A+ A-

A francia lány

Sikerült! Az utolsó percben, de elértem a vonatot. A vasutas, mikor meglátott, ahogy a peronon szaladok, rám is kiáltott:
- Schnell! Nur eine Minute!
Hogy miért németül? Mert a bécsi Westbanhofon sikerült majdnem lemaradnom a vonatról. Kora délelőtt érkeztem, a bőröndömet beraktam a csomagmegőrzőbe, aztán irány a város! És elbámészkodtam az időt Schönbrunnban, a Mariahilfer Strasse kirakatai előtt meg a Burg kincstárában. A csomagom kiváltása is tovább tartott, mint gondoltam, így hát persze, hogy futva érkeztem. Még szerencse, hogy a jegyeket még otthon megvettem. A vagonomig már nem is jutottam el, úgyhogy most mehetek végig a vonaton, magam után vonszolva a koffert. A hálókocsi, mely a célomhoz visz, a vonat elején van. De nem számít, mert nyár van, szabadságon vagyok, és utazom Párizsba!
Nehéz volt ezt a szabadságot kiharcolni! Jutka váratlan eltűnése mindenkit kellemetlenül érintett. Egy ideig az ő munkáját is nekünk kellett elvégezni, mindnyájan fáradtak és idegesek voltunk. Csak május végén sikerült felvenni Jutka helyére egy mogorva, savanyú idősebb nőt. Csak a munkával kapcsolatban volt hajlandó szóba állni velünk, és valahányszor 5-10 percre leálltunk és beszéltünk pár szót mondjuk az esti tévéműsorról, rosszalló pillantásokat küldött felénk. Soha nem mondott semmit magáról vagy a családjáról, azt is csak Kati kolléganőnk (akinek a barátja a személyzetin dolgozik) derítette ki, hogy férje és egy 13 éves fia van. Szóval nem volt jó a hangulat. És ebben a hangulatban mertem kérni két hét szabadságot. Nehezen, de végül megkaptam. Két napot töltöttem mostohaapáméknál, reggel megérkeztem Bécsbe, és most végre úton vagyok, hogy tíz napot töltsek a fény városában.
Hol van már az a nyavalyás hálókocsi? A következő lesz... igen, ez az. Francia vagon. A hálókocsi-kalauz elém siet, mikor meglát. Kérdez valamit, sajnos franciául, amit nem értek. Mutatom a jegyem, megnézi, bólint.
- Komm, Frauläin! mondja immár németül, és elindul a folyosón. Az egyik fülke ajtajánál megáll, bekopog.
- Oui - hallatszik bentről egy kellemes női hang. A kalauz kinyitja az ajtót, és megint mond valamit franciául, befelé, amit akkor sem értenék, ha tudnék ezen a nyelven. Aztán egészen kinyitja az ajtót és félreáll.
- S'il vous plait, mademoiselle -, majd németül is megismétli: - Bitte, Frauläin!
Belépek a fülkébe, melyben majdnem tizennégy órát fogok eltölteni. Azzal a csinos fiatal lánnyal, aki az ablaknál ül, de most befelé, felém néz. Rövid, szőkésbarna haja, meleg barna szeme van. Egy kicsit több smink van rajta, mint kellene, mint amennyire szüksége van. Térd fölött végződő könnyű nyári ruhát visel, lábán nincs harisnya, csak szandál. Egész külseje azt sugallja, hogy francia, és ezt erősíti meg köszönése is:
- Bon jour!
A kalauz udvariasan beemeli bőröndömet, majd becsukja az ajtót. Kettesben maradunk. A lány mond valamit... de mit? Széttárom karomat, jelezve, hogy nem értem. Kis időbe beletelik, míg kiderítjük, hogy az egyetlen közös nyelv, melyen meg tudjuk egymást érteni, a mindkettőnk által rosszul beszélt angol. Szerencsére nagyjából ugyanannyit (egyformán keveset) tudunk, így remekül elbeszélgetünk. A hiányzó szavakat kézmozdulatokkal, gesztusokkal pótoljuk.
Megtudom, hogy útitársnőmet Yvonne-nak hívják, Nancyban lakik, 19 éves, egyetemista. Most ötnapos bécsi kirándulásról utazik haza.
Persze ő is megtudja rólam, hogy Éva vagyok, 22 éves, hol lakom és mivel foglalkozom. Ez utóbbit sajnos nem tudom elmagyarázni, csak annyit, hogy irodában dolgozom. Meg elárulom, hogy egy tíznapos párizsi túrára igyekszem.
Ezután elakad a társalgás. Nézünk kifelé, de nem sokat látunk. Már elhagytuk Bécset, kint sötétedik. Néha lopva rápillantok Yvonne-ra. Csinos. Nagyon csinos. Minél tovább nézem, annál jobban tetszik. Egy-kétszer rajtakapom, hogy ő is lopva mustrálgat engem. Ilyenkor mindketten bűntudatosan mereven bámulunk kifelé. Aztán megkorduló gyomrom jelzi, hogy bizony rég ettem utoljára, akkor is csak két szendvicset, sajnáltam az időt.
- Yvonne, van itt étkezőkocsi? Vagy legalább büfé?
- Igen, Eve - furcsa így angolosan hallani a nevemet -, az előttünk levő vagon. De ha ott akarsz vacsorázni, nem ártana, ha átöltöznél.
Végignézek magamon. Igaza van Yvonne-nak, ruhámon ugyancsak meglátszik, hogy reggel vettem fel, utaztam benne, és egész nap mászkáltam a melegben. Kinyitom a bőröndöt, előveszek egy másikat. Meg a neszesszeremet.
- Hol tudnék kicsit megmosdani?
Hiába, most utazom először hálókocsiban, nem ismerem, mik a lehetőségek.
- Voilá - nyit ki Yvonne egy kis szekrénykét, amely mögött mosdókagyló rejtőzik. - Kint pedig mindkét végén a folyosónak van zuhany meg WC.
- Most jó lesz ez is - bújok ki ruhámból. Eszembe se jut, hogy nem vagyok egyedül; nem először lát majd így nő. És biztos, hogy Yvonne is látott már teljesen vagy majdnem meztelen nőt.(...)
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes történet?
Válts te is VIP tagságit, és lépj be vele! Klikkelj ide!
A szavazáshoz VIP szükséges!

