A+ A-

Vadóc

Tik. Tak. Tik. Tak. Tik. Tak. Tik. Tak. Szinte hallom, ahogy az idő elpereg ujjaim között. Pedig csak néhány hónapja, hogy elvesztettem - akkor elveszthetetlennek hitt - második felem. Az első néhány hét alkoholizálós menekülései után összeszedtem magam, és újult erővel kezdtem építeni szerény életemet. Belevettem magam az emberi kapcsolatok sűrűjébe, és néhány hét alatt temérdek személyes barátot találtam - legalábbis egy internetes csevegőben. A fizikai kapcsolatot - így utólag visszagondolva - szinte teljesen megszakítottam a környezetemmel. Nem beszélgettem szinte senkivel néhány percnél tovább, máris rohantam az egyetlen menedéket jelentő helyre, ahová - a legtöbbször - már nem követtek önmarcangoló gondolataim - a fejhallgatóm szárnyai alá, ahol különböző idegtépő és szívbemarkoló zenékkel "kúráltam" sérült lelkemet. Sérült, igen. Talán ez a legmegfelelőbb kifejezés. Sorozatos lelki traumákon mentem keresztül, ahogy időről időre visszatértek - nem is olyan - régi kapcsolatom emlékei.
Ilyenkor begubóztam, megnéztem egy filmet - többször - és időnként utat adtam előtörő könnyeimnek. Hogy zokogásomat kevesen hallották, annak örültem, mégis, valahogy hiányzott egy kéz, ami letörölné arcomról - és lelkemről - a könnyek vágta sebeket. Volt néhány esetlen próbálkozásom az ismerkedésre, de azok a lányok, akikkel hirtelen öntöttük ki egymásnak személyesebb dolgainkat semmivel nem voltak közelebb hozzám, mint a főiskola kóbor kutyája, aki reggelente a kollégium küszöbén próbálja utamat állni, pontosabban feküdni. Persze azt hittem, idővel így is megismerhetek olyasvalakit, akivel összeillünk, de a "négybetűs" Élet töretlenül próbálta gyengíteni ezt az elképzelésemet. Egy idő után meguntam a dolgot, és úgy döntöttem, elég volt az önsajnálatból. Elkezdtem tudatosan észrevenni a legapróbb dolgok szépségét is, s egy idő múlva már természetes volt a jó közérzetem. Újra kezdtem megtalálni a kapcsolatot a külvilággal; a barátaim óvatos lelkesedéssel fogadták, hogy már nem kerülöm - annyit - a társaságukat. Igen.
Még mindig volt valami, ami zavart, amit nem tudtam lezárni magamban. Talán, ha... nem, azt nem szabad. Semmit nem oldanék meg vele, ha beszélnék vele, csak neki is újabb fájdalmat okoznék. Különben is, megígértem, hogy nem keresem többet, akkor miért tenném? Jó, igaz, hogy nem tudja sem Ő, sem a családja, miért is szakítottam vele karácsony előtt három nappal, de az még nem ok arra, hogy újra bolygatni kezdjem az életét. Hmmm. Igen. Jó lenne, ha valaki olyannak el tudnám mesélni, hogy mi is történt, aki belelát az ilyen dolgokba. Talán eddig juthattam lélekben a probléma megoldásában, amikor könyörgésem meghallgattatott. Egy olyan ember, akit már jó egy éve ismertem, legalább látásból. Néhányszor együtt utaztunk, egy közös ismerős a főiskoláról mutatott be minket egymásnak.
Csak álltam a peronon, azon az áprilisi pénteken, hallgattam, hogy hová érkezik a vonatom, és a tömegben próbáltam értelmes arcú embereket találni, hátha nem utazom egyedül végig azt a négy órát.
- Szia! Hazafelé? Miután lebírtam a meglepetés okozta sokkot - egy pillanat műve csupán - valódi csodálkozással fordultam a jövevény felé.
- Ühüm. Épp azon gondolkodtam, hogy jó lenne valami ismerőssel utazni, kicsit unom már a hosszú, egyhangú zötyögéseket. A tekintete ide-oda rebbent, ahogy szemeimmel fogást kerestem szemein.
- Valami baj van? - kérdeztem jó tíz év lelkisegély tapasztalatával.
- Majd elmondom a vonaton, ha tényleg érdekel.
- Rendben, ahogy gondolod - vontam vállat színlelt semlegességgel. Valami komoly lehet, ha ennyire látszik rajta, hogy még nekem is feltűnik.
Nos, így kezdődött azt hiszem minden. Beleláttunk egymás lapjaiba, ahogy Ő az aktuális, én a volt kapcsolatomat elemeztem. Hihetetlen mértékig egyeztek a problémáink, így egy idő után egyikőnk beszélt csak, a másik elképedve bólogatott. Valamikor félúttól szélesedő mosollyal nyugtáztam csak a dolgokat. Elképesztő. Egy férfi és egy nő, akik ugyanolyan problémákkal küzdenek, küzdöttek a kapcsolatukban, egy vonaton találkoznak a valósággal. Elmondtam neki, hogy amikor ilyen gondolatokkal utaztam haza hozzá, mint most Ő, mire visszafelé vitt a vonat, az ujjamról lekerült az ezüst karika. Kicsit megijedt, láttam a szemében, de bíztam az ítélőképességében annyira, hogy ne szóljak bele az életébe - akár hasonlítunk akár nem, nem vagyok én intervenciós! Majd rájön magától - ezzel a gondolattal tettem félre a dolgot. Az utazás végéig kellemesen telt az idő, majd valami furcsa késztetéstől hajtva végül megkértem, hogy írjon egy üzenetet, ha történik valami, vagy csak írni szeretne valakinek. Számot cseréltünk, majd széles mosollyal váltunk el a végállomáson.
Vasárnapig égett a telefon a zsebemben. Megkérdeztem, melyik vonattal utazik vissza, szívesen vele tartanék - pergett az idő, s újra egymás mellett ültünk a vonaton.(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 5.5 pont (10 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#3 A57L 2015. 06. 15. hétfő 05:04
Nem lett rossz.
#2 muvészúr 2003. 11. 14. péntek 08:49
Lightos, de aranyos. További sok sikert a Vadóccal.
#1 Törté-Net 2003. 11. 14. péntek 00:00
Mi a véleményed a történetről?