett a beszélni szándékozónak. Még néhány évvel később is, sóvárogva néztük az amerikai televíziós krimikben a detektíveket, a Kojakot, meg a Colombót, akik úgy telefonálgattak nyomozás közben, hogy tárcsázás előtt, bele se hallgattak a kagylóba, van-e benne vonal. Ezt Pesten nem lehetett, itt várakozni kellett, aztán várakozni és várakozni, aztán ha nem szakadt meg a vonal tárcsázás közben, akkor talán beszélgethettünk is.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 8.64 pont (72 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#9 A57L 2014. 05. 21. szerda 05:14
Jók az írásaid.
#8 sihupapa 2008. 10. 31. péntek 02:43
mindegy mikor csak legyen folytatás.
#7 Remete D. László 2008. 10. 30. csütörtök 09:17
Köszönöm szépen az elismerő hozzászólásokat!
Igérem, időben felküldöm a következő részt.
További jó olvasást!
Üdv. Remete.
#6 Olvasó 2008. 10. 29. szerda 20:15
Lemon Orange! Csak semmi kapkodás,mert annál előbb a végére érünk a történetnek!:D
(természetesen ismét 10csillag Lászlónak)
#5 Freditor 2008. 10. 29. szerda 17:03
Még jó, hogy nem júniusig kell várni a következőre:))))))))
10-es ment, mint eddig mindig.
#4 Hell Angel 2008. 10. 29. szerda 12:38
Mi is lehet a véleményem? Természetesen megint egy tizes....
Aztán betartani azt az egy hetet...:-)
Üdv: A
#3 pisti47 2008. 10. 29. szerda 07:12
Aztán betartani azt az egy hetet 10-es
#2 Lemon Orange 2008. 10. 29. szerda 01:48
S a folytatás? " [...] Már csak egy hét, és újra itt lesz." Ugye? (Nem lehetne kicsit korábban? :)
#1 Törté-Net 2008. 10. 29. szerda 00:00
Mi a véleményed a történetről?