Átlag: 4.3 pont (602 szavazat)

Szakértői szavazás!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások
#55 Andreas6 2017. 11. 4. szombat 07:04
Nagyon tetszett! Írjál még sokat!
#54 listike 2014. 11. 27. csütörtök 10:16
Nagyon jó történet.
#53 papi 2013. 12. 29. vasárnap 12:18
Tetszik
#52 Törté-Net 2003. 11. 27. csütörtök 11:22
A történet pontszáma szavazati csalás miatt a felére csökkent.
#51 Shadow 2003. 08. 9. szombat 22:11
naggyon nagyyon tetszik
#50 Apuci 2003. 05. 5. hétfő 17:48
Igen, magával ragadó, könnyed, élvezetes story, és ráadásul ha igaz, akkor az írónö számára felejthetetlen élmény marad. 10-es!
Csak egy kis kétségem van: nem jön hogy elhiggyem, hogy nem történt semmilyen címcsere.
#49 hunt3r 2003. 05. 5. hétfő 00:33
durvan jo volt ez a story is.
10 es :)
#48 Arletta 2003. 04. 23. szerda 12:27
Kedves fórumozók!

Megjelent a folytatás is, címe: Egy másik évfolyamtárs

A jövőben már csak az ottani fórumba írok.

Remélem, nemsokára meglesznek a kapcsolók is.

