A+ A-

A varjak szóltak

Megvirradt. A város lassan ocsúdva az éjjeli dermedtségből belekezdett szokásos énekébe. Csilingelő villamos. Dudáló autók. Zakatoló redőnyök.
A férfi nyűgös volt, elgyötört. Megint az asztalára borulva aludt el, félbehagyva az éjjeli munkát. "Nem jó ez a hajtás" tiltakozott ismét elméje. "Még pár hónap, amíg megszedem magam, aztán eltűzök... most már tényleg." Mint egy mókuskerék. Ha a mókusnak szerencséje van, átteszik egy nagyobb kerékbe, amit lassabban kell hajtani.
"Bárcsak holnap ne virradna meg... legalább alhatnék!" morfondírozott, miközben a kínzóan hideg víz kiégette az álom utolsó kis szigeteit is tudatából.
Tusolás. Borotválkozás. Fogmosás. Pirítós. Sajt. Aktatáska. Kék ing. Sötétszürke öltöny. Csíkos nyakkendő. Bőrszíjú karóra. Sötétszürke tekintet.
Ajtó bezár. Biccentés a porta felé. Futás a busz után. Sötétszürke tekintet. A busz elment.
"Jajj, ne, már megint egy kéregtő." Adj neki. Nem véletlenül kér.
Az ápolatlan, megviselt öreg reményteljesen szorította jobbjában a lapot. Egy öltönyös fiatal férfinek biztosan van aprója. Kell, hogy legyen.
A férfi, rá se nézett a koldusra. Ezúttal nem ad, döntötte el. Mindig szokott, most nem. Mindig szokott, és mit ér vele?
Most nem.
Az öreg lesütve a szemét arrébb állt. Észre sem vették. Szemben néhány varjú mérgesen rákiáltott a férfira. Adj már neki. Legalább tiszteletet.
A férfi nem érezte jól magát. "Rohadt lelkiismeret." "Egyébként is egy húszassal nem lesz előbbre." "Ha még két percig nem jön a busz, adok neki."
A busz másfél perc múlva, gyötrődő nyikorgással befordult a sarkon. Sóhajtott, szuszogott, köhintett egyet, majd megállt. "Adjak neki?" "Francba, elmegy a busz" nyúlt a zsebébe, rátapintva az apróra. Rövid tétovázás, majd fölugrott a járműre.
Kár. Rikácsoltak a varjak, inkább a férfit sajnálva.
A busz tele volt. A női szemek a tájon, a férfi szemek a női formákon pihentek. Nocsak, egy szőke, hátul. Még egy lépés bálra, és már a férfi is észreveszi.
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 5 pont (7 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#4 A57L 2014. 05. 25. vasárnap 11:08
Gyenge lett.
#3 papi 2013. 12. 12. csütörtök 07:54
Nem rossz
#2 hasaska 2005. 02. 22. kedd 16:30
Mint egy összetört szép váza, a részletek jók, de az egész csorba.
#1 Törté-Net 2005. 02. 22. kedd 00:00
Mi a véleményed a történetről?