A+ A-

Ösztönösen

Isten megteremtette az embert, majd megadta neki az élvezet érzését. Aztán mindent, ami örömet okozhat, megtiltott. Akkor szereted az Istent, ha megtartod a parancsait, vagy épp attól leszünk emberek, hogy megszegjük azokat? Hol akarunk boldogok lenni? A földön vagy a mennyben? És akkor leszünk boldogok a földön, ha kiélvezzük az élet minden örömét? Egyáltalán miért bűn az élvezet?
Lenyomtam a felvevőgombot - a magnó egy hangos kattanással elindult. Letettem a szerkezetet a kerek asztalra és beszélni kezdtem:
- Interjú K. Attilával, az egyetemi Keresztény Ifjúsági Kör vezetőjével. 2004. március 18. - ránézek a velem szemben ülő fiúra és folytattam. - Szervusz. Kérlek, pár szóban mesélj magadról!
Amíg ő életének legfontosabb állomásait ecsetelte, én azon gondolkodtam, hogy miért rám bízta a szerkesztő ezt a munkát. Tudtam, hogy egy emelkedett hangvételű, ajnározós és unalmas riportot várt el tőlem, de én ebben a témában erre alkalmatlan voltam. Nem csak az érdekelt, hogy mit csinálnak ők a szervezetükben, nem akartam agitálni a hallgatókat, sokkal inkább azt akartam kideríteni, hogy hogyan tudják ebben a felgyorsult világban -szerintem- elavult értékrendszerüket érvényesíteni.
Megkavargattam a kávémat és kérdeztem:
- Attila, hogyan lettél vallásos?
- Te nem vagy az, ugye? - replikázott mosolyogva. Ráztam a fejem, ő bólogatott. - Gondoltam. Tipikus ateista kérdés. Ha érdekel, a szüleim is "templomba járók", kiskoromtól kezdve hittanra járattak, így neveltek. De azt hiszem, ez nem nevelés kérdése: vagy hagyod, hogy megszólítson Isten igéje, vagy nem.
Ezzel az ájtatos szöveggel muszáj volt kötekednem:
- Ne haragudj, de nem értek veled egyet. A szocializációd sokat nyom a latba. De az érdekes lehet: soha nem merült fel benned, hogy Isten nem létezik, csak a "buta" ember találta ki, hogy meg tudjon magyarázni számára érthetetlen dolgokat? - provokáltam. Ez hat. Tüzes szemmel néz rám.
- Képzeld, nem! -vetette oda dühösen. - Ti, akik nem hisztek semmiben, nem is érthetitek, mi a hit!
(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 6.41 pont (17 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#6 Andreas6 2017. 10. 5. csütörtök 07:00
Szegény srác, talán majd rájön egyszer, hogy a két dolog nem zárja ki egymást.
#5 A57L 2014. 09. 26. péntek 07:16
Egynek elmegy.
#4 papi 2014. 02. 17. hétfő 06:05
Tetszik
#3 v-ir-a 2013. 04. 17. szerda 22:30
nem szokványos az igaz, és tetsztt smile
#2 genius33 2013. 03. 21. csütörtök 08:10
Egész jó! smile
#1 Törté-Net 2004. 05. 1. szombat 00:00
Mi a véleményed a történetről?