Arletta
#47 Arletta 2003. 04. 23. szerda 12:01
Kedves Xcal!
TheChronic lényegében megválaszolt mindent. Én csak egy dolgot tennék hozzá, pont a helyesírási részhez.
MINDIG mindent Word-ben írok (ez nem reklám!), és a helyesírás-ellenőrző MINDIG be van kapcsolva! Ha van a szövegben idegen nyelvű rész, akkor azon a részen átállítom a nyelvet! Bár az ellenőrzés nem tökéletes, sőt, néha kifejezetten hibát javasol ott, ahol pedig jól írtad, azért a zavaró és bosszantó hibákat kiszűri.
Ha pedig megírtad, küldd el nyugodtan Törté-Netnek; ha megüti azt a minimális mértéket, amit elvár, meg is jelenik.

Kedves TheChronic!
Köszönöm, egyetértünk!

Arletta
#46 TheChronic 2003. 04. 22. kedd 22:00
Xcal!

Ha megengeded,Arlettát megelözve válaszolok a felvetéseidre,mivel magamat is érintve érzem.

Ha rád tör az írási kedv,ne habozz-ÍRJ!

Ne tartson vissza semmilyen kritika,vagy a nyilvánosság elött való megmérettetés nehézsége.Aki ír,és megjelenteti,már letett valamit az asztalra;aki kritizálja,mindig egy lépéssel az író mögött van.Ezért nem szabad,hogy a kritikától félj - mert aki kritizál,írjon jobbat,vagy jobban,nem igaz?

Én voltam az elsö,aki kifejezetten erös támadást intéztem a gyenge helyesírás és összecsapott szerkesztés ellen,mert nem éreztem helyénvalónak,hogy a -legtöbb esetben értékes- tartalom igénytelen formába öntve veszítsen kisugárzásából,hatásából.Ez a saját egyéni igényeim kifejezése volt,és nem maradtam vele egyedül,mert igen sokan csatlakoztak hozzám,megkövetelve az íróktól az igényességet.
Ha a saját történetedet írod,akkor ez különösen sarkalljon arra,hogy megfelelöen tálald.Ez nem jelenthet gondot,mert a forma utólag is alakítható,javítható,akár külsö lektorok által.

Sokat írtam,de a lényeg az: írj,és nyugodtan publikáld! Hidd el,megéri. TC
#45 Xcal 2003. 04. 22. kedd 16:42
Arletta!

Lassan de biztosan olvasgatom többek közt a te történeteidet is, és bár én hetero vagyok, és egyszerre csak egy lánnyal szeretem, úgy érzemem rám fog törni az írhatnék.
Exhibicionista hajlamaimról már 16 éves koromban tudomást szereztem, mikor is egy számomra kedves lány a fejemhez vágta a kifejezést, amiről akkor még azt sem tudtam mit jelent, később mijor megnéztem az értelmezőben nem értettem, mivel tudtommal nem vagyok mutogatós bácsi, de akkor még nemértettem, hogy aki azt teszi amit te, a nyivánossággal osztja meg az élményeit, az is illethető eme jelzővel.
Azért hozzád irtam, mert a te stilusod az ami leginkább hogyugymondjam simul az én érzékeimhez.
Még egy dolog ami már előre zavar:
Mivel gyakran végigolvasom atörténetek hozzászólásait, azt észleltem, hogy sokan képesek kritizálni egyiket másikat csak azért, mert helyesírási hiba van benne, annak ellenére hogy a történet jó.
Nekem pocsék a helyesírásom, mert azt szoktam meg egy időben hogy ékezetek nélkül, mindent röviden (pl ly helyett j, vagy tt helyett t ) írok.. és öszintén szólva ugy is szeretek, viszont egyre többször kell ékezetekkel irnom, ezért gyakran keverem a két stilust :)
Miután ilyen hosszan irtam a semiről adok egy 9 potyöt az irasra, mert megérdemli :)
#44 Arletta 2003. 04. 21. hétfő 11:09
Kedves CoVboy!
Ez nem rajtam múlik, hanem Törté-Neten. Én írtam.

Arletta
#43 CoVboy 2003. 04. 21. hétfő 01:37
Arletta,lesz új történeted a közeljövőben?Már mindet legalább 10x elolvastam.
#42 Arletta 2003. 04. 20. vasárnap 11:42
Kedves CoVboy!
Köszönöm!
#41 CoVboy 2003. 04. 19. szombat 01:44
Ígykellezt gyerekek!Igazán profi történet!Csak így tovább!
#40 Arletta 2003. 04. 17. csütörtök 10:37
Kedves mohszy!
Tudomásul vettem.

