A+ A-

Ékfoltos Picasso-hal

- Jól van... jól van... a beefsteak porhanyós, a bicepszem feszes, a koktél hideg, a tengerpart forró. Jól van...-állapította meg félhangosan Kekoa Alamonuku egy Honolului étteremben.
Mint valami illedelmes európai úr villával és kanállal ette az új amerikai népeledelt, az új álat, a fehér bálvány: a marha fekete húsát. Már csak a frakk hiányzik...pingvinruha...de mi az a pingvin? Mellette egy akváriumba Humuhumu-nukunuku-apua'a halak úszkáltak. Nagyon szép állatuk véleménye szerint, legkevdesebb dolog bennük, hogy egy óra alatt meggazdagítják a helyieket. Mikor az üvegfenekű hajó elhalad egy pár fölött és a kísérő elkiáltja magát: Humuhumu-nukunuku-apua'a ! Addigra a hal már el is úszik.
A turisták természetesen nem tudják lefotózni, így megkérik, hogy forduljanak vissza, hogy megnézzék a humulumiizéhalat. Mikr ismét elhaladnak egy pár fölött az idegenvezető elkiáltja magát: Humuhumu-nukunuku-apua'a! De mire a turista kattintana, nagy drága japán gépével, addigra már elmennek. El. Mire megkérné, hogy menjenek vissza, az idegenvezető a mindenttudók kedves mosolyával néz rájuk és közli velük, hogy lejárt az idő, ismét be kell fizetniük, hogy megláthassák a mesehalat: a Humuhumu-nukunuku-apua'a -t!
Letette az eszközöket, majd szalvétájával körültörölte szőke borostás arcát. Felállva és kimenve az étteremből gyakran akadt meg a nők tekintete az itt ritka tejszőke hajon, mely egy olyan arcot borított vékonyan, mely igen sokszor incselkedett a Nappal, melynek eredményeképp elpirult...az ő lebarnulós valójában.
A dokk. A hajó. A dohány. Már messziről látja, hogy ez ismét egy jó menet lesz. 4 hawaii helyben kapható ing, áh ez acsak itt csak nálunk szöveg nagyóóón bejön. Tehát kapásból van 50 dollárja egy ingre. Szép. És az a nő ott, hmmm micsoda karóra. Ilyen értékes időt csak teli pénztárca néz.
Kekoa így mosolyogva köszönti az utasokat, s feltessékeli őket az üvegfenekű hajójára. Körülbelül egy csónak és egy vitorlás hajó csúf frigyéből született fattyú-úszóalkalmatosságnak leírható bárka, kis kabinnal és kilátással a világos égre és a sötét mélybe.
"A Napra lehet nézni, de rád nem" tanulta meg egyszer egy közép-európai turistától. Valami olyasmit jelenthetett, hogy fényes, hisz a Nap is az. És ahogy elindultak meg is jegyezte a mellette álló hölgynek, aki buzgón fényképezni kezdett.
- A Nap lehet nezni de rad nem.-s hunyorított egyet.
- What? Maga magyarul beszélt az előbb? Mi az, hogy...
Mire az idegenvezető a fényképezőgépjére mutatott, ami még mindig szorgalmasan és lankadatlanul fotózta a tengerpartot sorozat üzemmódban.
- Kis gép, nagy vaku. A Napra lehet nézni, de arra nem- magyarázta meg angolul.
A nő még mindig értetlenül nézett rá, de elraktározta magában, hogy ez a szálloda meglepetése a magyar vendégek számára.
Dél körül már lassan kezdett letelni a vízi kirándulásra szánt idő. A pénztárcák már nem fotóztak, hanem a melegtől székekbe zuhantak és ott csurgott ki belük visszajáró verejtékük. Kekoa lement a kabinba, majd kiemelt az akváriumból egy pár csodahalat. Ellimbózott a tikkadó pénztárcák között, majd a vízbe dobta a drágaságokat. El perc sem telt el, azok már is a hajó üvegaljára erősített csali köré gyűltek.
- KEDVES UTASOK- kiáltott fel hirtelen, mire egy pénztárca úgy megijedt, felriadt álmából, hogy el fillér se maradt a zsebében- A HUMU- s kezével az üvegre mutatott, mire egy szempillantás alatt ismét előkerültek a Napot is elvakítani képes fényképezőgépek, s elkezdték fókuszukban keresni a halat- HUMU-NUKU- össze vissza robbantak a fények- NUKU-APUA'A!- s a zsákmányát megszerző kígyó elégedettségével villogtak fel pirosan a gépek, hogy épp dolgozzák fel a képet.
Kekoa várt egy kicsit, addig szemügyre vette a nőt, aki nem értékelte közép-európai nyelvtudását. Majd hamarosan édes csiripelést hallott.
- Uram. A hajó alja visszaverte a vakut. Visszamehetnénk mégegyszer a halakhoz, hogy lefotózzuk őket?
Hát igen... a mosoly mindent elárul. Jelen esetben azt, hogy kicsit adja ide a bőrét, mely alatt tetemes pénz van és megnézheti újra a halat. Hátha most le tudja fotózni az üvegen keresztül!
Kikötötek, s a leszálló utasoktól szépen begyűjtötte a ropog gyermekeket. Minden egyes utas a karjába adta zöldhasú csemetéjét, melyek a sor végére már dollárhangon oáztak- ropogtak. Kekoa visszament a hajóra, hogy elrakja a kabinba a pénzt, de beleütközött egy tejfehér falba.
- Ó pardon!
A már ismerős nő állta útját, aki láthatóan eltévedt a hajón való leszálláskor. A kapitány megeresztett felé egy mosolyt, mivel már százszor élte át a szituációt, s a buta pénztárcát a palló felé vezette.
Mikor végre eltehette volna a pénzt a nő visszaszólt.
- Nem vinne el még egy körre? Szeretném lefotózni a halakat!
A kapitány megeresztett felé egy mosolyt, mivel már százszor élte át a szituációt, s a buta pénztárcák próbálkozásait egy potyajáratra.(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 4.1 pont (10 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#3 listike 2014. 10. 10. péntek 15:44
Elmegy
#2 papi 2013. 06. 7. péntek 05:16
Nagyon jó
#1 Törté-Net 2008. 02. 19. kedd 00:00
Mi a véleményed a történetről?