A+ A-

Szélárnyékban

Az épület kocka alakú, egy nagy kocka, s abban sok kisebb hasáb, sokszínű. A hasábok egy részébe befészkelt a kúszónövényzet. Ereszcsatornák odafenn, járda s ágyások idelenn. Lapos tető, felette a mélykék ég, szeles fák zöldje a kockaköves út felett, odább. Szemben házsor, boltok, antikvitás, de 1996-ban itt vásároltam egy AKAI márkájú magnókazettát. Vidám év volt, bár Bokros-csomag meg Horn motyogása. Tranzakciónk nyereségét a kereskedő gépkocsija vételárának törlesztése fordította. Csepp volt feneketlen vödörbe.
Itt és most a könyvtárról van szó. Látogatott, noha temető mellett fekszik, és bizonyos bizarr események rendszeresen ismétlődnek tágabb környezetében. A városi okosok olykor a kockák éleinek lekerekítését követelik, s felemelik szavukat a sarkok ellenében. Az egyetemekről szabadult könyvtárosoknak a szájuk sarkában pattanások ülnek. Nem is voltak sokan, s még kevesebben maradtak. A Call Centerek éhezik orális érzékenységüket.
Aki öreg volt, az maradt. Fél óra teremcsend egy pelenka ára.
****
KÉRJÜK MINDEN KÖNYVET TEGYENEK VISSZA A HELYÉRE. VAGY HAGYJÁK AZ ASZTALON. VAGY DUGJÁK A SEGGÜKBE. KÖSZÖNJÜK.
****
- Amióta felkerült az álmennyezet, jobb a helyzet - suttogta a középkorú könyvtárosnő egy kíváncsiskodó látogatónak. Ő az utolsó vendég a könyvtárban, leszámítva azt a hátul kushadó mamlaszt. A mamlasznak rövid haja van, s komoly kék szeme, s a könyvtárosnő szeme valamiért megakadt rajta. Könyvet vitt neki s a kezük összeért. Tekintet fel a szórt fényben s abban ott volt a vágy. Ölében borzongás és kínos érzékenység támadt, de arca pirulását sikerült elkerülnie.
Halk neonzümmögés, apró ablakokon besurran a félhomály. - Könnyebb takarítani, és költséghatékonyabb. Tudja, amúgy is nehéz ezt a helyet felfűteni. Én télen mindig borzongok. Jani, a gondnok azt mondja, talán nem is volt olyan jó ötlet feltenni ezeket a fedőlapokat. Azt mondja, beszorult valami odafenn, és álmatlanul bolyong, ha hull a hó.
A könyvtárosnő elhallgat, aztán kacsint. Íriszén sárga folt.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 5.33 pont (12 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#4 zsuzsika 2016. 10. 21. péntek 09:52
Nem tudtam követni.
#3 genius33 2012. 08. 13. hétfő 13:04
smile Nemrossz
#2 pedró 2007. 11. 7. szerda 18:35
Klassz a stílusa, én kimondottan bírom az ilyen "zavaros" fogalmazást. Egyátalán nem zavaros, csak nem olyan szájbarágós, mint a 'klássszikusok'. Jó, csak nem elég durva. Nem kell részletekbe menőbbnek lenni, de többet kéne a "lényeggel" foglalkozni. A Balaton parti rész kimondottan jó. Ezt kellene még tovább cizellálni. Hagyjöjjön a folytatás ! Bele neki komám !!!
#1 Törté-Net 2007. 11. 7. szerda 00:00
Mi a véleményed a történetről?