Kedves TheChronic!
Természetesen elhiszem. Inkább arra próbállak figyelmeztetni, hogy olykor két- (vagy még több) értelműen fogalmazol, én pedig (és lehet, hogy ez valóban tudatalatti dolog) azt az értelmet olvasom ki, amire nem is gondolsz, mikor írod.
Az üvegfal jó hasonlatnak tűnik; hozzátenném, hogy talán olyan, amit teljesen belepett a pára, és ahogy egy-két helyen hozzáértem, ott átlátni. De nagyon keveset látni, még ha olykor soknak is tűnik.
További jó olvasgatást és kukucskálást!

Kedves partizaan!
?? Sajnos ez nekem kínai...

Kedves Csak1srac!
Köszönöm a tetszésnyilvánítást és a bíztatást. Párizs tényleg csodálatos, bár én az üzleteket meg a kulináris élvezeteket a kulturális élmények mögé sorolom; de mindegyik feledhetetlenül csodás!

Arletta
#39 Csak1srac 2003. 04. 17. csütörtök 02:52
Kedves Arletta!

Nagyon tetszenek a történeteid, és ez különösen tetszett. Ami Párizst illeti: nemrég voltam ott és a többieknek mondom tényleg gyönyörű szép város. Mindenképpen menjetek el oda egyszer ha tudtok, mert egy csoda!!! :) Főleg a sok üzlet, étel (csokis-mandulás croissant nyámi) ital egyszerűen szenzációs!!! :)

Legyetek rosszak, stb stb! Arletta neked pedig további sok sikert és várom a további történeteket! :)

Csak1Srác
#38 partizaan 2003. 04. 15. kedd 21:23
Pas mal,l'histoire!
#37 TheChronic 2003. 04. 15. kedd 17:47
Kedves Arletta!

Érdekes,hogy akármilyen visszafogottan és semlegesen akarom megfogalmazni a gondolataimat,mindig egyfajta közeledést,ismerkedési célzatot olvasol ki belőle.Már nem tudom,hogyan írjam meg azt,hogy kedvellek és tisztellek téged és Lilianat is,és imádom a történeteiteket,továbbá az,amit képviseltek és ahogyan képviselitek,nagyon közel áll hozzám,DE: csak innen messziről és csak ennyire.És innen nincs tovább,mert van eszem,hogy megértselek(hisz akkor nem így állnék hozzá)és van szemem,hogy elolvassam a válaszaidat és reakcióidat.Ha nyomulni akarnék,azt nem nálad és nem így tenném.
Hidd el,ez az igazság.Hogy miért mindig mást értesz mögötte,ezt nem tudhatom,talán le kellene venned egy "szemüveget",amin keresztül a soraimat olvasod; vagy ez valamilyen tudatalatti reakció,ehhez nem értek.
Nem baj ez,ne érts félre,remélem,nem tűnik kirohanásnak,amit írtam,csak szerettem volna tisztázni a dolgokat.
Marad tehát az üvegfal kettőnk közt,és csak rajtad és a történeteiden múlik,mennyire lesz tisztább vagy (ne adj'isten) opálosabb ez az üveg,amin át belátok a te világodba.
A maximum,amit megpróbáltam elérni,az volt,hogy felajánlottam a barátságomat,bár sajnos valóban félreérthetően tettem annak idején,és ezért be kellett látnom,hogy még erre sincs esély.Marad tehát az olvasgatás a többiekkel együtt;és a nézelődés az üvegfalon át.
Köszönöm,ha végigolvastad.Minden jót,TC
#36 mohszy 2003. 04. 15. kedd 17:42
Kedves Arletta!

Nekem igenis bajom van a leszbikusságoddal. Hiszen így nincs "lehetőségem" a mennybe repíteni. Vedd tudomásul, hogy neheztelek rád! :-)