A+ A-

Rabszolgasors

Esteledett. A Richmondtól pár tucat mérföldre levő ültetvény nagy központi háza mögötti téren lassan gyűltek össze a rabszolgák 1863 szeptemberének elején. Csoportokban jöttek a földeken dolgozó "külsők", amint véget ért a napi munka, és egyenként a házban szolgálatot teljesítő "belsők". A sok felügyelő miatt csak halkan, suttogva mertek beszélgetni, de ez is zúgásként hatott. Senki nem tudta, miért terelték őket össze, de azt tudták, hogy valami fontos fog történni. A "külsők" szerettek volna vacsorázni, lepihenni a fárasztó nap után, a "belsők" egymást kérdezgették, hogy a másik is azt sejti-e, amit ők. Külön álltak, a házi cselédség nem keveredett össze a földeken dolgozókkal.
Hirtelen kivágódott az emeleti erkélyajtó, és megjelent a birtok tulajdonosa. Mögötte jött a felügyelők főnöke, aztán két rabszolga egy hatalmas, faragott karosszéket cipelve. Letették, majd tisztelettudóan félrehúzódtak, az erkély szélére, hátra. A birtok és a rabszolgák ura leült, miközben halkan beszélt valamit a felügyelőfőnökkel. Az végignézett az immár elcsendesült tömegen, majd mondott valamit a gazdának. Az bólintott, és elővett egy papírt, amit a másik kezébe nyomott, majd hátradőlt a karosszékben. A felügyelőfőnök fél lépést előrelépve megállt az erkély elején, és lassan kezdte széthajtogatni a papírt. Mindenki felfelé nézett, senki nem vette észre, hogy négy felügyelő kivezet valakiket a házból, és megállnak velük a térség közepén. A főfelügyelő persze látta, és amikor már valóban mindenki ott volt, elkezdte felolvasni, amit a kezében tartott.
"Hétfőn este nyolc órakor Mr. George Smith felügyelő az istállóban rajtakapta a Martha nevű rabszolganőt, Miss Ellie szobalányát, hogy Tom lovásszal paráználkodik. Mivel az erkölcsös viselkedés kötelező a rabszolgáknak is, ezért Mr. Elijah Barett - a főfelügyelő itt udvariasan a gazda felé fordult és kissé meghajolt - a történtekről értesülve a következő büntetést szabta ki a vétkesekre:
Tom lovász ötven korbácsütést kap a hátára, deresen, majd áthelyeztetik a cukorfinomítóba, ahol a kazánt fogja fűteni.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 6.61 pont (18 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#4 Andreas6 2017. 02. 1. szerda 08:53
A korbácsot a végén meg kellett volna kapnia az ültetvényesnek is. Mondjuk 200 ütést. Abba ugyan belehalt volna, de nem hiányzott volna senkinek.
#3 vakon54 2016. 11. 26. szombat 17:45
Nagyon de nagyon kegyetlen írás.
#2 wwwalaki 2007. 12. 6. csütörtök 14:12
Nem rossz, de nem s/m. Történelmi novella némi kegyetlen nemi erőszakkal fűszerezve.
Amúgy gratulálok az ismeretlen szerzőnek.
#1 Törté-Net 2007. 12. 5. szerda 00:00
Mi a véleményed a történetről?